Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Στην ακύρωση της κατά πλειοψηφία απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, με την οποία εγκρίθηκε η δεύτερη φάση του Σχεδίου Χωρικής Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) Καλλονής, προχώρησε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ), κάνοντας δεκτές 17 ενστάσεις που είχαν υποβληθεί σχετικώς. Παρ’ ότι η ΑΔΑ δεν μπήκε στην ουσία του θέματος που στο σύνολό τους έθιξαν οι προσφεύγοντες φορείς, έκρινε πως το θέμα θα πρέπει να απασχολήσει εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου, για τυπικούς λόγους. Πιο συγκεκριμένα, γιατί «πάσχει» σε εγκυρότητα επειδή ψηφίστηκε από 11 δημοτικούς συμβούλους, ενώ θα έπρεπε να είχε ψηφιστεί από τουλάχιστον 12 βάσει της αρχικά διαπιστωμένης απαρτίας στη συνεδρίαση.
Σύμφωνα με το σκεπτικό αποδοχής των ενστάσεων, που αποτυπώνεται στην απόφαση του γενικού γραμματέα Φώτη Χατζημιχάλη και τεκμηριώνεται με επιχειρηματολογία απ’ το ισχύον νομικό πλαίσιο, ένα 45μελές συμβούλιο όπως της Λέσβου, για να ξεκινήσει συνεδρίασή του με απαρτία, χρειάζεται κατ’ ελάχιστον 23 συμβούλους. Όσοι και να αποχωρήσουν στη συνέχεια, για να παραμείνει με απαρτία η συνεδρίαση δεν μπορούν να μείνουν λιγότεροι από 23 σύμβουλοι. Οπότε, για να πλειοψηφήσει μία απόφαση, πρέπει να συγκεντρώσει 12 θετικές ψήφους, δηλαδή τις μισές (23 διά δύο) συν μία των μελών που συνιστούν απαρτία.
Ξανά στο Συμβούλιο;
Πριν από δυο μήνες, η τοπική κοινωνία της Καλλονής αντέδρασε έντονα στην απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου με την οποία εγκρίθηκε απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής για τη Β1 φάση τού ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας. Αμέσως μετά, ακολούθησε προσφυγή του δημοτικού συμβούλου Δημήτρη Κάσσιου της παράταξης του Παντελή Πατερέλλη, και στη συνέχεια, τις επόμενες μέρες, υπεβλήθησαν με ανάλογο περιεχόμενο προσφυγές απ’ τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττό, και τους Θεοδώρα Βαλαβάνη, Ζαχαρούλα Ιωακείμ, Παναγιώτη Τσιριπλή (πρόεδρος Παρακοίλων), Δημήτρη Τσισκάκη (πρόεδρος Αρίσβης), Ιγνάτιο Ιντζιρτζή (τοπικός σύμβουλος Άγρας), Νικόλαο Μαμουρίδη (πρόεδρος Δαφίων), Ευανθία Καφετζή (πρόεδρος Ανεμότιας), Αναστάσιο Δένδη (πρόεδρος Άγρας), την εταιρεία «Αφοί Ν. Βαμβουκλή & Σία Ο.Ε. - Καλλονή Μπετόν», τη Ροδόκλεια Παλαιολόγου (πρόεδρος Κεραμίου), τον Αντώνιο Μαστρογιάννη (κάτοικος Κεραμίου), το Γιάννη Μιχαήλ (κάτοικος Καλλονής), το Σύλλογο Τουριστικών Επιχειρήσεων Καλλονής, την Α.Ε. «Μαλέμι - ξενοδοχείο Σκάλας Καλλονής» και τον Αλιευτικό Αγροτικό Σύλλογο Καλλονής «Αγία Άννα».
Κατά της απόφασης του κ. Χατζημιχάλη υπάρχει η δυνατότητα προσφυγής του Δήμου Λέσβου στην Ειδική Επιτροπή τής ΑΔΑ (Επιτροπή του άρθρου 152 του Ν. 3463/2006). Σε διαφορετική περίπτωση, θα πρέπει το θέμα να επανέλθει προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
«Επειδή ο λόγος για τον οποίο προσφύγαμε κατά της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ είναι πως η εφαρμογή της θα δημιουργήσει προβλήματα, αυτό που πρωτίστως ζητάμε και θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε είναι να ενσωματωθούν οι προτάσεις και οι παρατηρήσεις της τοπικής κοινωνίας στον όλο σχεδιασμό, πριν αυτός παραληφθεί απ’ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Λέσβου», επεσήμανε ο κ. Κάσσιος μιλώντας στο «Ε», δηλώνοντας ικανοποιημένος απ’ την αποδοχή των ενστάσεων, έστω και αν στηρίχτηκε σε τυπικούς λόγους, όπως ο μικρός αριθμός των ψηφισάντων υπέρ της έγκρισης του ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής.