Άκαρπες οι δημαιρεσίες στο Δήμο Λέσβου σε τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες

Πλειοψήφησε η «λευκή» μειοψηφία!

08/01/2013 - 15:24

Κατά μία βδομάδα μετατίθεται η αρχή της δεύτερης δημοτικής περιόδου, αφού ελλείψει συναινετικού κλίματος και με δεδομένη την απώλεια έξι ψήφων της πλειοψηφίας από ισάριθμους συμβούλους της, δεν επιτεύχθηκε η εκλογή προέδρου στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου.

Κατά μία βδομάδα μετατίθεται η αρχή της δεύτερης δημοτικής περιόδου, αφού ελλείψει συναινετικού κλίματος και με δεδομένη την απώλεια έξι ψήφων της πλειοψηφίας από ισάριθμους συμβούλους της, δεν επιτεύχθηκε η εκλογή προέδρου στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου.

Οι δημαιρεσίες θα επαναληφθούν την επόμενη Κυριακή, οπόταν αν και πάλι το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εκλέξει πρόεδρο, ο νομοθέτης προβλέπει διαδικασία ανάδειξής του μέσω του Πρωτοδικείου. Επειδή όμως ο πρόεδρος θα είναι βάσει του νόμου απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, στην πράξη φαίνεται πως η όποια καθυστέρηση δημιουργείται χάριν εντυπώσεων και μόνο. Απ’ τη μια για να επιβεβαιωθεί στην κοινή γνώμη το γεγονός ότι ο συνδυασμός Βουνάτσου έχει χάσει αριθμητικά την πλειοψηφία και απ’ την άλλη για να σταλεί μήνυμα προς όλες τις πλευρές ότι η συναίνεση απαιτεί θετική στάση και υποχωρήσεις από όλους. Γιατί στο περιθώριο της συνεδρίασης, σχολιάστηκαν ιδιαίτερα κάποιοι χαρακτηρισμοί που συνόδευσαν τη διαγραφή τεσσάρων δημοτικών συμβούλων απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας, με την επισήμανση ότι θα έπρεπε να έχουν αποφευχθεί αν πράγματι ήθελε η δημοτική αρχή να μην κόψει κάθε γέφυρα μαζί τους.

Ομοίως στο περιθώριο της συνεδρίασης διατυπώθηκαν εικασίες σχετικά με τα πρόσωπα απ’ την αντιπολίτευση που είχαν πειστεί - τουλάχιστον δύο, όπως θεωρούσε η πλειοψηφία - να βοηθήσουν με την ψήφο τους να εκλεγεί πρόεδρος, αλλά τελικά δεν παρεκτράπηκαν της «γραμμής». Ίσως για αυτό και να ζήτησε ο Σωτήρης Μαρινάτος μετά την πρώτη ψηφοφορία να διασφαλιστεί το μυστικό της διαδικασίας, δηλαδή οι δημοτικοί σύμβουλοι να ψηφίζουν μυστικά και να μη γίνεται αντιληπτό απ’ το διπλανό τους τι ψήφισαν.

Χωρίς πρόεδρο
Δίχως ιδιαίτερες ευχές, αλλά και χωρίς κοπή πίτας, όπως είθισται σε τέτοιες διαδικασίες, ξεκίνησε λίγο μετά τις 6:30 το απόγευμα η διαδικασία, αρχικά με 43 παρισταμένους, αφού λόγω προχωρημένης εγκυμοσύνης απουσίαζε η Περσεφόνη Σάββα και καθυστέρησε να προσέλθει ο Γιώργος Κυριαζής.

Στην πρώτη απ’ τις τρεις ψηφοφορίες που έγιναν, η πρόταση του Δημήτρη Βουνάτσου, την οποία ομόφωνα υιοθέτησε η πλειοψηφία, να προταθεί για πρόεδρος ο Παναγιώτης Ζαφειρίου, συγκέντρωσε 20 ψήφους, μία ψήφο «παρών» (του Γιώργου Πάλλη, όπως διαπιστώθηκε στη συνέχεια) και 22 λευκά. Με την προσέλευση και του κ. Κυριαζή, οι ψήφοι υπέρ του κ. Ζαφειρίου αυξήθηκαν κατά μία, σε 21, ενώ δεν άλλαξε τίποτα στις υπόλοιπες.

Η ίδια διαδικασία θα επαναληφθεί την επόμενη Κυριακή, την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, όπου θα επιχειρηθεί με τρεις ψηφοφορίες να εκλεγεί πρόεδρος. Αν υπάρξει συναίνεση, θα συνεχιστεί η διαδικασία με την εκλογή αντιπροέδρου απ’ την παράταξη του Άρη Χατζηκομνηνού και γραμματέα απ’ την παράταξη του Παντελή Πατερέλλη και στη συνέχεια ανάδειξη των μελών των δύο Επιτροπών, Οικονομικής και Ποιότητας Ζωής.

Σε περίπτωση που δεν εκλεγεί πρόεδρος, σε απόδειξη και της ματαιότητας που έχει η όλη καθυστέρηση, θα οριστεί βάσει των σταυρών εκλογής απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας και με διαδοχικές παραιτήσεις ο προταθείς Παναγιώτης Ζαφειρίου. Σε αυτή την περίπτωση θα οριστεί απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας και ο γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Ανέλαβαν πρόεδροι σε Άγρα, Άντισσα, Ερεσό και Πολιχνίτο οι πρώτοι σε σταυρούς απ’ την παράταξη της πλειοψηφίας
Αλλαγή σκυτάλης

Στη θέση του προέδρου στην οποία δεν εξελέγησαν τον Ιανουάριο του 2011, ανέλαβαν ήδη απ’ την αρχή του χρόνου τέσσερις τοπικοί σύμβουλοι που στις εκλογές τού 2010 είχαν βγει πρώτοι σε αριθμό σταυρών απ’ τους συνυποψηφίους τους στο συνδυασμό Βουνάτσου. Με τον «Καλλικράτη ΙΙ» θεσπίστηκε τη θέση του προέδρου σε κάθε κοινότητα να αναλαμβάνει ο πλειονοψηφήσας σύμβουλος του επιτυχόντος συνδυασμού, οπότε και δε χρειάστηκε να επαναληφθεί η διαδικασία των δημαιρεσιών στις 23 δημοτικές κοινότητες της Λέσβου.

Η αλλαγή σκυτάλης έγινε στις δημοτικές κοινότητες όπου προ διετίας είχαν σημειωθεί ανατροπές και δεν είχε περάσει η πρόταση της πλειοψηφίας να εκλεγούν πρόεδροι οι πρώτοι σε ψήφους. Με τις αλλαγές που σημειώθηκαν, πρόεδροι αναλαμβάνουν στην Άγρα ο Παναγιώτης Βερρής, στην Άντισσα ο Κυριάκος Αμπατζής, στην Ερεσό η Παναγιώτα Τελωνιάτη και στον Πολιχνίτο ο Στρατής Μοιρασγεντής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey