Αντίθετη σε πολλά σημεία του όλου σχεδιασμού αποδείχτηκε η τοπική κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, που κατέθεσε αμέτρητες παρατηρήσεις στο πλαίσιο της έγκρισης της β΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ της περιοχής.
Εγκρίθηκε με σειρά παρατηρήσεων το ΣΧΟΟΑΠ της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής
Αντίθετη σε πολλά σημεία του όλου σχεδιασμού αποδείχτηκε η τοπική κοινωνία της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, που κατέθεσε αμέτρητες παρατηρήσεις στο πλαίσιο της έγκρισης της β΄ φάσης τού ΣΧΟΟΑΠ (Σχέδιο Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοιχτής Πόλης) της περιοχής, θέμα που συζήτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου το βράδυ της Τετάρτης. Η έγκριση κατά πλειοψηφία της μελέτης αφήνει σε εκκρεμότητα το τι θα γίνει με τις διορθώσεις που προτάθηκαν, αν και η απόφαση του Συμβουλίου «δεσμεύει» τους μελετητές να αποδεχθούν και να συμπεριλάβουν στο τελικό κείμενο ό,τι δεν πάσχει σε νομιμότητα και είναι εντός της φιλοσοφίας τού ΣΧΟΟΑΠ.
Η μελέτη μετά τις διορθώσεις θα ελεγχθεί απ’ τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Γιάννης Βατός που ανέλαβε πολιτικά και την ευθύνη του χειρισμού της όλης διαδικασίας, και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί προς έγκριση στην αρμόδια διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Μετά θα δημοσιευθεί και η ευρύτερη περιοχή της Καλλονής θα αποκτήσει το δικό της, τοπικό χωροταξικό, που μένει με πολεοδομήσεις και εξειδικεύσεις να αποτελέσει τον αναπτυξιακό «μπούσουλα», με ό,τι αυτό προϋποθέτει για την πληρότητα που οφείλει να έχει η μελέτη.
Το ΣΧΟΟΑΠ Καλλονής είναι το πρώτο που ολοκληρώνεται και απ’ τη συνεδρίαση φάνηκε ότι θα μπορούσαν πολλά προβλήματα να έχουν αντιμετωπιστεί αν γινόταν ολοκληρωμένη διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς όταν έπρεπε, στην έγκριση της α΄ φάσης προ διετίας, στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλλονής. Ανάλογη διαδικασία έγκρισης της α΄ φάσης έγινε απ’ το Δημοτικό συμβούλιο για το ΣΧΟΟΑΠ της Γέρας, όπου οι πρόεδροι των χωριών της περιοχής ρώτησαν ένα σωρό λεπτομέρειες, ζήτησαν διευκρινίσεις απ’ τους μελετητές, έθεσαν προβληματισμούς και κατέθεσαν προτάσεις, που αναμένεται να ληφθούν υπόψη στην εκπόνηση της β΄ και οριστικής φάσης. Το Συμβούλιο, πριν συζητήσει για την Καλλονή, ενέκρινε μετά από εξαντλητική διαδικασία διαβούλευσης την α΄ φάση τού ΣΧΟΟΑΠ Γέρας.
Βιασύνη
Πολλές φορές ο κ. Βατός στη συζήτηση ανέφερε ότι απ’ το Δήμο Λέσβου στάλθηκε η β΄ φάση, προκειμένου να κατατεθούν παρατηρήσεις σε 26 συνολικά φορείς, ήδη απ’ τα τέλη Σεπτεμβρίου τού 2011. Πολλοί, όμως, παριστάμενοι ανέφεραν ότι πληροφορήθηκαν τα της μελέτης μόλις τον Ιανουάριο του 2012, όταν και συνεδρίασε η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής στην Καλλονή.
Άσχημη εντύπωση προκάλεσε η επιμονή του εκπροσώπου των μελετητών η έγκριση της β΄ φάσης να γίνει στη συνεδρίαση, ώστε να αποφευχθεί σε περίοδο κρίσης μια ακόμη μετακίνηση στη Λέσβο. Εντύπωση, όμως, έκανε και η έλλειψη της παραμικρής αναφοράς περί κρίσης στο ΣΧΟΟΑΠ, στα νέα οικονομικά δεδομένα που εκ των πραγμάτων επηρεάζουν κάθε αναπτυξιακή διαδικασία, πόσο μάλλον το χωροταξικό σχεδιασμό. Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πάλλης, σε μια εποχή που η τροφή θα αποτελεί μείζον ζήτημα, δεν μπορεί να αγνοείται επιδεικτικά η ανάγκη να διατηρηθεί ο κάμπος της Καλλονής ως αποκλειστικός χώρος καλλιέργειας.
Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών οι πρόεδροι των περισσότερων δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων της περιοχής και πιο συγκεκριμένα της Καλλονής Νάσος Ελευθερίου, του Κεραμίου Ροδόκλεια Παλαιολόγου, του Σκαλοχωρίου Δέσποινα Μαϊάκη, της Φίλιας Σταύρος Σκαλοχωρίτης, των Παρακοίλων Παναγιώτης Τσιριπλής και της Αρίσβης Δημήτρης Τσισκάκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλλονής, Χρήστος Γώγος, αλλά και τοπικοί σύμβουλοι, καταθέτοντας προτάσεις, παρατηρήσεις και τον έντονο προβληματισμό τους για πολλά σημεία τού ΣΧΟΟΑΠ. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΤΕΕ, Παναγιώτης Πιττός, μετά από εξάωρη αναμονή αποχώρησε δίχως να τοποθετηθεί.
Εξόφθαλμα λάθη και άγνοια των τοπικών δεδομένων
«Τρωτά» σημεία
Επειδή η τοπική κοινωνία δεν είχε μιλήσει όλο το προηγούμενο διάστημα επί του σχεδιασμού, στη συνεδρίαση έγιναν πολλές προτάσεις για διορθώσεις και αλλαγές σε ό,τι αφορά στις χρήσεις γης, στη δόμηση, στους περιορισμούς για αγροικίες (επί μισή ώρα το Συμβούλιο απασχολήθηκε για το τι είναι αγροικία), στους ποδηλατόδρομους που δεν είχαν προβλεφθεί, στις μονάδες μικρής και μεσαίας όχλησης, στις παραγωγικές ζώνες, στην αγροτική γη, σε όλο το σχεδιασμό.
Στο σχεδιασμό που δεν είχε προβλέψει ότι ένα ελαιοτριβείο, ένα τυροκομείο, ακόμη και ένας φούρνος ή ένα ξυλουργείο που στήθηκαν με τον Αναπτυξιακό, δεν μπορούν να εξοστρακιστούν μέσα σε πέντε ή 12 χρόνια παρ’ ότι δεν ενοχλούν τους οικισμούς που βρίσκονται. Όπως φάνηκε στην ίδια συζήτηση, η μελέτη είχε και πολλά τρωτά σημεία, που σε μεγάλο βαθμό είχαν δημιουργηθεί από ελλείψεις στα δεδομένα που έλαβαν υπόψη τους οι μελετητές. Οι ίδιοι ισχυρίστηκαν πως τα δεδομένα αυτά τα πήραν απ’ το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλους κρατικούς φορείς.
Για παράδειγμα, όπως επεσήμανε ο εκπρόσωπος του ΤΕΕ Αντώνης Γώγος, η μελέτη εμφανίζει την Καλλονή να διαθέτει κλειστό γυμναστήριο, την Αρίσβη να έχει γήπεδο 11 στρεμμάτων, ενώ δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν μελετήσει το ΣΧΟΟΑΠ σημείωναν στο περιθώριο της συνεδρίασης πως σε ορισμένα σημεία του το ΣΧΟΟΑΠ «μπέρδευε» τη Σκάλα Καλλονής με τη Σκάλα Πολιχνίτου.
Άλλα όρια
Ένα σοβαρό ακόμη λανθασμένο δεδομένο αφορά στα όρια της Δημοτικής Ενότητας Καλλονής, που - όπως απέδειξε η συζήτηση - στη μελέτη εμφανίζονται πολύ μεγαλύτερα απ’ τα πραγματικά. Ενώ συζητιόταν η ανάγκη να μη «διαταραχθεί» απ’ το χωροταξικό η μεγάλη επένδυση των «Βιομηχανικών Σφαγείων Σελάχα», θέμα που έθεσε ο Παντελής Πατερέλλης και υποστήριξαν πολλοί σύμβουλοι λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν μια τέτοιου μεγέθους μονάδα να κληθεί σε μερικά χρόνια να μετεγκατασταθεί, υπήρξε ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το σφαγείο είναι στη διοικητική περιφέρεια Αγίας Παρασκευής. Όπως είπε ο γεωγραφικός αντιδήμαρχος της περιοχής, Γιώργος Κυριαζής, «το φυσικό όριο του ποταμού Τσικνιά χωρίζει την Καλλονή απ’ την Αγία Παρασκευή. Το σφαγείο είναι διοικητικά στην Αγία Παρασκευή, παίρνει νερό και πληρώνει τέλη στην Αγία Παρασκευή κι όχι στην Καλλονή.».
Ευχή και απαίτηση των Καλλονιατών είναι όλα αυτά τα λάθη που εντοπίστηκαν και οι διορθώσεις που υποδείχθηκαν, να γίνουν απ’ τους μελετητές ώστε ο σχεδιασμός να μην καταστεί, αντί για εργαλείο, τροχοπέδη ανάπτυξης.