Ξεφυλλίζοντας το χτες… ένα νοσταλγικό λεύκωμα

10/06/2017 - 12:18 Ενημερώθηκε 12/06/2017 - 12:23

Η σημερινή στάση στη χρονομηχανή του χρόνου μάς βρίσκει στον Φεβρουάριο του 1937. Το δικτατορικό καθεστώς του Μεταξά έχει για τα καλά εγκαθιδρυθεί στην Ελλάδα, ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β΄ επέστρεψε μετά από δημοψήφισμα ενώ στην Ευρώπη αρχίζει να πλανάται ο φόβος του πολέμου.

Την περίοδο αυτήν ο Γεώργιος ο Β΄, στήριγμα πλέον αλλά και προπαγανδιστής του καθεστώτος Μεταξά, περιοδεύει στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίζει να επισκεφθεί και το νησί μας. Έρχεται μέσω... Ιωαννίνων όπου επισκέπτεται την πόλη στο πλαίσιο των εκεί εορταστικών εκδηλώσεων και κατόπιν από τη Θεσσαλονίκη με το ιστορικό πλοίο «Αβέρωφ». Η άφιξη του Βασιλέα στη Μυτιλήνη, Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 1937, αναστατώνει την τοπική κοινωνία, δεδομένου ότι στα 25 χρόνια ελεύθερου βίου της πρώτη φορά την επισκέπτεται βασιλέας.

Ξεφυλλίζουμε τρεις εφημερίδες. Την εβδομαδιαία εφημερίδα «Λεσβιακή Ηχώ», που κυκλοφορούσε από το 1933 μέχρι το 1941. Εκδότης ήταν ο Κλέαρχος Μαριγλής, με την εφημερίδα να σημειώνει στον υπότιτλό της: «Εβδομαδιαία εφημερίς εν Μυτιλήνη, διερμηνεύς ιδεών Βασιλικών». Η δεύτερη εφημερίδα, επίσης εβδομαδιαία, είναι η «Εφημερίς των Λεσβίων», η οποία κυκλοφόρησε το 1936 και έκλεισε το 1941. Διευθυντής ήταν ο Φ. Ανατολέας, τα δε γραφεία της στην Κεντρική Αγορά. Και ο γνωστός σε όλους μας «Τρίβολος» του Στρατή Παπανικόλα. Να σημειώσουμε πως αρκετά στοιχεία της νέας αυτής σελίδας τα αντλούμε από τα βιβλία «Ο Λεσβιακός Τύπος και οι δημιουργοί του» του Κ. Μίσσιου και «Πολιτική Ιστορία του Ν. Λέσβου» των Γ. Παπαπαναγιώτου - Α. Πλάτων.

 

 


 Οι δύο εφημερίδες αναγγέλλουν την άφιξη του βασιλέα, με τη «Λεσβιακή Ηχώ» να υπερθεματίζει επισημαίνοντας: «Ένα παραλήρημα ενθουσιασμού κατέχει τον Λεσβιακόν Λαόν, αφ ης στιγμής εγνώσθη ότι ο Α.Μ. ο Βασιλεύς θα τιμήση διά της επισκέψεώς Του την νήσον μας».

 


 Φθάνει λοιπόν ο βασιλιάς στη Μυτιλήνη με τον «Αβέρωφ» στις 8 το πρωί συνοδευόμενος από τον υπουργό Προνοίας Κορυζή και Εμπορικής Ναυτιλίας Παπαβασιλείου. Στις 9 αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τον νομάρχη Λέσβου Δημ. Μπαφάλη, τον στρατιωτικό διοικητή Παπαστεργίου, τον επιτελάρχη Μπαλή και τον λιμενάρχη Κουτούπη, ανέβηκαν στο πλοίο προκειμένου να χαιρετήσουν τον Βασιλέα.

 


Αναχωρώντας από τη Μυτιλήνη, ο Βασιλέας διαμέσου του νομάρχη έστειλε μήνυμα, ευχαριστώντας τους κατοίκους του νησιού για την υποδοχή τους. Η περιοδεία του Βασιλέα συνεχίστηκε στη Χίο και στη Σάμο.

 


 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μυτιλήνη και όπως αναφέρει η εφημερίδα: «Ο Βασιλεύς ηυδόκησε να απονείμη χάριν εις τους εν τη πόλει μας κρατουμένους κομμουνιστάς». Έτσι σε 16 φυλακισμένους κουμουνιστές, τα ονόματα των οποίων δημοσιεύει η εφημερίδα, έλαβαν την χάρη και απελευθερώθηκαν… 

 


 Η επίσκεψη του Βασιλιά ήταν απροσδόκητη με αποτέλεσμα να αιφνιδιάσει τις τοπικές αρχές και να βάλει σε… μπελάδες τις υπηρεσίες. Πρωτεύον θέμα ήταν η βελτίωση του οδοστρώματος της Προκυμαίας όπου έπεσε και το μεγαλύτερο βάρος, μια κι από εκεί θα περνούσε ο Βασιλιάς. Κινητοποιήθηκε όλος ο υπάρχων μηχανισμός, μηχανικοί, εργάτες και όλα ήταν έτοιμα. Ο «Τρίβολος» με το δηκτικό του χιούμορ περιγράφει την όλη κατάσταση.

 


 Την επίσκεψη κάλυψε δημοσιογραφικά και το Υπουργείο Τύπου του καθεστώτος Μεταξά, το οποίο έστειλε δημοσιογράφο προκειμένου να ελέγξει τη ροή των ειδήσεων.

 


Εκτός όμως από τη βασιλική επίσκεψη, την περίοδο αυτή είχαμε κι εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. στον Δικηγορικό Σύλλογο Μυτιλήνης με πρόεδρο τον Σοφ. Σακαλή, όπως και νέου Δ.Σ. στην Ένωση Λεσβίων Αθηνών Πειραιώς με πρόεδρο τον Νίκ. Μαλλιάκα. Τα υπόλοιπα μέλη των συλλόγων από το απόκομμα της εφημερίδας.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey