Η Περιφέρεια αρχίζει να πληρώνει οφειλές ετών, έχοντας ήδη εγκεκριμένο προϋπολογισμό αλλά και τα λεφτά στο ταμείο της

«Πέφτουν» 10 εκατ. ευρώ

31/01/2013 - 15:17

Τα λεφτά που ήρθαν στο ταμείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα τέλη τού 2012, σε απόρροια της διεκδίκησης των περιφερειαρχών, μπορούν άμεσα να «πέσουν» στις τοπικές αγορές των νησιών, αφού ο φορέας έχει απ’ το βράδυ της Τρίτης, εκτός απ’ τα κονδύλια, και εγκεκριμένο προϋπολογισμό.

Τα λεφτά που ήρθαν στο ταμείο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στα τέλη τού 2012, σε απόρροια της διεκδίκησης των περιφερειαρχών, μπορούν άμεσα να «πέσουν» στις τοπικές αγορές των νησιών, αφού ο φορέας έχει απ’ το βράδυ της Τρίτης, εκτός απ’ τα κονδύλια, και εγκεκριμένο προϋπολογισμό. Απ’ τον προϋπολογισμό αυτόν, υπολογίζεται περίπου 10 εκατ. ευρώ να διατεθούν για οφειλές προηγούμενων ετών, κυρίως σε εργολάβους και προμηθευτές.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο προχθές, μεταξύ άλλων θεμάτων, ενέκρινε κατά πλειοψηφία την πρώτη τροποποίηση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας για το 2013, που αφορούσε στη μεταφορά απ’ το 2012 ταμειακών υπολοίπων περίπου 17,5 εκατ. ευρώ. Όπως είχε γίνει γνωστό απ’ το Νάσο Γιακαλή, το Δεκέμβριο του 2012 σε ικανοποίηση των αιτημάτων που είχε θέσει η Περιφέρεια, διατέθηκαν πιστώσεις απ’ τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους (ΚΑΠ), αλλά και άλλες έκτακτες χρηματοδοτήσεις, συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ, για οφειλές και στους τρεις νομούς του Βορείου Αιγαίου. Τα 7,5 εκατ. ευρώ, όπως εξήγησαν στη συνεδρίαση ο αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Γιαννάκης και ο γενικός διευθυντής Εσωτερικής Λειτουργίας της Περιφέρειας, Χρήστος Φιλιός, είναι υπόλοιπα διαθέσιμα τα οποία προέρχονται από τη μη διάθεση πιστώσεων που είχαν προβλεφτεί για το 2012. Το επόμενο διάστημα θα προγραμματιστεί αναλυτικά τι υποχρεώσεις-έργα θα καλύψουν.

Συνεργασία με ΑΔΑ
Ο κ. Γιαννάκης μιλώντας στη συνεδρίαση ανέφερε πως το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε και ενέκρινε τον προϋπολογισμό τού 2013 πριν υπάρξει εγκύκλιος απ’ το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που την εξέδωσε στις 27 Δεκεμβρίου 2012 και έφτασε στην Περιφέρεια στις 8 Ιανουαρίου 2013. Σε συνεννόηση όμως με τις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και κυρίως με την πολύ καλή συνεργασία, όπως είπε, με τη γενική γραμματέα Χριστιάνα Καλογήρου, η Περιφέρεια έχει εγκεκριμένο προϋπολογισμό, που με την τροποποίηση μάλιστα περιλαμβάνει και τις πρόσθετες πιστώσεις των 17,5 εκατ. ευρώ.

«Αυτό σημαίνει», ανέφερε ο κ. Γιαννάκης χθες μιλώντας στο «Ε», «πως ως φορέας διαθέτουμε σε ισχύ προϋπολογισμό που μπορεί να εκτελεστεί, όταν πολλοί άλλοι ακόμη δεν τον έχουν καν διαμορφώσει.»

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τις επόμενες μέρες θα συγκληθεί η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας, η οποία και θα προγραμματίσει τον τρόπο αποπληρωμής των παλιών οφειλών, με στόχο το συντομότερο δυνατόν να αποδοθούν τα οφειλόμενα σε όσους έχουν να λαμβάνουν σε όλα τα νησιά. Αναμένεται μάλιστα να υπάρξει και νέα χρηματοδότηση απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών της τάξης των 2,5 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε οφειλές της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.


Μετά την Οικονομική, και η Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών
Συγκροτήθηκε η Επιτροπή

Χωρίς απρόβλεπτα, παρά τη συζήτηση που προηγήθηκε για το κατά πόσο μπορεί να μετάσχει ανεξάρτητος σύμβουλος ως μέλος, εκλέχτηκε μετά την Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Χωροταξίας, Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο αντίστοιχος αντιπεριφερειάρχης, Νίκος Μάρκου, ενώ τακτικά μέλη απ’ την πλειοψηφία, οι Μυρσίνη Κανλή, Μανώλης Κράκαρης και Νίκος Ελένης, με αναπληρωτές τους Χρήστο Καραπαναγιώτη, Θεολόγο Πατερέλη και Σωτήρη Καρδαρά. Απ’ τη μείζονα αντιπολίτευση θα μετέχουν στην Επιτροπή οι Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Παναγιώτης Καλλονιάτης, με αναπληρωτές την Πόπη Πρωτογεράκη - Γόμου και τον επικεφαλής της παράταξης «Με τους πολίτες κόντρα στον καιρό», Βασίλη Τεντόμα.

Την τρίτη θέση της μειοψηφίας θα έχει η «Λαϊκή Συσπείρωση», με τακτικό μέλος την Αργυρώ Στεφανάκη και αναπληρωματικό το Στρατή Κόρακα.

 

Έλλειμμα συνεργασίας Περιφέρειας - Δήμου διαπιστώθηκε για τις αποκαταστάσεις απ’ τις πλημμύρες
Ζητείται συντονισμός στην αγροτική οδοποιία

Στην ίδια συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, στο πλαίσιο της ενημέρωσης, ο Νάσος Γιακαλής απάντησε σε ερώτηση του Θεόδωρου Βαλσαμίδη για το θέμα των αποκαταστάσεων απ’ τη θεομηνία και πιο συγκεκριμένα στο αν υπάρχει δυνατότητα να συμβάλει η Περιφέρεια με τα μηχανήματά της στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος της αγροτικής οδοποιίας. Μάλιστα, όπως έλεγε και στο περιθώριο της συνεδρίασης ο κ. Βαλσαμίδης, υπάρχουν πολλές περιοχές, όπως η Αγιάσος, που εκπρόσωποί της έχουν απευθυνθεί σε αυτόν θέτοντας επιτακτικά το ζήτημα της άμεσης αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε τη βούλησή του να υπάρξει ενίσχυση απ’ την πλευρά της Περιφέρειας με τη διάθεση των μηχανημάτων της, τόνισε όμως την ανάγκη να υπάρξει συντονισμός για το σε ποιες περιοχές θα δουλεύουν τα μηχανήματα του κάθε φορέα, κάτι που όπως φάνηκε δεν έχει εξασφαλιστεί έως σήμερα, δύο μήνες μετά τη θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου 2012.

Ομοίως, σε ένα δεύτερο ζήτημα που έθεσε ο κ. Βαλσαμίδης, την κήρυξη της Λέσβου ως θεομηνιόπληκτης περιοχής - κι όχι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει ήδη κηρυχθεί -, φάνηκε πως λείπει ο συντονισμός των δύο φορέων της αυτοδιοίκησης, αφού η μεν Περιφέρεια, όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλής Βερβέρης, έχει στείλει την καταγραφή των ζημιών σε δημόσια έργα απ’ τις αρμόδιες επιτροπές, δε γνωρίζει όμως τι έχει γίνει απ’ την πλευρά του Δήμου Λέσβου, που όφειλε να αποστείλει στα συναρμόδια υπουργεία τα αποτελέσματα των επιτροπών καταγραφής των ζημιών σε κατοικίες.

 

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών ελέγχου οχημάτων
Σύγχρονα δημόσια ΚΤΕΟ στα νησιά

Ένα απ’ τα θέματα που εκτός ημερήσιας διάταξης απασχόλησαν το Περιφερειακό Συμβούλιο, ήταν η λήψη απόφασης για το μέλλον των ΚΤΕΟ σε Λέσβο, Χίο και Σάμο, καθώς και των κινητών μονάδων σε Λήμνο και Ικαρία. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων των νησιών και προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έλεγχος και των μεγάλων οχημάτων πλην των επιβατηγών Ι.Χ., το Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να διατεθούν τα κονδύλια που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων ΚΤΕΟ στο Βόρειο Αιγαίο.

Ο διευθυντής Μεταφορών - Επικοινωνιών, Γιώργος Γουγούλας, που εισηγήθηκε το θέμα, εξήγησε στους συμβούλους ότι πέραν της πιστοποίησης ISO, που είναι ζήτημα περίπου 40 ημερών να εκδοθεί (και, θυμίζουμε, έχει ληφθεί παλαιότερα απόφαση για την ανάληψη του κόστους της), για να συνεχιστεί απρόσκοπτα και μετά τον Ιούνιο η λειτουργία των δημόσιων ΚΤΕΟ στο Βόρειο Αιγαίο θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για την προμήθεια σύγχρονου εξοπλισμού, που θα εντατικοποιήσει και θα κάνει ασφαλή τον έλεγχο όλων των οχημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Γουγούλα, το κόστος του σύγχρονου εξοπλισμού ξεπερνά τις 100.000 ευρώ για κάθε ΚΤΕΟ, ενώ δαπάνη θα πρέπει να γίνει και για αντίστοιχο εκσυγχρονισμό στις κινητές μονάδες Λήμνου και Ικαρίας.

Ο Νάσος Γιακαλής επεσήμανε ότι ένας απ’ τους βασικούς λόγους που κατά την άποψή του θα πρέπει να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων ΚΤΕΟ, είναι και η ανάγκη να μη μετακινούνται για να περάσουν από έλεγχο τα μεγάλα οχήματα, όπως φορτηγά, λεωφορεία, πούλμαν, προκαλώντας ένα τεράστιο κόστος στους ιδιοκτήτες τους.

Τελικά, ομόφωνα το Συμβούλιο αποφάσισε να γίνει ο εκσυγχρονισμός των ΚΤΕΟ, με την προσθήκη που έγινε απ’ το Στρατή Κόρακα στην εισήγηση, να καλύπτονται τουλάχιστον τα έξοδα λειτουργίας τους απ’ τα έσοδα των ΚΤΕΟ, που πρέπει να έρχονται στην Περιφέρεια.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey