Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αποτίμηση της αντίδρασης του μηχανισμού της Περιφέρειας, αλλά και των ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία της 1ης Δεκεμβρίου, επιχείρησε να κάνει προχθές το Περιφερειακό Συμβούλιο Λέσβου, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για ανυπολόγιστου ύψους πληγές, που αφενός θα αργήσουν να κλείσουν, αφετέρου θα απαιτήσουν σοβαρά κονδύλια. Όπως είπε ο περιφερειάρχης, απλά και μόνο η αποκατάσταση του δρόμου απ’ τα Βατερά προς το Σταυρό θα κοστίσει, βάσει των πρώτων εκτιμήσεων των μηχανικών της Περιφέρειας, περί τα έξι εκατομμύρια ευρώ.
Στην επίμονη ερώτηση της Αργυρώς Στεφανάκη απ’ τη «Λαϊκή Συσπείρωση», για το ποσό που συνολικά θα χρειαστεί για τις δημόσιες υποδομές, δεν μπορούσε να υπάρξει σαφής απάντηση, αλλά θεωρείται περίπου βέβαιο ότι θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 10 εκατ. ευρώ.
Πρόληψη και συντονισμός
Οι Νάσος Γιακαλής, Ηρακλής Βερβέρης και Γιώργος Φλώρος ενημέρωσαν το Περιφερειακό Συμβούλιο για τις ενέργειες της Περιφέρειας, τονίζοντας ότι άμεσα συγκροτήθηκαν οι προβλεπόμενες επιτροπές καταγραφής των ζημιών σε βιοτεχνίες και δημόσιες υποδομές, οι οποίες ακόμη δεν έχουν ολοκληρώσει το έργο τους. Παράλληλα, ο Δήμος Λέσβου προχώρησε στη συγκρότηση επιτροπής για την καταγραφή των ζημιών σε σπίτια, ενώ άλλη επιτροπή τού ΕΛΓΑ προέβη σε καταγραφή των ζημιών σε ζωικό (θα αποζημιωθούν σε 30 με 45 μέρες κτηνοτρόφοι για την απώλεια 665 προβάτων) και φυτικό κεφάλαιο.
Η Λέσβος κηρύχτηκε άμεσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ προκειμένου να χαρακτηριστεί θεομηνιόπληκτη και να δοθούν αποζημιώσεις (εκτός απ’ τον ΕΛΓΑ) στους πληγέντες, θα πρέπει να ολοκληρώσουν το έργο τους οι επιτροπές και να σταλεί στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εμπεριστατωμένη και ολοκληρωμένη εισήγηση.
Απ’ τις τοποθετήσεις (μίλησαν σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λέσβου) προέκυψε ότι υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα στο συντονισμό μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου, τόσο στην επέμβαση μετά τη θεομηνία, όσο και στον καταμερισμό των αρμοδιοτήτων.
Μεγάλο βάρος δόθηκε απ’ όλους στην ανάγκη να υπάρξουν οι απαιτούμενες ενέργειες πρόληψης, ενέργειες ικανές να αντιμετωπίσουν τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που όπως επεσήμαναν και οι Θεόδωρος Βαλσαμίδης και Βασίλης Τεντόμας, με δεδομένη την κλιματική αλλαγή, θα πρέπει να αναμένονται πλέον ολοένα και πιο συχνά.