Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ραντεβού με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος και αρμόδιο για θέματα χωροταξίας, Σταύρο Καλαφάτη, ζητά η δημοτική αρχή Λέσβου, προκειμένου να ζητήσει πολιτικές λύσεις σε μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στο νησί και λιμνάζουν. Πολεοδομικές μελέτες, οι χρήσεις γης στο κέντρο της πόλης της Μυτιλήνης, αλλά και η ανάγκη να γίνουν τοπικά χωροταξικά σε όλες τις δημοτικές ενότητες, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα θέσουν ο δήμαρχος και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος στον κ. Καλαφάτη, ζητώντας να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Με επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, αναφέρεται κατ’ αρχήν στις σοβαρότατες επιπτώσεις της κρίσης στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της χώρας, επισημαίνοντας πως στην παρούσα συγκυρία «είναι πιο αναγκαία από ποτέ η δημιουργία ενός σταθερού πλαισίου στον τομέα της χωροταξικής και πολεοδομικής πολιτικής σε τοπικό και δημοτικό επίπεδο, το οποίο θα στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα, χωρίς παράλληλα να υπονομεύει το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής των πολιτών».
Αιτήματα
Για αυτούς τους λόγους, όπως συνεχίζει ο κ. Βατός, θα πρέπει να υπάρξει συνάντηση προκειμένου να εξεταστούν χωροταξικής και πολεοδομικής φύσης θέματα, με έντονες αναπτυξιακές προεκτάσεις που αφορούν στο Δήμο Λέσβου, και πιο συγκεκριμένα να συζητήσουν:
- τη μέχρι σήμερα πορεία των πολεοδομικών μελετών των περιαστικών οικισμών της Μυτιλήνης, ήτοι Βαρειάς - Ακρωτηρίου και Άνω - Μεσαίου - Κάτω Χάλικα,
- την τροποποίηση του απ’ το 1988 Ρυμοτομικού Σχεδίου της Μυτιλήνης που καθορίζει τις χρήσεις γης στο κέντρο της πόλης, καθώς πλέον έχει καταστεί ανεπίκαιρο, γεγονός που απορρέει και από τα πολυάριθμα αιτήματα συνδημοτών μας προς αυτήν την κατεύθυνση,
- την εκπόνηση Σχεδίων Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) στις δημοτικές ενότητες όπου δεν προκηρύχθηκαν αντίστοιχες μελέτες επί των καποδιστριακών δήμων.
Ο κ. Βατός, καταλήγοντας, επικαλείται το γεγονός ότι τα αιτήματα αυτά αφορούν στον μεγαλύτερο σε έκταση δήμο της χώρας και μια απομακρυσμένη νησιωτική περιοχή, και ζητά άμεσα να υπάρξει συνάντηση.
Μιλώντας στο «Ε», ο αντιδήμαρχος επεσήμανε ότι για θέματα όπως οι χρήσεις γης ή η ολοκλήρωση των πολεοδομήσεων, σε συνθήκες ύφεσης και αδυναμίας χρηματοδοτήσεων επιβάλλεται να υπάρξουν πολιτικές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο, αντιμετωπίζοντας ζητήματα. «Αυτές τις λύσεις θα διεκδικήσουμε απ’ τον υπουργό, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν δικαιολογημένες διαμαρτυρίες και παράπονα δημοτών που θίγονται και πρέπει επιτέλους να βρεθεί τρόπος να κλείσουν οι υποθέσεις τους.»
Υπόμνημα 20 ιδιοκτητών ακινήτων στην οδό Χριστουγέννων ‘44 για τροποποίηση του Ρυμοτομικού
«Καταστρεφόμαστε οικονομικά…»
Σε συνέχεια πρόσφατου δημοσιεύματός μας για την ανάγκη να υπάρξει «τακτοποίηση» των ζητημάτων που αφορούν στις χρήσεις γης, 20 ιδιοκτήτες ακινήτων στην οδό Χριστουγέννων ‘44 επανέρχονται ζητώντας να υπάρξει και περαιτέρω δημοσιότητα στο θέμα, ώστε να κινηθεί η διαδικασία τροποποίησης του Ρυμοτομικού Σχεδίου της Μυτιλήνης.
Όπως πολλές φορές έχει γράψει το «Ε», σε πολλές περιοχές του κέντρου, μεταξύ των οποίων και στην προαναφερόμενη οδό, επικρατεί κυριολεκτικά αλαλούμ με τις χρήσεις γης, αφού από τετραγωνικό σε τετραγωνικό αλλάζει η πρόβλεψη για το ποια χρήση επιτρέπεται και ποια όχι. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η οδός Κομνηνάκη, που στη μία πλευρά της επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και στην άλλη όχι.
Ομοίως το ίδιο συμβαίνει για τη μισή Χριστουγέννων ‘44, αφού σε ένα τμήμα της μπορούν να ανοίξουν εστιατόρια, μπαρ κ.λπ., και στο υπόλοιπο όχι.
Το υπόμνημα
«Εμείς που είμαστε ιδιοκτήτες ακινήτων στο Δεξιό Λιμενοβραχίονα (Χριστουγέννων ‘44) και δη στο τμήμα αυτού απ’ το πρακτορείο “Tsolos Travel” και πέρα, και σε ολόκληρο αυτό το οικοδομικό τετράγωνο, υφιστάμεθα τεράστια οικονομική ζημιά, που υπό τις παρούσες συνθήκες φτάνει στα όρια της οικονομικής καταστροφής, εξ αιτίας της πεισματικής και αν επέρειστης άρνησης της δημοτικής αρχής να προχωρήσει, όπως κατ’ επανάληψη και μετ’ επιτάσεως έχουμε ζητήσει, σε τροποποίηση του Ρυμοτομικού Σχεδίου της πόλης (υφιστάμενου από το έτος 1988) στο παραπάνω τμήμα του, που θα οδηγήσει σε δυνατότητα χρήσης των ιδιοκτησιών μας ως καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος», αναφέρουν στο υπόμνημά τους, προσθέτοντας ότι έως ότου γίνει η τροποποίηση, θα πρέπει να δίνονται κατά παρέκκλιση άδειες, όπως κατά κόρον συνέβη και στο παρελθόν.
Θυμίζουμε πως όταν επιχειρήθηκε με μελέτη των δημοτικών υπηρεσιών να γίνει η τροποποίηση, απ’ το ΣΧΟΠ τού τότε Υπουργείου Αιγαίου ζητήθηκε να υπάρξει συνολική κι όχι αποσπασματική αντιμετώπιση του Ρυμοτομικού.
Οπότε τώρα, ή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί διαφορετικά η υπηρεσιακή μελέτη, που υπάρχει δυνατότητα να επικαιροποιηθεί απ’ το δυναμικό του Δήμου που έχει αυξηθεί σημαντικά σε αριθμό, αλλά και σε ειδικότητες μηχανικών, ή να χρηματοδοτηθεί νέα μελέτη. Για όλα αυτά θα ενημερωθεί και ο κ. Καλαφάτης αναλυτικά, στη συνάντηση που ζητά ο Δήμος Λέσβου.