Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Αφιερωμένη στη ζωή και την τέχνη του Μανώλη Καλλιγιάννη ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε πριν από μια εβδομάδα, στην αίθουσα «Τρίτση» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, η «Λεσβιακή Παροικία».
Καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη - Πλατσή, υπενθύμισε τις πάνω από 12 φετινές εκδηλώσεις του συλλόγου, που είχαν τη σφραγίδα της ποιότητας και στόχο την προβολή της Λέσβου, προαναγγέλλοντας και αυτές που προγραμματίζονται άμεσα για το καλοκαίρι.
Αναφέρθηκε, στη συνέχεια, στη ζωή και το έργο του Καλλιγιάννη, πρώην διευθυντή του Μουσείου Τεριάντ, στις εκθέσεις του στην Ελλάδα και το εξωτερικό και τις μόνιμες εκθέσεις έργων του σε σημαντικά μουσεία.
«Παθιασμένος άνθρωπος»
Παίρνοντας το λόγο, ο γενικός γραμματέας της «Λεσβιακής Παροικίας», Μάριος Λούπος, διάβασε επιστολή του βαφτισιμιού του Καλλιγιάννη, Φίλιππου Αραβανόπουλου, στην οποία και τόνιζε τα χαρακτηριστικά του ζωγράφου, αυτού του «παθιασμένου ανθρώπου» όπως τον χαρακτήρισε, που είχε «αρματωσιά το αιολικό μεράκι και τη λεσβιακή παράδοση» και που «ένας πίνακάς του σήμερα εκτιμάται περισσότερο στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, απ’ ό,τι στη Μυτιλήνη και τη Βαρειά».
Για το ζωγράφο μίλησε και η ιστορικός τέχνης στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Μαρία Μόσχου, που είχε ως θέμα της διατριβής της το Θεόφιλο Χατζημιχαήλ και που με την ευκαιρία αυτή, γνώρισε και συνεργάστηκε με τον Καλλιγιάννη. Η ίδια έκανε και ανάλυση του έργου του.
Τελευταίος μίλησε ο Ισπανός ελληνιστής συγγραφέας, σκηνοθέτης και καθηγητής στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Πέδρο Ολάγια, που αναφέρθηκε για λίγο στο «Μανώλη» και στη συνέχεια άφησε την κάμερά του να μιλήσει, με την προβολή τού ντοκυμαντέρ του «Με τον Καλλιγιάννη».
Η «Λεσβιακή Παροικία» προγραμματίζει την επανάληψη της εκδήλωσης μέσα στο καλοκαίρι, και στη Μυτιλήνη