Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η θερινή περίοδος, και μάλιστα σε αρκετές περιοχές της χώρας υπήρξαν και οι πρώτες μεγάλες πυρκαγιές για το 2012, το Υπουργείο Εσωτερικών προχώρησε στην κατανομή των πιστώσεων ΣΑΤΑ στους δήμους για δράσεις πυροπροστασίας και πυρασφάλειας. Παρά την καθυστέρηση, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λέσβου θυμίζει πως πέρυσι η κατανομή έγινε πολύ αργότερα, στην καρδιά του καλοκαιριού, και επισημαίνει πως εκτός απ’ τα έργα που αφορούν στη βελτίωση της πυροπροστασίας, ο Δήμος θα ενισχύσει τους εθελοντές, αλλά και θα φροντίσει να είναι μάχιμος στο σύνολό του ο στόλος των 14 πυροσβεστικών οχημάτων που διαθέτει.
Μειωμένα σε σχέση με πέρυσι, πάνω από 20%, είναι τα κονδύλια που παίρνει ο Δήμος Λέσβου για το 2012 απ’ τη ΣΑΤΑ, για να συμμετάσχει στην προσπάθεια προστασίας και καταστολής των δασικών φωτιών. Πιο συγκεκριμένα, επιχορηγείται με 364.500, με τα οποία σύμφωνα με την απόφαση κατανομής μπορεί να χρηματοδοτήσει ενέργειες όπως ο καθαρισμός της βλάστησης για τη μείωση του κινδύνου στα περιαστικά δάση, άλση κ.λπ., ο καθαρισμός κι ο έλεγχος χωματερών, η ενίσχυση εθελοντικών δράσεων. Ακόμη, μπορεί να τα χρησιμοποιήσει για θέματα εξοπλισμού (π.χ. βυτιοφόρα, γεννήτριες, ασύρματοι κ.λπ.) ή και για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων που σχετίζονται με την πυρασφάλεια (υπερωρίες μη μόνιμου προσωπικού, καύσιμα). Αντίστοιχα, ο Δήμος Λήμνου για τις ίδιες δράσεις επιχορηγήθηκε με 70.600 ευρώ και ο Δήμος Αγίου Ευστρατίου με 14.200 ευρώ.
Μάχιμος στόλος
«Πέρυσι, τηρώντας ευλαβικά τους κωδικούς της επιλεξιμότητας των δαπανών για την πολιτική προστασία, και με ιδιαίτερη σύνεση και οικονομία, διαθέσαμε περί τις 200.000 ευρώ για βελτιώσεις της δασικής-αγροτικής οδοποιίας και αποκαταστάσεις, και περίπου άλλα τόσα για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, αφού μπορεί να μην είχαμε φωτιές, αλλά υπήρξαν πλημμύρες», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ποιότητας Ζωής και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Βατός, ο οποίος προσέθεσε ότι ανάλογα έργα θα γίνουν και φέτος όπου χρειάζεται, ενώ ήδη έχουν υπάρξει ενέργειες πυροπροστασίας. Έμφαση θα δοθεί και στα κλαδέματα των ψηλών δέντρων, κι όχι αποκλειστικά μόνο σε δασικές περιοχές, αλλά όπου χρειάζεται.
Ο αντιδήμαρχος έχει ολοκληρώσει και αλληλογραφία-επαφή με τους εθελοντικούς συλλόγους, προκειμένου εγκαίρως να καταγραφούν οι ανάγκες τους, οι οποίες και θα καλυφθούν τώρα με την έγκριση της χρηματοδότησης. Ο κ. Βατός επεσήμανε πως περίπου 35.000 ευρώ απ’ την ενίσχυση θα διατεθούν ως βοήθεια προς τους εθελοντές για αγορά μέσων διευκόλυνσης της συμμετοχής τους στην πυρόσβεση (στολές, παπούτσια, εξοπλισμός κ.λπ.), ενώ ήδη ο Δήμος Λέσβου τούς έχει παραχωρήσει τη χρήση και μέρους των υλικών που του δόθηκαν προ μηνών απ’ το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, Δημήτρη Χαλκιώτη, (θαμνοκοπτικά, νεραντλίες, ασυρμάτους, κασμάδες, φτυάρια κ.ά.).
Η μεγάλη όμως προτεραιότητα του Δήμου στο συγκεκριμένο τομέα, είναι - όπως τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος - η βελτίωση και συντήρηση όλου του στόλου των 14 πυροσβεστικών που διαθέτει, έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να είναι μάχιμος και να μπορεί να συμμετέχει ουσιαστικά όπου χρειαστεί, σε όλο το νησί.
«Έχοντας πολύ καλή συνεργασία και με την Πυροσβεστική, και με τις υποδείξεις-παροτρύνσεις του διοικητή της, Λευτέρη Ελευθεριάδη, έχουμε μια πολύ καλή οργάνωση, που ελπίζουμε βέβαια να μη χρειαστεί στην πράξη να δοκιμάσουμε και το νησί μας να μείνει αλώβητο από τον εχθρό των δασικών πυρκαγιών», κατέληξε ο κ. Βατός.