Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Σε περίπου τέσσερις μήνες, αν δεν υπάρξουν εμπόδια ή ενστάσεις, θα ανατεθεί απ’ το Υπουργείο Υποδομών η εκπόνηση της οριστικής μελέτης του φράγματος Τσικνιά, η δημοπράτηση της οποίας έγινε χθες, ακριβώς ένα μήνα μετά τον οδικό άξονα Καλλονής - Σιγρίου, στο Υπουργείο Υποδομών. Για τη μελέτη, που θα διαρκέσει περίπου δύο χρόνια, εκδήλωσαν ενδιαφέρον δέκα μεγάλα μελετητικά γραφεία, μεταξύ των οποίων απ’ τα πιο γνωστά και τα καλύτερα της χώρας, όπως επισήμαναν στελέχη του Υπουργείου.
Στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη υδροδότηση της νήσου Λέσβου για τις επόμενες δεκαετίες, δρομολογήθηκε μετά από περιπέτειες ομοίως δεκαετιών η οριστική μελέτη του φράγματος Τσικνιά, που χρηματοδοτείται απ’ το ΕΣΠΑ με περίπου τέσσερα εκατομμύρια ευρώ. Το έργο που θα μελετηθεί με τη συγκεκριμένη οριστική μελέτη, περιλαμβάνει την κατασκευή ενός τεράστιου φράγματος χωρητικότητας 12,5 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων νερού και ύψους 38 μέτρων, το οποίο θα κατασκευαστεί σε κατάλληλη θέση-στένωμα επί του χειμάρρου Τσικνιά και θα είναι το μεγαλύτερο στο χώρο του Αιγαίου. Ακόμη, η μελέτη αφορά στην κατασκευή αγωγού μεταφοράς του αδιύλιστου νερού απ’ το φράγμα στις Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Νερού (ΕΕΝ) και την κατασκευή των ΕΕΝ του ταμιευτήρα Τσικνιά, οι οποίες θα είναι μέσης ημερήσιας παροχής 40.000 κυβικών μέτρων. Επίσης θα μελετηθεί η κατασκευή αγωγού μεταφοράς του επεξεργασμένου νερού από τις ΕΕΝ προς την πόλη της Μυτιλήνης, συνολικού μήκους περίπου 41,7 χιλιομέτρων, αλλά και αγωγού μεταφοράς νερού από τις ίδιες εγκαταστάσεις προς την Καλλονή, μήκους 3,7 χιλιομέτρων και αγωγού προς την Αγία Παρασκευή, μήκους περίπου 8,5 χιλιομέτρων. Το έργο θα περιλαμβάνει και τέσσερις τεράστιες δεξαμενές, όγκου 300, 500, 3.000 και 3.500 κυβικών μέτρων αντίστοιχα, καθώς και δύο αντλιοστάσια παροχής νερού.
Μεγάλο ενδιαφέρον
Μιλώντας χθες στο «Ε» αμέσως μετά τη λήξη της διαδικασίας του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση της μελέτης, ο προϊστάμενος της Δ6 Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης και Αποχέτευσης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων, Αντώνης Κοτσώνης, μας είπε ότι υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον από δέκα συνολικά συμπράξεις μελετητών, οι οποίες και θα αξιολογηθούν τόσο ως προς την οικονομική προσφορά, όσο και ως προς το τεχνικό μέρος των προτάσεων που υπέβαλαν.
Ο κ. Κοτσώνης εκτιμά ότι χωρίς απρόοπτα η μελέτη θα ολοκληρωθεί στα τέλη τού 2014, ενώ ο όλος σχεδιασμός μπορεί να ανατραπεί αφενός απ’ την υποβολή ενστάσεων, αφετέρου από ενδεχόμενες καθυστερήσεις στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων του έργου.