Περισσότερα από 12 χιλιάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται αυτόν το χειμώνα στους υγροτόπους της Λήμνου. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βγήκαν αυτόν το χειμώνα καταφύγιο στους υγροτόπους της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης.
Περισσότερα από 12 χιλιάδες σπάνια πουλιά φιλοξενούνται αυτόν το χειμώνα στους υγροτόπους της Λήμνου. Τα μοναδικής ομορφιάς φλαμίνγκο, οι πάπιες και πολλά άλλα σπάνια μεταναστευτικά πουλιά, βγήκαν αυτόν το χειμώνα καταφύγιο στους υγροτόπους της Αλυκής, της Χορταρόλιμνης και της Ασπρόλιμνης. Οι κυριότεροι λόγοι που οι επιστήμονες αποδίδουν την «προτίμησή τους» για τους συγκριμένους υγροτόπους είναι κυρίως λόγω των κλιματικών συνθηκών, αλλά και σε διάφορους άλλους παράγοντες που έχουν οδηγήσει τα μεταναστευτικά πουλιά να χαράξουν νέους δρόμους. Περισσότερα από 3.800 φλαμίνγκο, 6.000 πάπιες και διάφορα άλλα υδρόβια παρυδάτια πουλιά φιλοξενήθηκαν και στις τρεις λίμνες Αλυκή, Χορταρόλιμνη και Ασπρόλιμνη.
Φέτος το χειμώνα, παρατηρήθηκε μια μεγάλη αύξηση των φλαμίνγκο, καθώς καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός των τελευταίων τουλάχιστον πέντε χρόνων, ενώ εντοπίστηκαν και δύο σπάνια είδη πουλιών, ένα είδος πάπιας που ονομάζεται «φερεντίνη» και ένα αρπακτικό που ονομάζεται «χειμωνογερακίνα». Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, αν η μια από τις λίμνες αποτελούσε καταφύγιο άγριας ζωής (ΚΑΖ), θα μπορούσε να φιλοξενήσει μέχρι και 30.000 είδη πουλιών.
Θετικά καταγράφεται και το γεγονός ότι στην περιοχή δεν υπάρχει ανεξέλεγκτη λαθροθηρία, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνονται προσπάθειες για να αξιοποιηθεί τουριστικά η περιοχή, προβάλλοντας το συγκριτικό της πλεονέκτημα.
«Μοναδικό θέαμα…»
Ο υπεύθυνος του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης του δήμου Μούδρου, Νάσος Παπαστυλιανού, μίλησε στο «Ε» για το μοναδικό θέαμα που προσφέρουν τα χιλιάδες σπάνια πουλιά στην περιοχή, αναφέροντας και τους λόγους που επέλεξαν τους υγροτόπους της Λήμνου. «Είναι», τόνισε ο κ. Παπαστυλιανού, «τα καιρικά φαινόμενα που οδήγησαν ένα τόσο μεγάλο αριθμό μεταναστευτικών πουλιών, αλλά είναι και άλλοι παράγοντες που έχουν μεταβάλει τις οδούς μετανάστευσης των πουλιών και τα έχουν οδηγήσει στους δικούς μας υγροτόπους. Δικό μας μέλημα είναι να φροντίζουμε για την καλή κατάσταση των υγροτόπων και να παρέχουμε κάθε βοήθεια, αν χρειαστεί, στους φτερωτούς επισκέπτες μας. Το θετικό είναι ότι δεν είχαμε κραυγαλέες περιπτώσεις λαθροθηρίας και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την προστασία των υγροτόπων και την εικόνα που παρουσιάζουμε προς τον υπόλοιπο κόσμο και τους μελλοντικούς μας επισκέπτες.»
Την περασμένη εβδομάδα στελέχη της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας επισκέφτηκαν την περιοχή, όπου έγιναν μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις, ενώ υπήρξε συνεργασία με το δήμο Μούδρου, όπου κατατέθηκαν προτάσεις για συνεργασία σε συγκεκριμένα προγράμματα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία έχει αναλάβει, το τελευταίο χρονικό διάστημα, τη λειτουργία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης στην Καλλιόπη του δήμου Μούδρου.
Αξιοποίηση
Η προστατευόμενη περιοχή NATURA έχει αξιοποιηθεί τα τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή Μούδρου, ενώ υπάρχει στενή συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία για την εκπόνηση συγκεκριμένων δράσεων και προγραμμάτων, με στόχο την ανάδειξη του σημαντικού αυτού περιβαλλοντικού πλούτου. «Θα εργαστούμε προς την κατεύθυνση της προστασίας, ανάδειξης και προβολής της εκπληκτικής αυτής περιοχής που μας χάρισε η φύση», δήλωσε στο «Ε» ο δήμαρχος Μούδρου, Κώστας Αδαμίδης, και συνέχισε τονίζοντας: «Θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε την περιοχή, ώστε να γίνει περισσότερο γνωστή στους παρατηρητές πουλιών. Η συνεργασία με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία μάς βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση.»
Κάθε χρόνο, το μήνα Ιανουάριο, από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία γίνεται μια λεπτομερής καταγραφή των ειδών και του αριθμού που έχουν ως σταθμό τις λίμνες της Λήμνου. Σύμφωνα με τη WWF, ο υγρότοπος της Λήμνου είναι ο μεγαλύτερος και σημαντικότερος υγρότοπος του Αιγαίου, καθώς λειτουργεί συμπληρωματικά με το Δέλτα του Έβρου.