Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με καθυστέρηση ακριβώς ενός μήνα, ο Δήμος Λέσβου ολοκλήρωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής τις δημαιρεσίες για την περίοδο 2013 - 2014, εκλέγοντας το προεδρείο και τα μέλη των δύο βασικών Επιτροπών του, της Οικονομικής και της Ποιότητας Ζωής. Εκ του αποτελέσματος, αφού οι εκλεγέντες είναι αυτοί που εξ αρχής ήθελαν οι παρατάξεις, προκύπτει πόσο ανώφελη και άνευ αντικρίσματος ήταν η κωλυσιεργία που μεσολάβησε (ποιος έδειξε, σε ποιον, τι;) και η οποία είχε ως συνέπεια να πάνε πίσω πάμπολλες τοπικές υποθέσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει για τα συμφέροντα του τόπου και των κατοίκων του.
Απ’ το γεγονός ότι ακόμη και απ’ αυτήν τη «συναινετικού» χαρακτήρα διαδικασία δεν έλειψαν οι εντάσεις, ακόμη και οι παρεκτροπές, συνάγει κανείς εύκολα το συμπέρασμα πως και το επόμενο διάστημα, όπως και το προηγούμενο, δε θα κυλήσουν εύκολα οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τουναντίον, μάλλον αναμένεται να κινηθούν σε οριακά ανεκτό έως και εκρηκτικό κλίμα. Άλλωστε η «πρόγευση» απ’ την Κυριακή δείχνει πως μια παρατήρηση επί της διαδικασίας στην εκλογή του γραμματέα είναι ικανή ακόμη και να μετατρέψει σε ρινγκ την αίθουσα συνεδριάσεων.
Με την τρίτη…
Υπό την προεδρία του Σταύρου Πολίτη, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ξεκίνησε η επαναληπτική διαδικασία των δημαιρεσιών τού 2013. Στη σύνθεση του Συμβουλίου είχαν υπάρξει και δύο αλλαγές, αφού επέστρεψε η Ανθούλα Σουπιάδου - Βαμβουρέλλη και έπαυσε να είναι δημοτικός σύμβουλος ο Δημήτρης Μουτζούρης που είχε ορκιστεί στη θέση της, ενώ στη θέση του παραιτηθέντος Κώστα Πιτσιλαδή ανέλαβε η Ζαχαρούλα Σπανιά, ομοίως απ’ τη Δημοτική Ενότητα Πλωμαρίου.
Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε, επί συνόλου 41 συμβούλων, απόντων του Γιώργου Πάλλη που βρισκόταν εκτός Λέσβου και των Στρατή Αλεξίου, Πέρσας Σάββα και Δημήτρη Κάσσιου που αντιμετώπιζε πρόβλημα υγείας, βρέθηκαν 40 έγκυρα ψηφοδέλτια και ένα άκυρο. Το άκυρο αυτό εμφανίστηκε πανομοιότυπα σε πέντε συνολικά ψηφοφορίες, όπου σε ένα φάκελο βρισκόταν, εκτός απ’ το ψηφοδέλτιο με τον υποψήφιο, και ένα λευκό.
Ο υποψήφιος της παράταξης της πλειοψηφίας, όπως τον ανακοίνωσε ο επικεφαλής της, Δημήτρης Βουνάτσος, ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, έλαβε 20 ψήφους, όσες πήραν και τα λευκά ψηφοδέλτια.
Ακολούθησε δεύτερη ψηφοφορία, όπου και πάλι ο κ. Ζαφειρίου δε συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του Συμβουλίου, δηλαδή τις 23 ψήφους. Έλαβε 21 θετικές ψήφους, ενώ τα λευκά μειώθηκαν σε 19.
Στην τρίτη ψηφοφορία, όπου ο πρόεδρος θα εκλεγόταν με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή έστω και μία περισσότερη ψήφο απ’ τα λευκά, σε σύνολο 41 ψηφισάντων βρέθηκαν και πάλι 40 έγκυρα, εκ των οποίων τα 23 ήταν υπέρ του κ. Ζαφειρίου και τα 17 λευκά. Έτσι, έστω και στην τελευταία ψηφοφορία, κάποιοι θέλησαν να μην ακολουθηθεί η διαδικασία του ορισμού και να εκλεγεί το προεδρείο.
Δύο για τις άλλες θέσεις
Ακολούθησε η ίδια διαδικασία για τον προτεινόμενο απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση για τη θέση του αντιπροέδρου, Μανώλη Κωνσταντιδέλλη. Στην πρώτη ψηφοφορία και επί συνόλου 40 ψηφισάντων - αποχώρησε η Ταξιαρχούλα Πνακά - υπήρξαν 39 έγκυρα, εκ των οποίων 15 υπέρ του κ. Κωνσταντιδέλλη και 24 λευκά. Απ’ το αποτέλεσμα ήταν προφανές πως η παράταξη της πλειοψηφίας σε μια προσπάθεια να «καταγράψει» τα δεδομένα, έδωσε «γραμμή» για λευκό και έτσι «κέρασε» με τους 20 συμβούλους που διατηρεί στη δύναμή της, και την αντιπολίτευση με το ίδιο ποτό του λευκού. Βέβαια, αν συνυπολογιστούν και τα τρία λευκά της παράταξης του Βαγγέλη Παλαιολόγου, υπάρχουν ακόμη ένα άκυρο και ένα λευκό ψηφοδέλτιο, που προέρχονται είτε απ’ τους ανεξάρτητους συμβούλους είτε απ’ τις παρατάξεις που στήριξαν τον υποψήφιο αντιπρόεδρο, δηλαδή των Άρη Χατζηκομνηνού και Παντελή Πατερέλλη.
Όμως, ούτε και η γραμματέας που προτάθηκε απ’ την ελάσσονα αντιπολίτευση, η Βάσω Χοχλάκα, εκλέχτηκε με την πρώτη ψηφοφορία. Στην πρώτη ψηφοφορία και αφού αποχώρησε στο μεταξύ ο Στρατής Κυρατζής, ενώ έλειπε για λίγο και ο Αριστείδης Ταξείδης, η κ. Χοχλάκα πήρε 22 ψήφους υπέρ και 16 λευκά. Στη δεύτερη ψηφοφορία για γραμματέα, ομοίως επί συνόλου 38 συμβούλων (επέστρεψε ο κ. Ταξείδης και αποχώρησε ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης), η κ. Χοχλάκα έλαβε 31 ψήφους υπέρ και επτά λευκά.
Με δήλωσή του χθες, ο Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιούργησε στη λειτουργία του Δήμου η καθυστέρηση στην εκλογή προεδρείου, με την ευχή «το δηλωθέν πνεύμα σύμπνοιας στο τέλος της συνεδρίασης για μια παραγωγική και λειτουργική νέα περίοδο για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, ώστε να αλλάξει η μέχρι τώρα εικόνα του, να γίνει πραγματικότητα, χάριν των συμφερόντων του τόπου και των συνδημοτών μας».
Με την επέμβαση τρίτων αποφεύχθηκε προπηλακισμός μεταξύ συμβούλων
Στα άκρα η κόντρα
Λίγο πριν ξεκινήσει η ψηφοφορία για το γραμματέα, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, παρενέβη επί της διαδικασίας συνιστώντας στο Σταύρο Πολίτη να προσέξει μία διάταξη ώστε να αποφευχθούν προσφυγές και ακύρωση της εκλογής. Η παρέμβαση του κ. Κατράνη σχολιάστηκε απ’ τον Άρη Χατζηκομνηνό, που δέχθηκε τη λεκτική επίθεση του αντιδημάρχου. Ο κ. Χατζηκομνηνός ζήτησε απ’ τον κ. Κατράνη να ανακαλέσει, δηλώνοντας πως θα παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος. Ο κ. Κατράνης επανήλθε με νέο χαρακτηρισμό, που προκάλεσε την ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση του κ. Χατζηκομνηνού, ο οποίος και κινήθηκε με επιθετικές διαθέσεις, αλλά τον συγκράτησαν, όπως και τον κ. Κατράνη που ομοίως σηκώθηκε για να αντιδράσει, άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.
Αρχικά ο Μανώλης Κωνσταντιδέλλης ανέλαβε να κρατήσει τον κ. Χατζηκομνηνό και στη συνέχεια, όταν φάνηκε πως δεν μπορούσε μόνος του ή με τους άλλους συμβούλους της παράταξής τους, επενέβησαν και οι Κώστας Αστυρακάκης και Γιάννης Βατός. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αποχώρησε εκτός αίθουσας, για να επανέλθει λίγο αργότερα όταν ο κ. Κατράνης ανακάλεσε τους χαρακτηρισμούς, όπως δήλωσε προκειμένου να συνεχιστεί η εύρυθμη λειτουργία του Συμβουλίου, παρ’ ότι - όπως είπε - «προκαλούμαι συνέχεια».
Απ’ την παράταξη του κ. Χατζηκομνηνού λεγόταν πως ο επικεφαλής της θα στραφεί με αγωγή κατά του κ. Κατράνη.
Ποιοι εκλέχτηκαν σε Οικονομική και Ποιότητας Ζωής
Επιτροπές με παρασκήνιο
Μετά την ανάδειξη του προεδρείου και σε συνέχεια κοινής πρότασης των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που κατέθεσε στο όργανο ο κ. Πατερέλλης, συμφωνήθηκε να μην υπάρξουν ανάλογες καθυστερήσεις με επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες στην εκλογή των μελών των Επιτροπών και έτσι, με ελάχιστες εξαιρέσεις που εδράζονται και στη δημοφιλία κάποιων προσώπων, συγκέντρωσαν το σύνολο σχεδόν των παρισταμένων όλοι οι προτεινόμενοι απ’ τις παρατάξεις, σύμφωνα με την προβλεπόμενη απ’ το νόμο αναλογία.
Στην Οικονομική Επιτροπή, πρόεδρος θα είναι ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Νίκος Κατράνης, και μέλη απ’ την πλειοψηφία οι Θέμης Αθανάσης, Χρήστος Κορδώνης, Ηλίας Κουνιαρέλλης, Σωτήρης Μαρινάτος και Κώστας Φραγκόπουλος, με αναπληρωματικά μέλη τους Αναστασία Αντωνέλλη, Δημήτρη Ζαφειρίου και Αριστείδη Ταξείδη.
Απ’ την αντιπολίτευση στην Επιτροπή θα μετέχουν οι Άρης Χατζηκομνηνός, Παντελής Πατερέλλης και Βαγγέλης Παλαιολόγος, με αναπληρωτές τους Στρατή Καραγεωργίου και Δημήτρη Κάσσιο.
Πρόεδρος στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής θα είναι ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός και μέλη απ’ την πλειοψηφία οι Γιώργος Βουνάτσος, Προκόπης Γυμνάγος, Χρήστος Κορδώνης, Αριστείδης Ταξείδης και Γιάννης Τσακίρης, με αναπληρωτές τους Θέμη Αθανάση, Κώστα Αστυρακάκη και Γιώργο Κυριαζή.
Απ’ την αντιπολίτευση θα μετέχουν οι Στρατής Κύτελης, Γιώργος Λεμονός και Ντίνα Κοτζαδημητρίου, με αναπληρωτές το Χρύσανθο Αργυρίου και το Δημήτρη Βελούτσο.
Ποιοι ήθελαν
Στο περιθώριο της συνεδρίασης σχολιάστηκε πως ο Ηλίας Κουνιαρέλλης επρόκειτο αρχικά να μετέχει στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, αλλά έβαλε βέτο ο πρόεδρός της, οπότε υπήρξε αμοιβαία αλλαγή με το Γιάννη Τσακίρη, για αυτό και ο πρώτος μετακόμισε στην Οικονομική Επιτροπή.
Ο Γιώργος Πάλλης που μετείχε στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, δήλωσε στους συναδέλφους του που το ανακοίνωσαν στο Συμβούλιο, ότι δεν επιθυμεί να συμμετάσχει σε καμμία επιτροπή, γι’ αυτό και πήρε τη θέση του η κ. Κοτζαδημητρίου.
Αυτό που δεν επιβεβαιώσαμε, αλλά παρουσιάστηκε από δημοτικούς συμβούλους ως απολύτως ακριβές, ήταν η δυσαρέσκεια του Στρατή Κυρατζή για το γεγονός ότι δεν προτάθηκε για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στη θέση του Στρατή Κύτελη. Μάλιστα ειπώθηκε πως ακριβώς για αυτόν το λόγο αποχώρησε απ’ τη συνεδρίαση. Την ίδια θέση, φέρεται, σύμφωνα με άλλη πηγή, να διεκδίκησε και ο Στρατής Καραγεωργίου, αλλά αρκέστηκε στη θέση του αναπληρωτή του Άρη Χατζηκομνηνού στην Οικονομική Επιτροπή. Στην οποία Επιτροπή, αν λάβει κανείς υπόψη και τα όσα διαδραματίστηκαν μεταξύ των κ.κ. Κατράνη και Χατζηκομνηνού στη συνεδρίαση, μάλλον ο κ. Καραγεωργίου θα έχει θέση τακτικού μέλους.