Το Δημοτικό Συμβούλιο καλείται να τα χωροθετήσει 150 μέτρα εκτός σχεδίου πόλης!

Έξι «σπίτια» εκτός…

05/04/2013 - 15:29

Για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, στην προσεχή του συνεδρίαση την Τετάρτη, θα ασχοληθεί με το θέμα των αδειών εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων, αφού όπως φάνηκε στην πράξη, χρειάζεται να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της χωροθέτησης πάνω στο νησί των αδειών εγκατάστασής τους στη Λέσβο.

Για ακόμη μια φορά το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, στην προσεχή του συνεδρίαση την Τετάρτη, θα ασχοληθεί με το θέμα των αδειών εκδιδόμενων με αμοιβή προσώπων, αφού όπως φάνηκε στην πράξη, χρειάζεται να αντιμετωπίσει και το ζήτημα της χωροθέτησης πάνω στο νησί των αδειών εγκατάστασής τους στη Λέσβο. Η αρμόδια επιτροπή Ποιότητας Ζωής που έχει ασχοληθεί ήδη με το θέμα, εισηγείται ότι για να αποφευχθούν προβλήματα και αντιδράσεις περιοίκων, όπως σημειώθηκαν προ καιρού από κατοίκους της περιοχής Λαζαρέτου, θα πρέπει τα εκδιδόμενα με αμοιβή πρόσωπα να εγκαθίστανται σε απόσταση 150 μέτρων εκτός σχεδίου πόλης, αλλά και εκτός οικισμών.

Οι δήμοι, βάσει του νόμου, καθορίζουν με κανονιστική απόφαση των δημοτικών συμβουλίων το συνολικό αριθμό των αδειών εγκατάστασης εκδιδόμενων προσώπων που μπορούν να χορηγήσουν, ενώ έχουν το δικαίωμα να βάζουν και κανόνες για το πόσο πρέπει να απέχουν αυτές οι εγκαταστάσεις από ναούς, σχολεία κ.λπ., αυξάνοντας κατά περίπτωση τα ελάχιστα όρια που θέτει ο νόμος. Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτήρια που απέχουν σε ακτίνα μικρότερη των 200 μέτρων από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές.

Έξι άδειες, αλλά πού;
Με περσινή απόφασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου κατέληξε στο να δοθούν έξι άδειες για τις οποίες η δημοτική αρχή θα κρίνει κατά περίπτωση πού θα χωροθετηθούν. Με αυτή την κανονιστική πράξη επιχειρήθηκε να εκδοθεί άδεια για την περιοχή του Λαζαρέτου, που τελικά και δεδομένων των αντιδράσεων των περιοίκων δε δόθηκε. Σε συνέχεια της άρνησης, η άμεσα ενδιαφερόμενη κίνησε τις νόμιμες διαδικασίες, προκειμένου να εξαντλήσει κάθε περιθώριο λήψης της άδειας.

«Ο νόμος δίνει το δικαίωμα στο Δήμο να κρίνει σε ποια περιοχή δεν επιθυμεί να λειτουργήσει μια τέτοια δραστηριότητα κατά τη λήψη της κανονιστικής απόφασης, συνεπώς δεν μπορεί να κρίνει αργότερα κατά περίπτωση τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι θα πρέπει από την αρχή, όπως είναι φυσικό, να γνωρίζουν όλες τις προϋποθέσεις που ισχύουν», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, που λαμβάνοντας υπόψη σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Εσωτερικών και του Υπουργείου Περιβάλλοντος, έγγραφα του Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και την πρόσφατη απόφαση της Επιτροπής, θα εισηγηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο να προχωρήσει στη λήψη νέας κανονιστικής απόφασης.

Η πρόταση της Επιτροπής είναι να παραμείνει ο ίδιος ο αριθμός των άδειων, να δοθούν δηλαδή έξι άδειες για ολόκληρο το Δήμο Λέσβου, και ως προς τη χωροθέτηση «να μην επιτρέπεται η χορήγηση τέτοιων αδειών εντός των εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, εντός οικισμών και σε απόσταση μικρότερη των 150 μέτρων από αυτούς (σχέδιο πόλεως και οικισμό)».

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως κάθε φορά που θα μπαίνει προς συζήτηση αίτημα για έκδοση άδειας σε μια κατοικημένη περιοχή στη Μυτιλήνη, ή σε όσες πόλεις διαθέτουν σχέδιο (π.χ. Καλλονή, Πλωμάρι, Αγία Παρασκευή, Αγιάσο, Μόλυβο), θα έχουμε στρατιές αντιδράσεων, που είναι πολύ πιθανόν να αντίκεινται σ’ ό,τι προβλέπεται απ’ το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, και οφείλουμε να δώσουμε άδεια σε όσους πληρούν τις προϋποθέσεις για να την πάρουν», ανέφερε ο κ. Βατός, προσθέτοντας ότι με την πρόταση της Επιτροπής, μπορεί να υπάρξει κανονιστική απόφαση που θα «κλείσει» το όλο ζήτημα σε τοπικό επίπεδο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey