Πάνω από 250 ποδήλατα συμμετείχαν στην 3η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, που πραγματοποιήθηκε και στη Μυτιλήνη το πρωί της περασμένης Κυριακής και έκαναν δυναμικές πεταλιές.
Πάνω από 250 ποδήλατα συμμετείχαν στην 3η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, που πραγματοποιήθηκε και στη Μυτιλήνη το πρωί της περασμένης Κυριακής. Μικροί και μεγάλοι, ποδηλάτες και ποδηλάτισσες, ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης με τα δίτροχα οχήματά τους και έκαναν δυναμικές πεταλιές, διεκδικώντας το δικό τους χώρο μέσα σε αυτή.
Με αφετηρία την πλατεία Σαπφούς, η πορεία των ποδηλάτων βγήκε στο δρόμο της προκυμαίας με κατεύθυνση προς το λιμάνι. Έχοντας ως συνοδεία οχήματα της Τροχαίας που μεριμνούσαν για την αποφυγή οποιουδήποτε ατυχήματος με τα υπόλοιπα διερχόμενα οχήματα, οι ποδηλάτες και οι ποδηλάτισσες έκαναν το γύρο του Κάστρου της Μυτιλήνης, για να μπουν στην Ερμού από την Επάνω Σκάλα. Φτάνοντας στην Καβέτσου και στο γήπεδο, η πορεία έστριψε αριστερά και κατέβηκε στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, για να καταλήξει και πάλι στην πλατεία Σαπφούς, από το δρόμο της προκυμαίας.
Χαρακτηριστική ήταν, όπως και σε κάθε ποδηλατοπορεία που έχει γίνει μέχρι τώρα στην πόλη μας, η καλή διάθεση που επικρατούσε από όλους και όλες που συμμετείχαν στην 3η Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία, κάτι στο οποίο συνέβαλλαν εξάλλου και οι καιρικές συνθήκες της μέρας, που θύμιζαν καλοκαίρι. Εξαιρετικά αισιόδοξο το ότι σε αυτή συμμετείχαν πάρα πολλά μικρά παιδιά, που ευχαριστήθηκαν με το παραπάνω τη βόλτα, που σπάνια έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στην πόλη τους.
Διεκδικώντας χώρο
Με τη συμμετοχή τους σε αυτή οι φίλοι και οι φίλες του ποδηλάτου της Μυτιλήνης διεκδικούσαν, μεταξύ άλλων, την ολοκλήρωση των μελετών και την υλοποίηση των ποδηλατόδρομων στους άξονες που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αλλά και επέκτασή τους στη διαδρομή Καλαμάρη - Παναγιούδα, καθώς και το να ληφθεί το ποδήλατο γενικότερα υπόψη στο σχεδιασμό κάθε έργου υποδομής της πόλης της Μυτιλήνης, με νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κατασκευή σταθμών ποδηλάτων και περιφερειακών χώρων πάρκινγκ αυτοκινήτων.
Αυτό που απέδειξαν περίτρανα, εξάλλου, για άλλη μια φορά την Κυριακή, ήταν το πόσο εφικτή, γρήγορη και ευχάριστη, αλλά και φιλική προς το περιβάλλον της πόλης μπορεί να είναι η χρήση του ποδηλάτου.
«Η βούληση η δικιά μας έχει εκφραστεί και έχουμε απαντήσει στα αιτήματα που μας έγιναν», δήλωσε στο «Ε» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Παντελής Πατερέλλης, που συμμετείχε και ο ίδιος στην ποδηλατοπορεία. «Ολοκληρώνουμε τέλος του χρόνου τις οριστικές μελέτες προς δημοπράτηση και αυτό που μένει είναι αφενός να ανοίξει η Περιφέρεια το μέτρο “Ολοκληρωμένες Αστικές Παρεμβάσεις”, ώστε να εντάξουμε εκεί τα έργα και αφετέρου να βοηθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες να πάρουμε τις απαραίτητες εγκρίσεις.»
Πόλη για ποδήλατο καθημερινά
«Είναι πολύ θετικό το ότι κάθε χρόνο οι ποδηλατοπορείες γίνονται όλο και μεγαλύτερες, καθώς και το ότι είδαμε τη συμμετοχή πολλών μικρών παιδιών», είπε ο συντονιστής των Οικολόγων Πράσινων Λέσβου, Μιχάλης Μπάκας, που συμμετείχε επίσης στην ποδηλατοπορεία ως απλός πολίτης. «Στοίχημα θα πρέπει να είναι, ωστόσο, το να είναι η πόλη αξιοβίωτη κάθε μέρα και όχι μόνο όταν γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις. Είναι κρίσιμο να γίνει ανακατανομή μέσα στην πόλη, για χρήση της τόσο από τα ποδήλατα όσο και από τους πεζούς και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.»
«Η πορεία κατά τη γνώμη μου πήγε πολύ καλά, αφού τα 250 περίπου ποδήλατα που συγκεντρώθηκαν είναι νούμερο μεγάλο για τη Μυτιλήνη. Αυτό που θα πρέπει, ωστόσο, να περάσει ως μήνυμα, είναι πως όσοι ενδιαφέρονται για το ποδήλατο θα πρέπει να πάρουν τα ποδήλατά τους και να κατέβουν στο δρόμο, ως μια πράξη επαναστατική, ώστε να τον καταλάβουμε από μόνοι μας», σημείωσε ο Γιάννης Ιατρέλλης, που το περασμένο Σάββατο μας μιλούσε ως φίλος του ποδηλάτου για τη σημασία του μέσου και τα αιτήματα των ποδηλατών.