Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Με στόχο ειδικές κατηγορίες ανέργων να αποκτήσουν αυξημένες δεξιότητες-προσόντα ώστε να μπορούν ευκολότερα να βρουν δουλειά, το τομεακό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού» διαθέτει δύο εκατομμύρια ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο, για συγκεκριμένες δράσεις κατάρτισης. Το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου κατά πλειοψηφία στην προηγούμενη συνεδρίασή του αποφάσισε να μετάσχει σε δύο αναπτυξιακές συμπράξεις, οι οποίες θα κατέθεταν προς ένταξη ισάριθμες προτάσεις για την επιμόρφωση και απασχόληση νέων επιστημόνων και αγροτών.
Η υποβολή των προτάσεων που αφορούν σε «Τοπικά σχέδια για την απασχόληση, προσαρμοσμένα στις ανάγκες των τοπικών αγορών εργασίας», έγινε στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και έληξε την Τετάρτη. Τα σχέδια που θα εγκριθούν, επιδοτούνται στο 100% και θα έχουν ανώτατο χρηματικό όριο το καθένα τις 800.000 ευρώ.
ΑΙΟΛΚΙΑ
Η πρώτη αναπτυξιακή σύμπραξη στην οποία αποφάσισε να μετάσχει ο Δήμος είναι η «Αιολική Καινοτομία στην Απασχόληση - ΑΙΟΛΚΙΑ», η οποία απαρτίζεται από τους εξής φορείς: Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης της Περιφερειακής Ενότητας Λέσβου (ΚΕΚΑΠΕΛ Α.Ε.) ως συντονιστής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, «Ευρωσύμβουλοι» Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας, Επιμελητήριο Λέσβου και «Τεχνική Εκπαιδευτική - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Α.Ε.».
Το προτεινόμενο έργο απευθύνεται σε νέους, οι οποίοι θα βοηθηθούν είτε να υποστηρίξουν τις καινοτόμες ιδέες τους στους κλάδους της ενέργειας, του τουρισμού, της αγροβιοτεχνολογίας, των logistics κ.ά., είτε να ιδρύσουν τη δική τους επιχείρηση, είτε εκπαιδευόμενοι σε συγκεκριμένες επιμορφωτικές ενότητες (π.χ. πνευματική ιδιοκτησία, οικονομικές έννοιες, χρηματοοικονομικές έννοιες κ.λπ.) να απορροφηθούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ευκολότερα.
Οι ωφελούμενοι της παρέμβασης θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανεργίας τού ΟΑΕΔ. Επίσης, δυνητικοί ωφελούμενοι είναι νέοι επιστήμονες (ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι, μηχανικοί κ.λπ.), αλλά και ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ με ατομικό εισόδημα από γεωργικές δραστηριότητες που δεν υπερβαίνει τις 3.000 ευρώ για το οικονομικό έτος 2011.
«Λέσβος - Ενότητα στην Απασχόληση»
Η δεύτερη σύμπραξη στην οποία αποφάσισε να μετάσχει ο Δήμος Λέσβου, ονομάζεται «Λέσβος - Ενότητα στην Απασχόληση», προτείνει να υλοποιήσει το έργο «Ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης αγροτών και ανέργων για την προώθηση στην απασχόληση στο Νομό Λέσβου» και απευθύνεται στις ίδιες κατηγορίες ανέργων. Συντονιστής φορέας είναι το ΚΕΚ «Πυξίδα» και στη σύμπραξη μετέχουν ακόμη η Περιφερειακή Ένωση Δήμων (ΠΕΔ) Βορείου Αιγαίου, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λέσβου, το Σωματείο Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων Μήθυμνας Λέσβου, ο Φορέας Τουρισμού Μήθυμνας, ο Εμπορικός Σύλλογος Μυτιλήνης, το Επιμελητήριο Λέσβου και το ΚΕΚ «Μεσογειακή».
Όπως ανέφερε στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Γιάννης Τσακίρης, το σημαντικό των προγραμμάτων που θα υλοποιηθούν, είναι το ότι οι νέοι θα έχουν τη δυνατότητα με επιστημονικούς τρόπους και οργανωμένα να υποστηριχθούν, ώστε να ενταχθούν στη συνέχεια στην αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το Δήμο Λέσβου θα εκπροσωπεί και στις δύο συμπράξεις ο δήμαρχος, Δημήτρης Βουνάτσος, με αναπληρωτή τον κ. Τσακίρη.
Υποβλήθηκαν προτάσεις τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ απ’ όλο το Βόρειο Αιγαίο
Εντάξεις έως τέλος Ιουνίου
Μία ακόμη, τρίτη, πρόταση για ένταξη στις δράσεις απασχόλησης υποβλήθηκε για τη Λέσβο απ’ την «Ηλιακτίδα» σε σύμπραξη με τοπικούς φορείς. Σε αυτή την πρόταση, με τίτλο «Ακτίνες ζωής Λέσβου» και προϋπολογισμό 560.000 ευρώ, μετέχουν μεταξύ άλλων ο Οργανισμός Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, καθώς και το Τμήμα Ανατολικού Αιγαίου τού ΓΕΩΤΕΕ.
Πρόταση όμως υποβλήθηκε και για την υλοποίηση τοπικού σχεδίου για την απασχόληση σε Λήμνο και Άγιο Ευστράτιο, με τίτλο «Απασχόληση Λήμνου» και προϋπολογισμό 506.000 ευρώ.
Συνολικά, διεκδικώντας κομμάτι της πίτας των δύο εκατομμυρίων ευρώ στο Βόρειο Αιγαίο, υποβλήθηκαν και απ’ τους τρεις νομούς προτάσεις συνολικού ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων οι τέσσερις προτάσεις απ’ το Νομό Λέσβου ανέρχονται σε 2.666.000 ευρώ.
Την αξιολόγηση των προτάσεων που κατέθεσαν οι αναπτυξιακές συμπράξεις, όπως είπε στο «Ε» ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής, Γιώργος Πλακωτάρης, θα κάνει μικτή επιτροπή από στελέχη απ’ το Βόρειο Αιγαίο και απ’ την Αθήνα. Σύμφωνα, όμως, με τα όσα προβλέπονται για τις συγκεκριμένες δράσεις, η επιλογή και η ένταξη των προτάσεων που θα υλοποιηθούν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε ενάμιση μήνα, δηλαδή μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Από εκεί και μετά, θα γίνουν οι προσκλήσεις προς τους ανέργους που θα επιλεγούν να επιμορφωθούν στις δράσεις που θα «τρέξουν» στα νησιά με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας.