Ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους κατοίκους της Λέσβου αναμένεται το προσεχές διάστημα, με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Αποχωρούν από το Νοσοκομείο οι επικουρικοί γιατροί. Μεγάλα κενά στις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Υποβαθμίζονται οι παροχές υγείας στη Λέσβο
Αποχωρούν από το Νοσοκομείο οι επικουρικοί γιατροί
Ραγδαία υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας που προσφέρονται στους κατοίκους της Λέσβου αναμένεται το προσεχές διάστημα, με βάση τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα. Την 1η Ιανουαρίου συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ (Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας) είχαν υπογράψει μόλις 11 κλινικοί γιατροί-ελεύθεροι επαγγελματίες κι η προθεσμία για αυτήν τη διαδικασία έληξε στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου. Αποτέλεσμα, να δημιουργούνται μεγάλα κενά στις εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.
Επιπλέον, από το Νοσοκομείο Μυτιλήνης αποχωρούν σειρά γιατρών που ήταν μοναδικοί στις ειδικότητές τους.
Οι 11 γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ, μπορούν να δεχθούν έως 200 επισκέψεις το μήνα, κι ακόμη κι αν σε ορισμένες περιπτώσεις πρέπει να δουν το ίδιο άτομο δεύτερη φορά, λογίζεται ως ξεχωριστή επίσκεψη. Κατά συνέπεια, αυτή την περίοδο οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον Οργανισμό μπορούν να δεχτούν συνολικά 2.200 επισκέψεις, όταν μέχρι τώρα οι γιατροί της Μυτιλήνης που ήταν συμβεβλημένοι με ασφαλιστικά ταμεία δέχονταν από 15.000 έως 18.000 επισκέψεις το μήνα για συνταγογραφήσεις και παραπεμπτικά. Εν ολίγοις, πλέον μπορούν να καλύψουν μόλις το 12% των επισκέψεων που κάλυπταν μέχρι τώρα. Για το υπόλοιπο 88%, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΙΚΑ, στο Νοσοκομείο και στα κέντρα υγείας για να μην υποχρεωθούν να πληρώσουν για τις επισκέψεις τους γιατρούς. Επειδή όμως και εκεί το ιατρικό προσωπικό μειώνεται, το πρόβλημα αντί να εκτονώνεται θα οξύνεται περαιτέρω.
Ήδη στο ΙΚΑ Μυτιλήνης έξι γιατροί είτε συνταξιοδοτήθηκαν είτε ετοιμάζονται να βγουν στη σύνταξη για να αποφύγουν την εργασιακή εφεδρεία ή άλλα παρόμοια μέτρα. Αυτό σημαίνει ότι θα δυσκολέψει η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Ιδρύματος και θα είναι αδύνατη η εξυπηρέτηση ασφαλισμένων άλλων οργανισμών, όπως είναι ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ.
Κατά συνέπεια, μόνη λύση για τους ασθενείς θα είναι να επισκέπτονται τους ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς και να πληρώνουν την κάθε επίσκεψη. Το γεγονός αυτό, βέβαια, θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση του κόστους της υγειονομικής περίθαλψης για τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων της Λέσβου, σε μια εποχή που τα εισοδήματά τους δέχονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις.
Στο Νοσοκομείο
Την ίδια ώρα, το Νοσοκομείο κινδυνεύει να χάσει επτά επικουρικούς γιατρούς που καλύπτουν πολύ σημαντικές ανάγκες της λειτουργίας του. Πρόκειται για χειρουργό, ουρολόγους, αιματολόγους, μικροβιολόγους και ακτινολόγο.
Οι προσλήψεις μόνιμων ιατρών έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια και οι ανάγκες καλύπτονται με επικουρικούς, που προσλαμβάνονται με συμβάσεις ενός έτους. Όταν αυτές οι συμβάσεις λήγουν, το Νοσοκομείο πρέπει να κάνει νέο αίτημα στο Υπουργείο Υγείας και αυτό με τη σειρά του να εγκρίνει το αίτημα και να προκηρύξει τις θέσεις. Όμως, στα πλαίσια των περικοπών που γίνονται σε όλον το δημόσιο τομέα, οι προκηρύξεις για την πρόσληψη επικουρικών γιατρών καθυστερούν. Για παράδειγμα, τα αιτήματα που είχαν γίνει από το Νοσοκομείο τον Ιούνιο εγκρίθηκαν και προκηρύχθηκαν το Νοέμβριο, όπως μας είπε ο γραμματέας του Συλλόγου Ιατρών ΕΣΥ Λέσβου, Στρατής Παυλής.
Μέχρι τώρα, το κενό που δημιουργούνταν καλυπτόταν με συμβάσεις που χρηματοδοτούνταν από το Κληροδότημα του Νοσοκομείου. Φαίνεται, όμως, ότι τώρα μπλόκαρε και αυτή λύση.
Τα προβλήματα που δημιουργούνται είναι δύο: από τη μία δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό για την περίθαλψη των ασθενών και από την άλλη γιατροί που εργάζονται στο Νοσοκομείο, για κάποιο διάστημα θα αναγκάζονται να βγαίνουν στην ανεργία.