Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Δεν είναι καφέ-μπαρ, ταβέρνα ή κέντρο διασκέδασης υγειονομικού ενδιαφέροντος η αίθουσα της Περιφέρειας που συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο, για να έχει το δικαίωμα να κάνει έλεγχο η Αστυνομία. Ούτε κανείς άλλος, εκτός του προέδρου του οργάνου, έχει θεσμικά το δικαίωμα να ζητήσει απ’ την Αστυνομία να παρέμβει για να επιβάλει την τάξη, κι αυτό μόνο όταν πρόκειται για κατάσταση απολύτου και εσχάτης ανάγκης, ή απειλείται το Συμβούλιο. Ταυτόχρονα, ούτε η ΕΛΑΣ έχει την αρμοδιότητα για τον έλεγχο του καπνίσματος σε δημόσιο χώρο. Οπότε η παρουσία δύο ένοπλων αστυνομικών, για να δουν ποιος καπνίζει και να κάνει συστάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι μόνο δικαιολογημένα ξένισε τους συμμετέχοντες και όσους παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, αλλά και ήταν πέρα για πέρα έξω απ’ το ρόλο και τα καθήκοντα του σώματος ασφαλείας.
Ή, πιο απλά, δεν είχε καμμία δουλειά η Αστυνομία να ανταποκριθεί στο τηλέφωνο δημοτικής συμβούλου για να σπεύσει να επιβάλει τη διακοπή του καπνίσματος στην αίθουσα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης. Ακόμη και αν, όπως επεσήμανε εκείνη την ώρα ο Δημήτρης Βουνάτσος που μίλησε με τα δύο όργανα, «οι αστυνομικοί ήταν καλοπροαίρετοι και απλά δε θέλησαν να αγνοήσουν την καταγγελία που έγινε. Για αυτό και ήρθαν, δίχως να δώσουν καμμία άλλη συνέχεια, ή να κάνουν συστάσεις.».
Σοκ…
Μόλις, μετά από τρίωρης διάρκειας συζήτηση, είχε ψηφιστεί ομόφωνα το θέμα της αποκατάστασης των ζημιών απ’ τη θεομηνία, ο Γιάννης Βατός απαντούσε στους Παντελή Πατερέλλη και Σταύρο Πολίτη για το πώς μπορεί ο Δήμος να αξιοποιήσει τις ακτομηχανικές μελέτες για Εφταλού και Ερεσό. Κι ενώ η συζήτηση ήταν σε εξέλιξη, κόντευε 11 το βράδυ και παρενέβαινε ο αντιδήμαρχος Μήθυμνας, Λευτέρης Βογιατζής, στο χώρο της συνεδρίασης μπήκαν δύο νεαρής ηλικίας αστυνομικοί.
Στο έκπληκτο ερώτημα του κ. Βατού που τους είδε πρώτος, «τι συμβαίνει εδώ», η Ανθούλα Σουπιάδου - Βαμβουρέλλη εξήγησε ότι είχε η ίδια καλέσει την Αστυνομία, προκειμένου να επέμβει για να σταματήσει το κάπνισμα στην αίθουσα.
Για πάνω από 10 λεπτά οι δύο αστυνομικοί, και παρά τα αποδοκιμαστικά σχόλια και τους ψιθύρους που αντηχούσαν στην αίθουσα («μας πιάσανε;», «τι γυρεύει η Αστυνομία;» κ.ά.), παρέμειναν στο χώρο. Λίγο μετά κατευθύνθηκαν και στο χαρακτηρισμένο ως «καπνιστήριο» προθάλαμο των WC, στο πίσω αριστερά μέρος της αίθουσας, όπου ήταν συγκεντρωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι και ο δήμαρχος. Μάλιστα, επειδή γελούσαν, όπως μας μετέφερε παριστάμενος, προκάλεσαν την αντίδραση της κ. Βαμβουρέλλη, που τους εγκάλεσε με αυστηρότητα να κάνουν αυτό για το οποίο τους κάλεσε.
Όταν πέρασε η αρχική έκπληξη και το σοκ που προκάλεσε η παρουσία των ένστολων και οπλισμένων αστυνομικών στην αίθουσα, οι παριστάμενοι σύμβουλοι άρχισαν να διαμαρτύρονται, επισημαίνοντας κατ’ αρχάς ότι δεν έχουν την αρμοδιότητα για το κάπνισμα, αφού ανήκει στη Δημοτική Αστυνομία.
Σε δεύτερη φάση, κάποιοι υπενθύμισαν ότι μόνο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου μπορεί να επιβάλει μέτρα τάξης, να επιπλήξει, να διακόψει ή και να αποβάλει απ’ την αίθουσα όποιον θεωρεί ότι επηρεάζει τη λειτουργία του Συμβουλίου. Και δεν ήταν ο Παναγιώτης Ζαφειρίου αυτός που κάλεσε τους αστυνομικούς, στους οποίους σημειωτέον δεν προσωποποιήθηκε από κανέναν η ευθύνη για την παρουσία τους, αλλά σε όποιον κάκιστα τους έδωσε εντολή να ελέγξουν, μη έχοντας το δικαίωμα, το χώρο συνεδρίασης. Εκτός και αν η καταγγελία πως κάποιοι καπνίζουν σε δημόσια συνεδρίαση, συνιστά για την ΕΛΑΣ τού 2013… κακουργηματική πράξη.
Διαμαρτυρία επαγγελματιών για «τσουχτερά» πρόστιμα της Κτηματικής σε Πέτρα και Άναξο, απ’ τη χρήση παραλίας-αιγιαλού
«Δεν τα αντέχουμε…»
Με τη δέσμευση ο Δήμος να στηρίξει την προσπάθειά τους για γενναία μείωση και διακανονισμό των προστίμων που τους επιβλήθηκαν, επαγγελματίες απ’ την Πέτρα και την Άναξο αποχώρησαν απ’ το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Τετάρτης. Προηγουμένως είχαν δημοσιοποιήσει την έντονη διαμαρτυρία τους κατά της Κτηματικής Υπηρεσίας, ενώ ομοίως διαμαρτυρήθηκαν και κατά του Δήμου, λέγοντας ότι αν είχε κινήσει κανονικά τις διαδικασίες εκμίσθωσης των χώρων παραλίας-αιγιαλού που του παραχωρεί το Δημόσιο προς εκμετάλλευση, ενδεχομένως να μην έμπαιναν πρόστιμα.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Ταξιαρχούλα Πνακά έθεσε προ ημερησίας διάταξης ένα θέμα που στη συνέχεια αναλυτικά παρουσίασε στο Συμβούλιο εκ μέρους των επαγγελματιών της περιοχής ο Στρατής Αλεξανδρής, ο οποίος ανέφερε ότι στις 28 και 29 Σεπτεμβρίου τού 2012, υπάλληλοι της Κτηματικής επέβαλαν πρόστιμα για κατάληψη χώρου παραλίας-αιγιαλού στο σύνολο σχεδόν των επαγγελματιών που είχαν ξαπλώστρες, καρέκλες, ομπρέλες κ.λπ..
Μάλιστα, όπως ειπώθηκε, το πρόστιμο μπήκε μετά από μέτρηση του χώρου και ήταν της τάξης των 10 ευρώ το τετραγωνικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, όπως τόνισαν κι άλλοι επαγγελματίες, ένας επιχειρηματίας που το 2011 είχε δώσει 480 ευρώ, να καλείται λόγω προστίμου για το 2012 να πληρώσει 3.190 ευρώ! Υπήρξαν επαγγελματίες που μιλούσαν για πρόστιμα των 10 ή και 15 χιλιάδων ευρώ, σε μια εποχή που είναι ζήτημα αν τόσα έσοδα εισέπραξαν όλο το καλοκαίρι απ’ την επιχείρησή τους.
«Δεν τα αντέχουμε τέτοια χαράτσια», έλεγαν οι παρευρισκόμενοι στο Δημοτικό Συμβούλιο, ζητώντας να βρεθεί λύση στο πρόβλημά τους.
Απ’ την Κτηματική Υπηρεσία μάς ανέφεραν ότι στα πλαίσια των ελέγχων μετράται ο χώρος που καταλαμβάνει ο κάθε επαγγελματίας και αναλόγως εξετάζεται αν είναι εντός της σύμβασης που έχει με το Δήμο, ή πόσα τετραγωνικά καταλαμβάνει δίχως σύμβαση.
Χωρίς συμβάσεις
Πρόστιμα μπήκαν απ’ την Κτηματική και σε άλλες περιοχές, όπως το Πλωμάρι και τα Βατερά, αλλά και σε παραλίες της Λήμνου, όπου σε αντίθεση με την Πέτρα και την Άναξο, είχαν υπογράψει συμβάσεις οι επαγγελματίες με το Δήμο. Ανά δημοτική ενότητα και περιοχή ορίζονται κάθε χρόνο οι τιμές για τη χρήση των παραλιών, παρά την προτροπή της Κτηματικής να υπάρξει σε επίπεδο Δήμου ενιαία τιμολόγηση βάσει της επισκεψιμότητας της κάθε παραλίας. Απ’ το ποσό που εισπράττει ο Δήμος, κρατά το 80% και το υπόλοιπο το αποδίδει στο Δημόσιο. Στη Δημοτική Ενότητα Πέτρας παλαιότερα ο Δήμος, σύμφωνα με την κ. Πνακά, εισέπραττε ετησίως 45.000 - 50.000 ευρώ, ενώ το 2011, λόγω χαμηλότερων τιμών, εισέπραξε 17.000 ευρώ και το 2012, επειδή δεν έγιναν εγκαίρως οι συμβάσεις, μόλις 3.700 ευρώ. Οι επαγγελματίες έλεγαν ότι τα τελευταία χρόνια, λόγω της ύφεσης, δε χρεώνουν τις ξαπλώστρες για να μπορούν να ανταποκριθούν σε υψηλά μισθώματα.
Ο Δημήτρης Βουνάτσος, αλλά και ο αντιδήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης και Πέτρας, Αντώνης Κουμαράς, ανέλαβαν να στηρίξουν την προσπάθεια των επαγγελματιών να μειωθούν τα πρόστιμα της Κτηματικής, ενώ απ’ την πλευρά τους οι επαγγελματίες δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να κινηθούν και δικαστικά.
Απ’ την Κτηματική μάς ενημέρωσαν (η προϊσταμένη, Ελένη Μητρίτσα, απουσιάζει σε άδεια) ότι υπάρχει δυνατότητα μείωσης των προστίμων, αλλά σε ποσοστό όχι μεγαλύτερο του 15%.
Ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου για τις αποκαταστάσεις απ’ τη θεομηνία
Η συναίνεση άργησε δύο μήνες
Όπως απ’ την αρχή της συνεδρίασης φάνηκε, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου δε θα έχανε για δεύτερη φορά την ευκαιρία να πέσουν στο νησί οι 500.000 ευρώ τις οποίες εξασφάλισε ο Χαράλαμπος Αθανασίου μετά τη θεομηνία του Δεκεμβρίου. Για αυτό, παρ’ ότι χρειάστηκαν πολλές τοποθετήσεις, επαναλήψεις θέσεων και απόψεων, πισωγυρίσματα σε σχέση με ό,τι είχαν υποστηρίξει κάποιοι στις 21 Δεκεμβρίου, ομόφωνα και συναινετικά πέρασε η εισήγηση του Κώστα Φραγκόπουλου να ξεκινήσουν αμέσως τα έργα αποκαταστάσεων. Για τα οποία θα υπάρξει απολογιστικά λογαριασμός.
Εκείνο που δεν έγινε απολύτως σαφές, ήταν πόσα χρήματα παραμένουν προς διάθεση, αφού φαίνεται ότι ήδη έχουν δαπανηθεί σε άμεσα έργα αποκαταστάσεων περί τις 220.000 ευρώ, ενώ δε διευκρινίστηκε αν άλλα κονδύλια (υπόλοιπα από Πολιτική Προστασία ή από τα νομικά πρόσωπα), και πόσα συνολικά, θα διατεθούν ή όχι για τον ίδιο σκοπό.