Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Νέες δυνατότητες προσέλκυσης επισκεπτών για ιαματικό τουρισμό δημιουργούνται από την ενοποίηση των ασφαλιστικών συστημάτων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα από την ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Μόλυβο με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Λέσβου και του Φορέα Τουρισμού Μήθυμνας. Εισηγητής στην ημερίδα ήταν ο υδρογεωλόγος Ζήσης Αγγελίδης, επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και μέλος τού Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Ένωσης Θερμαλισμού, ο οποίος παρουσίασε μεθόδους ανάπτυξης του ιαματικού τουρισμού για όλες τις πηγές της Λέσβου.
Το ότι οι ιαματικές πηγές που διαθέτει η Λέσβος είναι αναξιοποίητες ή ελάχιστα αξιοποιημένες, είναι γνωστό. Κι όποτε γίνονται συγκρίσεις με άλλες περιοχές της χώρας και κυρίως με περιοχές του εξωτερικού, το συμπέρασμα είναι πως τα χρόνια περνούν και οι δυνατότητες απλώς παραμένουν δυνατότητες και τίποτα περισσότερο.
Από εδώ και πέρα, όμως, θα μετράμε πολύ περισσότερες απώλειες σε έσοδα, διότι τα ασφαλιστικά ταμεία των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιδοτούν τους ασφαλισμένους τους για να κάνουν λουτροθεραπείες σε ιαματικές πηγές, αρκεί αυτές να βρίσκονται σε κράτη μέλη τής Ε.Ε.. Ο κ. Αγγελίδης κάλεσε τους φορείς της Λέσβου και ιδιαίτερα τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί το δεδομένο αυτό, για να αξιοποιήσει τις ιαματικές πηγές που διαθέτει.
Καταγραφή και νομιμοποίηση
Επίσης ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής και νομιμοποίησης των ιαματικών πηγών σε όλη τη χώρα. Ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης ανέφερε ότι ο Δήμος Λέσβου, μέσω του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, έχει προσλάβει τέσσερις χημικούς, οι οποίοι απασχολούνται στο Εργαστήριο Ελέγχου Νερού τής ΤΕΔΚ. Με αυτό το δυναμικό θα προχωρήσει στην καταγραφή και νομιμοποίηση των ιαματικών πηγών που διαθέτει. Η καταγραφή, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει και χημικές αναλύσεις, που θα δείχνουν τη σύσταση του νερού κάθε πηγής.
Στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Δημήτρης Βουνάτσος αναφέρθηκε στην κατάσταση των θερμοπηγών του Δήμου Λέσβου, που παρελήφθησαν από τη νέα δημοτική αρχή και από πραγματικής και από νομικής πλευράς, και η οποία δεν είναι καθόλου ικανοποιητική.
Ακόμη, αναφέρθηκε στην προσπάθεια για την αξιοποίησή τους τον ενάμιση χρόνο της θητείας της παρούσας δημοτικής αρχής με την παραχώρηση των θερμοπηγών στην Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Λέσβου Α.Ε., υπό την προεδρία του δημοτικού συμβούλου Αριστείδη Ταξείδη.
Η Εταιρεία έχει πάρει μέτρα για τη διεξαγωγή των αναγκαίων εργασιών αναμόρφωσής τους, ώστε να είναι λειτουργικές κατά τον παραδοσιακό μέχρι σήμερα τρόπο. Ταυτόχρονα έχει αναθέσει στον καθηγητή Νικόλαο Φράγκου, ο οποίος κατάγεται από τον Πολιχνίτο, τη σύνταξη συνολικής μελέτης αξιοποίησής τους, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι να γίνουν οι θερμοπηγές του νησιού μας πλήρως ανταγωνιστικές. Η εν λόγω μελέτη θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα στην ΑΔΕΛ Α.Ε., με συγκεκριμένη πρόταση αξιοποίησης των θερμοπηγών, με δημόσιο διαγωνισμό, όπως ορίζει ο νόμος και με πλήρη διαφάνεια, για να παρέχονται αξιόπιστες υπηρεσίες στους λουομένους και να προσπορίζεται και ο Δήμος τα ανάλογα οικονομικά οφέλη, χάριν του δημοσίου συμφέροντος.