Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ένα χρόνο σχεδόν μετά την ισχύ του νέου νόμου για την έκδοση οικοδομικών αδειών, ακόμη δεν έχουν συγκροτηθεί τα νέα όργανα ελέγχου που προβλέπει. Φαίνεται όμως πως πολύ σύντομα τελειώνει το μεταβατικό στάδιο, αφού σε επίπεδο Αιγαίου μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχουν συγκροτηθεί τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής, με τα οποία και καταργούνται ΣΧΟΠ και ΕΠΑΕ. Στην πράξη, η όλη διαδικασία έχει καθυστερήσει, όπως άλλωστε είχε προβλέψει το ΤΕΕ με τη δημοσίευση του νόμου, επειδή στη νησιωτική χώρα δεν υπάρχουν στα περισσότερα νησιά οι αρχιτέκτονες που απαιτούνται για να συγκροτηθούν τα Συμβούλια.
Την προηγούμενη βδομάδα, με κοινή απόφαση της γενικής γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου (ΑΔΑ), Χριστιάνας Καλογήρου, και του γενικού γραμματέα Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Σωκράτη Αλεξιάδη, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των ιδιωτών αρχιτεκτόνων που θα μετέχουν στα υπό συγκρότηση Συμβούλια Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.) των νησιωτικών περιφερειακών ενοτήτων. Όπως μας είπε ο γενικός διευθυντής Χωροταξικής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής τής ΑΔΑ, Στρατής Δουλδούρης, πολύ σύντομα θα συγκροτηθούν τα Σ.Α. και ταυτόχρονα θα καταργηθούν τα ΣΧΟΠ και οι ΕΠΑΕ.
Δεν έχει διευκρινιστεί αν θα διατηρηθούν όλα τα ΣΧΟΠ ή μόνο εκείνα νομαρχιακής και περιφερειακής εμβέλειας, αφού απομένει προς διευκρίνιση απ’ το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος τι θα γίνει με το ΣΧΟΠ της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
Ποιοι μετέχουν
Σύμφωνα με το νόμο 4030/11, τα Σ.Α. είναι τετραμελή και αποτελούνται από δύο ιδιώτες αρχιτέκτονες, έναν αρχιτέκτονα υπάλληλο της ΑΔΑ ή όπου δεν υπάρχει, αρχιτέκτονα της Περιφέρειας, όπως και έναν αρχιτέκτονα μέλος ΔΕΠ ή υπάλληλο των Υπουργείων Περιβάλλοντος ή Πολιτισμού ή Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής ή της οικείας περιφέρειας.
Οι δύο ιδιώτες αρχιτέκτονες επιλέγονται με κλήρωση μεταξύ εκείνων που πληρούν συγκεκριμένες και ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων προδιαγραφές, μια και βάσει του νόμου θα πρέπει να έχουν εξαετή εμπειρία, διακρίσεις σε αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά, μεταπτυχιακές/διδακτορικές σπουδές σε αρχιτεκτονικές σχολές.
Επειδή στο νησιωτικό χώρο υπάρχουν περιφερειακές ενότητες, όπως για παράδειγμα η Λήμνος και πολλές ενότητες στο Νότιο Αιγαίο, όπου δε βρέθηκαν αρχιτέκτονες που να πληρούν τουλάχιστον δύο απ’ τις τέσσερις αυτές προδιαγραφές, δεν κατέστη δυνατόν να συγκροτηθεί Σ.Α..
Βάσει της απόφασης της κ. Καλογήρου, που κυρώνει το αποτέλεσμα της κλήρωσης μεταξύ εκείνων που πληρούσαν τις προϋποθέσεις, για την Περιφερειακή Ενότητα Μυτιλήνης (χωρική αρμοδιότητα σε Λέσβο, Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο) πρώτο τακτικό μέλος τού Σ.Α. θα είναι για τα δύο επόμενα χρόνια ο Παναγιώτης Θεοδωρίδης, με αναπληρωματικό μέλος τη Βασιλική Κουτσκουδή. Δεύτερο τακτικό μέλος θα είναι η Ευδοκία Ράντου, με αναπληρωματικό μέλος το Στρατή Φραντζέσκο.
Πολλή δουλειά
Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, αν χρειάζεται, τα μέλη του Συμβουλίου θα πρέπει να μετακινούνται κι εκτός Λέσβου, προκειμένου να προβούν σε αυτοψία. Για το Νομό Λέσβου που βρίθει διατηρητέων και παραδοσιακών κτισμάτων, τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής αναμένεται να έχουν έναν τεράστιο όγκο δουλειάς, αφού σύμφωνα με το νόμο είναι αρμόδια για τη γνωμοδότηση επί των αρχιτεκτονικών μελετών για κάθε οικοδομική εργασία σε κτήρια ή γήπεδα που βρίσκονται σε παραδοσιακά τμήματα πόλεων, σε παραδοσιακούς οικισμούς, σε ιστορικούς τόπους, σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, σε αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε ιερούς ναούς και μονές, παρεκκλήσια και ειδικά κτήρια, σε κτήρια ή χώρους που έχουν κηρυχθεί διατηρητέοι ή μπορούν να χαρακτηρισθούν διατηρητέοι, καθώς και σε κτήρια ή γήπεδα που είναι σε επαφή με κτήριο ή χώρο που έχει κηρυχτεί διατηρητέο.
Ακόμη, είναι αρμόδια για κατασκευαστικά έργα διαμορφώσεων κοινόχρηστων ή αδόμητων χώρων, εκτός από τις περιπτώσεις που διενεργήθηκε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, όπως και για όλες τις περιπτώσεις αδειών κατεδάφισης κτηρίων που ανεγέρθηκαν προ του 1955.