Καρντάνο εναντίον Ταρτάλια, Ντεκάρτ εναντίον Φερμά, Νεύτων εναντίον Λάιμπνιτς, Μπερνούλι εναντίον Μπερνούλι, Πουανκαρέ εναντίον Ράσσελ, Χίλμπερτ εναντίον Μπράουερ... Οι μαθηματικοί δεν είναι ψυχρές αποδεικτικές μηχανές, αλλά άνθρωποι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι σαν όλους τους άλλους.
Hal Hellman
Δέκα από τις πιο έντονες διαμάχες όλων των εποχών
Μετάφραση: Τεύκρος Μιχαηλίδης
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Αθήνα 2010, σελ. 287
Καρντάνο εναντίον Ταρτάλια, Ντεκάρτ εναντίον Φερμά, Νεύτων εναντίον Λάιμπνιτς, Μπερνούλι εναντίον Μπερνούλι, Πουανκαρέ εναντίον Ράσσελ, Χίλμπερτ εναντίον Μπράουερ... Οι μαθηματικοί δεν είναι ψυχρές αποδεικτικές μηχανές, αλλά άνθρωποι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι σαν όλους τους άλλους· έτσι οι ιστορικές διαμάχες τους τροφοδοτήθηκαν από απληστία, ζήλια, φιλοδοξία και εγωισμό, την ίδια στιγμή που πυροδότησαν πολλές από τις μεγάλες προόδους των μαθηματικών, επιστρατεύοντας οξύτερες διατυπώσεις και αποτελεσματικότερα επιχειρήματα. Περνώντας μέσα από τις προσωπικές αναμετρήσεις, τις πανουργίες και τα τεχνάσματα, το βιβλίο αυτό προσφέρει διεισδυτικές ενοράσεις στην ιστορία και τη λογική των μαθηματικών.
«Όσοι νομίζουν ότι οι μαθηματικοί είναι ψυχρές αποδεικτικές μηχανές, καλά θα κάνουν να διαβάσουν το βιβλίο του Χέλμαν για τις συγκρούσεις στα μαθηματικά. Οι βασικοί πρωταγωνιστές είναι ευαίσθητοι και ευέξαπτοι όσο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος. Όμως οι ιστορίες του Χέλμαν δείχνουν επίσης πώς οι επιστημονικές μάχες φέρνουν στο προσκήνιο οξύτερες διατυπώσεις και καλύτερα επιχειρήματα», έγραψε ο Dirk van Dalen, καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης, ενώ η Mathematics Association of America σημειώνει: «Μια πολύ ελκυστική προσπάθεια και μια καλή εισαγωγή στην ανθρώπινη πλευρά των μαθηματικών.»