Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Μετά τη Ζάκυνθο, την Άρτα και πολλές ακόμη περιοχές της χώρας, όλα δείχνουν πως έρχεται η σειρά της Λέσβου να μετρήσει ξανά όλα τα ηλεκτροδοτούμενα τετραγωνικά των ακινήτων της, σ’ όλο το νησί, προκειμένου να καταγραφούν ακριβή και πραγματικά στοιχεία για τον υπολογισμό των δημοτικών τελών. Επειδή τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού υπολογίζονται με βάση την επιφάνεια όσων κτισμάτων ηλεκτροδοτούνται, αν η επαναμέτρηση όλων των ακινήτων αποδώσει μεγαλύτερο αριθμό τετραγωνικών - όπως έγινε στη Ζάκυνθο, όπου εντοπίστηκαν 215% περισσότερα τετραγωνικά -, τότε θα έρθει η ώρα να μειωθούν τα δημοτικά τέλη. Ο εξορθολογισμός των δημοτικών τελών αποσκοπεί στη δικαιότερη κατανομή των βαρών μεταξύ των δημοτών και είναι ένα θέμα που απασχολεί έντονα τη δημοτική αρχή, η οποία πολύ σύντομα αναμένεται να αποφασίσει αν θα ακολουθήσει το παράδειγμα των άλλων δήμων.
Τον περασμένο Μάρτιο, η εφημερίδα «Καθημερινή» φιλοξένησε εκτενές ρεπορτάζ για το πώς ο Δήμος Ζακύνθου εισπράττει πλέον δημοτικά τέλη για ιδιοκτησίες 6.200.000 τετραγωνικών μέτρων, όταν έως πρότινος εισέπραττε για 2.800.000 τ.μ..
Η αύξηση των τετραγωνικών σε επίπεδο Δήμου, με δεδομένο ότι τα τέλη έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα (παραμένει ως «σταθερά» στην αναλογία για τον υπολογισμό τους το κόστος των υπηρεσιών καθαριότητας και φωτισμού), είχε ως αποτέλεσμα να μεταβληθεί προς τα κάτω το ύψος τους. Ή αλλιώς, επειδή πλήρωναν οι δημότες για όλα τα τετραγωνικά και ο Δήμος εισέπραττε πολύ περισσότερα, πέτυχε σε πολύ σύντομο διάστημα να μειώσει τα δημοτικά τέλη ανά τετραγωνικό κατά 40%. Έτσι, όσοι δήλωναν ανέκαθεν τα σωστά τετραγωνικά, ελαφρύνθηκαν σημαντικά απ’ τη μείωση των τελών στο λογαριασμό τής ΔΕΗ.
Πρόσκληση ενδιαφέροντος
Το δημοσίευμα προκάλεσε το ενδιαφέρον του Δημήτρη Βουνάτσου, που ενημερώθηκε για το πώς άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στο νησί του Ιονίου και ανέθεσε στον αντιδήμαρχο Οικονομικών και στις Οικονομικές Υπηρεσίες του Δήμου να εξετάσουν λεπτομερώς τι μπορεί να γίνει και στη Λέσβο, ώστε να «επικαιροποιηθούν» με τις απαιτούμενες διορθώσεις, τα στοιχεία που αφορούν στα τετραγωνικά.
Το θέμα απασχόλησε την Τρίτη την Εκτελεστική Επιτροπή του Δήμου Λέσβου, που πληροφορήθηκε τι ακριβώς έγινε στη Ζάκυνθο προβληματιζόμενο για το πώς ανάλογα θα μπορούσε να γίνει το ίδιο και στη Λέσβο.
«Είναι γεγονός ότι έχοντας η Λέσβος την τετραπλάσια έκταση απ’ τη Ζάκυνθο, το όλο εγχείρημα θα είναι πολύ πιο δύσκολο και θα απαιτήσει πολύ μεγαλύτερο χρόνο για να έχει αποτέλεσμα», ανέφερε ο Νίκος Κατράνης, συμπληρώνοντας ότι πολύ σύντομα θα υπάρξει απόφαση για το θέμα. «Προσανατολιζόμαστε», συνέχισε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, «να προβούμε σε πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο, με τον τρόπο δηλαδή που μετρήθηκαν μέσα σε πέντε μήνες τα τετραγωνικά της Ζακύνθου, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να αξιολογήσουμε τι μας συμφέρει.»
Ο αντιδήμαρχος επεσήμανε με απόλυτο τρόπο πως η αλλαγή των τετραγωνικών αφορά μόνο στα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού και όχι στο ΤΑΠ, οπότε «δεν ακουμπάμε και δε θα επηρεάσει τίποτε άλλο, ούτε ΤΑΠ, ούτε “χαράτσι”».
Ακόμη δεν υπάρχει εκτίμηση κόστους, αλλά είναι σίγουρο, βάσει των ποσών που πλήρωσαν άλλοι δήμοι, πως για να μετρηθεί όλη η Λέσβος, θα χρειαστούν πάνω από 500.000 ευρώ.
Ακριβής μέτρηση τετραγωνικών μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης των ακινήτων από αεροφωτογραφίες
Η τεχνολογία στην υπηρεσία των δήμων
Η «Καθημερινή» με το ρεπορτάζ του Γιώργου Λιάλιου για τη Ζάκυνθο, αλλά και με δεύτερο δημοσίευμα που αφορούσε στο Δήμο Άρτας, που «αντέγραψε» τη Ζάκυνθο, εξηγούσε πώς η τεχνολογία μπορεί να υπηρετήσει την αυτοδιοίκηση, ανακαλύπτοντας κι όλες τις περιπτώσεις εσφαλμένων - εκουσίως ή ακουσίως - στοιχείων.
Στο ερώτημα με ποιον τρόπο έγινε η καταμέτρηση των «πραγματικών» τετραγωνικών όλων των κτηρίων του νησιού της Ζακύνθου και υπολογίστηκαν οι ηλεκτροδοτούμενες επιφάνειές τους (τα δημοτικά τέλη αφορούν στο σύνολο των τετραγωνικών των επιφανειών που ηλεκτροδοτούνται σε ένα ακίνητο, καθώς συνυπολογίζονται μαζί με το βασικό οίκημα, κλιμακοστάσια, ημιυπαίθριοι, μπαλκόνια, εξώστες κ.λπ.), το ρεπορτάζ απαντά ως εξής:
«Αρχικά ένα ειδικά εξοπλισμένο αεροσκάφος φωτογράφισε όλο το νησί (672 αεροφωτογραφίες σε 14 πτήσεις), με ακρίβεια 20 εκατοστών. Δεν επρόκειτο όμως για μια απλή αεροφωτογράφιση, καθώς χάρη στον εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε και την επεξεργασία που ακολούθησε, τα κτήρια αποτυπώθηκαν τρισδιάστατα. Ακολούθησαν επιτόπιοι έλεγχοι και αυτοψίες που επιβεβαίωσαν και τεκμηρίωσαν την ακρίβεια των μετρήσεων. Κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων, τα συνεργεία αντιστοίχισαν τα κτήρια με το βιβλίο καταμετρητών τής ΔΕΗ, δηλαδή είδαν ποιο κτήριο συνδέεται με κάθε “ρολόι”.»
Από τη διαδικασία αυτή, όπως συνεχίζει το ίδιο ρεπορτάζ, προέκυψαν δύο ειδών παρατυπίες: τα κτήρια που ήταν συνδεδεμένα με ένα ρολόι χωρίς να είναι δηλωμένα τα πραγματικά τετραγωνικά τους, αλλά και όσα κτήρια δε συνδέονταν «επισήμως» με κανένα ρολόι (προφανώς αυθαίρετα), που έπαιρναν ρεύμα από γειτονικές ιδιοκτησίες.
Στη συνέχεια, μέσω ειδικών προγραμμάτων, υπολογίστηκε το εμβαδόν του κάθε κτηρίου και των ηλεκτροδοτούμενων χώρων του και έτσι υπολογίστηκαν με ακρίβεια τα τετραγωνικά και μάλιστα όλων των ορόφων, εκτός από των υπογείων που δεν εντοπίζονται με τη συγκεκριμένη μέθοδο. Τα δεδομένα που προέκυψαν, συσχετίστηκαν με εκείνα τής ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν τα τετραγωνικά που «εισφέρουν» στα δημοτικά τέλη, κατά 215% περισσότερα απ’ ό,τι είχαν στα αρχεία τους Δήμος και ΔΕΗ.