Με αφορμή το τρισάγιο για τον Θεόφιλο και την ανάδειξη της «οικίας Ζόλκου» σε χώρο πολιτισμού

Να επιστραφούν οι τοιχογραφίες του Θεόφιλου στο χώρο τους!

31/03/2024 - 17:00

Αξίζει επαίνους η ενέργεια της Δημοτικής Αρχής Δυτικής Λέσβου να τελεστεί τρισάγιο στην μνήμη του μεγάλου λαϊκού μας ζωγράφου Θεόφιλου στη Νάπη, ή Κλωμιδάδο, τόπο που ο παράξενος φουστανελάς περί το 1930, διάλεξε για να απαγκιάσει, να επιβιώσει και να μπορέσει με τον χρωστήρα του και τα δικά του χρώματα να κάνει τις περίφημες πια ζωγραφιές στους τοίχους του καλού δωματίου του σπιτιού του Αποστόλη και της Μαριγώς Ζόλκου. 

Επίσης θετική είναι και η απόφαση του ΔΣ και Δημάρχου μας, Ταξ. Βέρρου να συνεργαστεί με τον έφορο Αρχαιοτήτων Παύλο Τριανταφυλλίδη για την δημιουργία ενός χώρου ανάδειξης της πολιτιστικής παράδοσης της Νάπης, αξιοποιώντας το μουσείο των Αιολικών κυανόκρανων και το ανακατασκευασμένο απ το 2004 σπίτι της ΜαριγώςΖολκου. 

Όμως πολιτιστική παράδοση σημαίνει και χρονική ενότητα που πιάνει κανείς το νήμα της μνήμης απ την αρχή και εγώ γνώστης και συμμέτοχος πολλών ενεργειών κι αποφάσεων εκείνης της εποχής, το κενό αυτό θα επιχειρήσω να καλύψω. 

Αναρωτιέμαι τι θα υπήρχε αν Φορείς, πολιτικοί κι αυτοδιοικητικοί παράγοντες δεν άθροιζαν τις δυνάμεις τους, απ το μακρινό 1995 , για να δημιουργηθούν δυο πετράδια πολιτισμού σ ένα μικρό μεν χωριό, αλλά με πλούσια παράδοση που έλκει την αναφορά της στον Ναό του ΝΑΠΑΙΟΥ ΑΠΟΛΛΩΝΑ δίπλα στην Αρχαία Ναπη. 

Ο Σύλλογος Γυναικών Ναπης με την Πρόεδρο τότε Ιωάννα Χατζηπαναγιώτη, ήταν ο φορέας που κίνησε το θέμα την δεκαετία του 90, με την στήριξη του τότε κοινοτάρχη Αντώνη Χατζηστεφανή και του αειμνήστου Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Χριστόφορου Χατζηγιάννη και ενός πλήθους αυτοδιοκητικών εκ της Νάπης. 

Αρωγοί κι απ την Αθήνα ο Σύλλογος Ναπαίων Αττικής «Ναπαίος Απόλλωνας» και η ΟΛΣΑ. 

Οι προσπάθειες αυτές διαμόρφωσαν ένα κλίμα παραμονής των Αιολικών Κυανόκρανων στην Νάπη και επιστροφής των αποτοιχισμένων έργων του Θεόφιλου, από ιερόσυλους ελέω χούντας, απ το σπίτι της οικογένειας Ζόλκου, στην Ναπη. 

Η κυβέρνηση τότε με τον Νίκο Σηφουνακη ως Υφυπουργό και την Λίνα Μενδώνη ως Γενική Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού ανταποκρίθηκαν και τίμησαν το χωριό μας με την δημιουργία ενός μουσείου με μεγάλους αρχαιολογικούς θησαυρούς που εγκαινίασαν μαζί με τον μετέπειτα Υπουργό Πολιτισμού Ευάγγελο Βενιζέλο

Τον πλούτο αυτόν ήρθε να συμπληρώσει η αγορά μέρους του οικοπέδου και η εξασφάλιση της δωρεάς του υπολοίπου απ την Ευτέρπη Μπολταδάκη, κόρη της Μαριγώς Ζολκου, απ τον Συλλογο Γυναικών και η ανακατασκευή του ερειπωμένο σπιτιού με στήριξη και οικονομική ευθύνη του τότε Υπουργείου Αιγαίου στα 2003- 2004. 

Η ανακατασκευή έγινε με μελέτη της τότε συμβούλου του Υπουργείου Αιγαίου Αρχιτέκτονας Ιωάννας Βαλλίνας, υπό την επίβλεψη της Εφορίας Αρχαιοτήτων και οικονομική ευθύνη του Δήμου Αγίας Παρασκευής, όπου είχε μεταβιβασθεί η ιδιοκτησία, με Δήμαρχο τον Αλέκο Ευαγγελινό

Είναι πολύ θετικό ότι όλα αυτά τα δημιουργήματα που με τον Καλλικρατικό Δήμο μεταβιβάσθηκαν στον Δήμο Λέσβου και μετά στον Δήμο Δυτικής Λέσβου, ενοποιούνται με την απόφαση του Δήμου μας κάτω απ τον φυσικό φορέα που είναι το Υπουργείο Πολιτισμού. 

Η Υπουργός κα Μενδώνη γνώστης του αιτήματος επιστροφής των έργων του Θεόφιλου στην Νάπη , απ την επιστολή του Δημάρχου Αγίας Παρασκευής Αλέκου Ευαγγελινού στον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλη, ως Υπουργό Πολιτισμού το μακρινό 2004,ελπίζουμε να ικανοποιήσει σύντομα το σημερινό αίτημα του Δήμου μας. 

 

Γράφει ο Δημήτρης Καπετανάς 

πρωην Γ.Γ. του Υπ. Αιγαίου 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey