«Όχι στην κατάργηση της βιντσότρατας»

01/07/2012 - 05:56
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα καταγγέλλει την κατάργηση της βιντσότρατας, ενός αλιευτικού εργαλείου που χρησιμοποιείται για την αλίευση κατά κύριο λόγο αφρόψαρων.
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου, το βράδυ της Δευτέρας, ομόφωνα αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα με το οποίο θα καταγγέλλει την κατάργηση της βιντσότρατας, ενός αλιευτικού εργαλείου που χρησιμοποιείται για την αλίευση κατά κύριο λόγο αφρόψαρων, που πωλούνται σε χαμηλές τιμές και έχουν ευρεία λαϊκή κατανάλωση. Στη συζήτηση παρενέβησαν ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αλιείας, Θανάσης Καλογερογιάννης, και ο εκπρόσωπος των Αλιέων Μιχάλης Αγριτάκης. Επίσης τη συζήτηση παρακολούθησαν περί τους 40 ψαράδες από όλη τη Λέσβο που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο αλιευτικό εργαλείο, η κατάργηση του οποίου πλήττει μεγάλο αριθμό ψαράδων στα τρία νησιά του νομού μας.

Ο κ. Καλογερογιάννης εξήγησε ότι η βιντσότρατα δεν είναι συρόμενο αλιευτικό εργαλείο και η χρήση του προκαλεί πολύ μικρή ζημιά στο βυθό της θάλασσας, όση προκαλεί και η αγκυροβόληση ενός γιωτ, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμμία μελέτη που να δείχνει ότι η χρήση του εργαλείου αυτού έχει αρνητική επίδραση στα αποθέματα ψαριών. Άλλωστε χρησιμοποιείται εδώ και 3.000 χρόνια. Αν δημιουργούσε προβλήματα, τα ψάρια θα είναι εξαφανιστεί από τις ελληνικές θάλασσες και ο βυθός θα είχε καταστραφεί.
Σειρά περιορισμών έχει επιβληθεί στη χρήση της βιντσότρατας, με χαρακτηριστικό το ότι η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει πως μπορεί να χρησιμοποιείται από την ανατολή του ηλίου ως τη δύση, αλλά και σε απόσταση άνω των 700 μέτρων από την ακτή για διάστημα 180 ημερών το χρόνο. Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών η βιντσότρατα μπορεί να χρησιμοποιηθεί λιγότερες από 100 ημέρες το χρόνο.
Τα ψάρια που αλιεύονται με αυτό το εργαλείο είναι κατά κύριο λόγο γόπα, σαυρίδια, κολιοί, σαρδέλες, μαρίδα και άλλα φθηνά ψάρια. Επίσης ψαρεύει καλαμάρια.
Με απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχε απαγορευτεί η χρήση της βιντσότρατας εδώ και μερικά χρόνια, αλλά η χώρα μας είχε πάρει δύο παρατάσεις για την προσαρμογή της στην κοινοτική νομοθεσία. Προσφάτως, όμως, η αρμόδια επίτροπος για θέματα Ναυτιλίας και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη, έκανε σαφές ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Αναμένεται να εκδοθεί νέος κανονισμός που θα επιτρέπει τη χρήση, αλλά με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά. Συγκεκριμένα, το μάτι του διχτυού να έχει μέγεθος 40 χιλιοστά από 14 που έχει σήμερα, η απόσταση που θα χρησιμοποιείται από την ακτή να είναι τρία μίλια (αντί 700 μέτρα που είναι σήμερα) και το βάθος της θάλασσας να είναι 500 μέτρα (αντί 70 που ισχύει σήμερα). Οι ψαράδες της παράκτιας αλιείας πιστεύουν ότι με τον τρόπο αυτό επί της ουσίας καταργείται η δυνατότητά τους να χρησιμοποιούν το εργαλείο αυτό, ενώ αντίθετα ενισχύονται οι ψαράδες της μέσης αλιείας και της αλιείας ανοιχτών θαλασσών. Το πλήγμα για τους καταναλωτές είναι ότι θα χάσουν τα φθηνά φρέσκα ψάρια που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων.
Ο κ. Καλογερογιάννης τόνισε ότι οι ιχθυολόγοι και η υπηρεσία του, η Διεύθυνση Αλιείας της νομαρχίας Λέσβου, είναι υπέρ της θέσπισης περιορισμών στη χρήση των αλιευτικών εργαλείων, αλλά αντίθετοι στην κατάργηση αλιευτικών εργαλείων.
Στη Λέσβο υπάρχουν 16 αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούν τη βιντσότρατα και δίνουν δουλειά σε 84 οικογένειες, ενώ σε όλη τη χώρα ξεπερνούν τα 400.

Τα αποθεματικά
Κονδύλια από τα αποθεματικά κεφάλαια της νομαρχίας θα χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν δαπάνες της. Το θέμα πέρασε με τις ψήφους μόνο των συμβούλων της πλειοψηφίας, καθώς η αντιπολίτευση είτε θεώρησε ότι η χρήση αποθεματικών για έκτακτες ανάγκες είναι λανθασμένος και επικίνδυνος δρόμος (Σταύρος Πολίτης) είτε δε θέλησε να χρεωθεί αυτή την επιλογή (ΝΑΣ). Ο Μιχάλης Μαμάκος τόνισε ότι η νομαρχιακή αρχή δε θα ήταν υποχρεωμένη να καταφύγει σε αυτήν τη λύση αν δε δαπανούσε μεγάλα ποσά σε δράσεις που δεν ήταν της αρμοδιότητάς της. Ο αντινομάρχης Σταύρος Ψαρρόπουλος, που ήταν και ο εισηγητής του θέματος, τόνισε ότι η νομαρχιακή αρχή δεν είχε άλλη επιλογή από τη στιγμή που μέχρι τώρα το υπουργείο Εσωτερικών δεν έχει καθορίσει πόσοι θα είναι οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) που θα διατεθούν στη νομαρχία.
Οι ΚΑΠ είναι ένα από τα βασικά κονδύλια που λαμβάνει η νομαρχία για να καλύψει τις λειτουργικές της ανάγκες, αλλά και για να κάνει επενδύσεις. Απευθυνόμενος στον κ. Πολίτη, ο αντιδήμαρχος είπε: «Αν δεν είναι έκτακτες καταστάσεις αυτές που ζούμε στις μέρες μας, τότε ποιες είναι;»
Κατά τη συζήτηση του θέματος, ο κ. Πολίτης κατηγόρησε τη νομαρχιακή αρχή ότι «βάζει χέρι» σε κονδύλια που πρέπει να χρησιμοποιηθούν σε περιπτώσεις που μια μεγάλη θεομηνία πλήξει τα νησιά του νομού μας. Ο Βαγγέλης Παλαιολόγος της ΝΑΣ, απ’ την πλευρά του, υπογράμμισε τις πολιτικές ευθύνες της κυβέρνησης για τη μη έγκαιρη διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων στις νομαρχίες.
Η απόφαση προβλέπει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα χρησιμοποιηθούν 700.000 ευρώ για την κάλυψη υποχρεώσεων της νομαρχίας. Συγκεκριμένα, 300.000 ευρώ θα διατεθούν για την ενίσχυση του προϋπολογισμού και των πιστώσεων του έργου «Οφειλές και υποχρεώσεις προηγούμενων ετών». Ποσό 250.000 ευρώ θα δαπανηθεί για την κάλυψη λειτουργικών αναγκών και μέχρι το ύψος των εγκεκριμένων πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού. 150.000 ευρώ θα δαπανηθούν για την κάλυψη αναγκών πολιτικής προστασίας, όπως είναι καθαρισμός χόρτων, χειμάρρων, αποκατάσταση ζημιών οδικού δικτύου.

Ερωτήσεις

Στο τέλος της συνεδρίασης συζητήθηκαν δύο ερωτήσεις της ΝΑΣ. Η πρώτη αφορούσε στο νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων της αυτοδιοίκησης και η δεύτερη στην περίθαλψη των καρκινοπαθών από το Νοσοκομείο της Μυτιλήνης. Σε ό,τι αφορά στις εκλογικές δαπάνες, συμφωνήθηκε ο κ. Παλαιολόγος να συντάξει ψήφισμα που θα εκφράζει το Νομαρχιακό Συμβούλιο. Για το δεύτερο θέμα, ο αντινομάρχης Χάρης Γραμμός δεσμεύτηκε να έχει εκ νέου επικοινωνία με το διοικητή του Νοσοκομείου, Παύλο Παπαδόπουλο, για περισσότερες διευκρινίσεις. Αν οι διευκρινίσεις δεν κριθούν ικανοποιητικές, τότε το Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey