Ο «Καλλικράτης ΙΙ» έχει «μπλοκάρει» την υλοποίηση έξι μεγάλων έργων μεταξύ Δήμου και ΔΕΥΑΛ

50 εκατ. ευρώ… «στο ψυγείο»!

28/09/2012 - 15:29

Ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων έργων περιβάλλοντος στη Λέσβο, που ενώ είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση με τελικό δικαιούχο-φορέα υλοποίησης το Δήμο Λέσβου, ο νόμος-«σκούπα» του «Καλλικράτη ΙΙ» τα «μεταβιβάζει» αυτομάτως στη ΔΕΥΑΛ.

Ασαφές εξακολουθεί να παραμένει το πλαίσιο υλοποίησης μεγάλων έργων περιβάλλοντος στη Λέσβο, που ενώ είχαν εξασφαλίσει χρηματοδότηση με τελικό δικαιούχο-φορέα υλοποίησης το Δήμο Λέσβου, ο νόμος-«σκούπα» του «Καλλικράτη ΙΙ» τα «μεταβιβάζει» αυτομάτως στη ΔΕΥΑΛ. Κι ενώ είναι σοβαρό ζήτημα το πού θα βρει η Επιχείρηση την ιδία συμμετοχή που χρειάζεται για την υλοποίησή τους και προβλέπεται απ’ τον ξεπερασμένο πλέον ιδρυτικό της νόμο, το μεγάλο πρόβλημα της μεταβίβασης έγκειται αλλού. Αφορά στις χρονοβόρες διαδικασίες που απαιτούνται για την επανένταξη των έργων υπό το νέο φορέα. Απ’ τον Απρίλιο που έχει ξεκινήσει το όλο ζήτημα, έχουν μπει και παραμένουν «στο ψυγείο» συνολικά 50 εκατ. ευρώ, όσα και οι δεσμευμένες πιστώσεις από δύο προγράμματα του ΕΣΠΑ για έξι συνολικά έργα περιβάλλοντος. Κονδύλια που θα καθυστερούν να «πέσουν» στην τοπική οικονομία έως ότου αποφασίσουν κεντρικά οι εμπλεκόμενοι φορείς για το τι μέλλει γενέσθαι.

Γύρο επαφών για το θέμα είχε την Παρασκευή στην Αθήνα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Γιάννης Τσακίρης, ο οποίος και έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις ότι θα εισακουστεί το αίτημα του Δήμου να υλοποιήσει τα έξι έργα.

Για ένα ακόμη έβδομο έργο, που ήταν στην ίδια κατηγορία, την ολοκλήρωση των δικτύων Μόριας, Παμφίλων και Παναγιούδας, το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου αποφάσισε τη Δευτέρα να το υλοποιήσει η ΔΕΥΑΛ, επιβαρυνόμενη με περίπου 350.000 ευρώ ιδία συμμετοχή.

Τα έργα
Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο κ. Τσακίρης, έχει σταματήσει η εξέλιξη - σε διαφορετικό στάδιο - των έργων που έχουν ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ): Δίκτυα αποχέτευσης Αγίας Παρασκευής, με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, Δίκτυα ύδρευσης-αποχέτευσης και Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων (ΜΕΛ) Αγιάσου, με έξι εκατομμύρια ευρώ, Δίκτυα Πολιχνίτου - Βατερών - Βρίσας και ΜΕΛ με 13,5 εκατ. ευρώ και βιολογικός καθαρισμός νότιας πόλης Μυτιλήνης με 15 εκατ. ευρώ. Αν αυτά τα έργα περάσουν απ’ το Δήμο Λέσβου στη ΔΕΥΑΛ, για την υλοποίησή τους η Επιχείρηση θα κληθεί να πληρώσει ιδία συμμετοχή σε ποσοστό 3,75% επί του κόστους τους (μετά την έκπτωση που θα δοθεί στη δημοπράτηση).

Όμως ο Δήμος έχει εντάξει έργα περιβάλλοντος και στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Βορείου Αιγαίου τού ΕΣΠΑ, όπου εκτός της ολοκλήρωσης των δικτύων σε Μόρια, Πάμφιλα και Παναγιούδα, προϋπολογισμού τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, έχει σε εξέλιξη τα έργα των εξωτερικών δικτύων Αγίας Παρασκευής, με δύο εκατομμύρια ευρώ, και Καλλονής με τέσσερα εκατομμύρια. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα, αν τα έργα υλοποιηθούν απ’ τη ΔΕΥΑΛ, θα μετάσχει με ιδία συμμετοχή σε ποσοστό 9,75% επί του κόστους τους.

Να τρέξουν τα έργα...
«Όλα αυτά γίνονται γιατί αφενός με τον “Καλλικράτη ΙΙ” αυτόματα επεκτάθηκε η ΔΕΥΑΛ σε όλο το Δήμο Λέσβου και αφετέρου γιατί, βάσει του ιδρυτικού νόμου για τις ΔΕΥΑ, νόμος τού 1980, πρέπει να καταβάλλουν ιδία συμμετοχή στην υλοποίηση συγχρηματοδοτούμενων έργων», ανέφερε ο κ. Τσακίρης, ο οποίος για όλα αυτά ενημέρωσε την Παρασκευή τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπο Αθανασίου, τονίζοντας την ανάγκη να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση - μία τροπολογία, που θα απαλλάξει τις ΔΕΥΑ απ’ την ιδία συμμετοχή.

Ο κ. Τσακίρης την ίδια μέρα επισκέφτηκε τη διαχειριστική αρχή τού ΕΠΠΕΡΑΑ, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, αλλά και τη διαχειριστική αρχή κεντρικά τού ΕΣΠΑ, ζητώντας να υπάρξει άμεσα διευθέτηση του όλου θέματος, ώστε απρόσκοπτα να συνεχιστεί η υλοποίηση των έργων απ’ το Δήμο. Σε συνέχεια των προφορικών διαβεβαιώσεων που έλαβε, ο αντιδήμαρχος ετοιμάζει επιστολές προς όλους τους εμπλεκομένους, ξεχωριστά για κάθε έργο, ζητώντας την έγκριση να προχωρήσει ο Δήμος στην υλοποίησή τους, είτε συμβασιοποιώντας είτε δημοπρατώντας, ανάλογα με το στάδιο του κάθε έργου.

Παρέμβαση για το ίδιο θέμα αναμένεται τις επόμενες μέρες να κάνει στην Αθήνα και ο ίδιος ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, συνοδευόμενος απ’ τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΛ, Σωτήρη Μαρινάτο.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey