Να προχωρήσει η εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος για τον Παλαιόπυργο Βρίσας ζητούν από το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, οι Βρισαγώτες της Αθήνας.
Αίτημα του Συλλόγου Βρισαγωτών Αθήνας προς το δήμαρχο Λέσβου, για τον Παλαιόπυργο
Να προχωρήσει η εκπόνηση τοπογραφικού διαγράμματος για τον Παλαιόπυργο Βρίσας ζητούν από το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, οι Βρισαγώτες της Αθήνας. Όπως υποστηρίζουν, παρ’ όλο που η σχετική μελέτη έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό, η ύπαρξη τοπογραφικού είναι απαραίτητη προκειμένου να μπορέσει η 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων να προχωρήσει στο έργο αναστήλωσης του μνημείου.
Ο Παλαιόπυργος Βρίσας, χρονολογημένος στο β΄ μισό του 14ου αιώνα, είναι ο παλαιότερος πύργος του νησιού, χρησίμευε ως κυνηγετικό καταφύγιο και ήλεγχε το φέουδο που υπήρχε περιμετρικά του.
Η ιστορία θέλει να είναι ο πύργος στον οποίο πέθανε ένας από τους Γατελούζους, αφού, όταν τον δάγκωσε σκορπιός, όλοι οι αυλικοί του έτρεξαν εκεί όπου βρισκόταν, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει ο πύργος από το βάρος. Σήμερα, λόγω του ότι έχει περιέλθει πλέον σε ερειπιώδη κατάσταση, δεν μπορούν να διευκρινιστούν με ακρίβεια τα διάφορα στοιχεία του.
Με συνεργασία της πρώην Νομαρχίας Λέσβου και της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το έργο τοπογραφικής και αρχιτεκτονικής αποτύπωσης του Παλαιόπυργου Βρίσας είχε ξεκινήσει από το καλοκαίρι τού 2010, με συνολικό προϋπολογισμό 50.000 ευρώ (το χρηματοδοτικό αυτό «πακέτο» αφορούσε παράλληλα σε αντίστοιχες εργασίες για τον Πύργο Αμπελικού και τον Ιερό Ναό Αγίου Στεφάνου).
Η σχετική σύμβαση είχε υπογραφεί ήδη από την άνοιξη, μετά από αίτημα που υπέβαλε ο Σύλλογος Βρισαγωτών και άλλοι κάτοικοι της περιοχής, και η τοπογραφική και αρχιτεκτονική αποτύπωση του μνημείου είχε ξεκινήσει τον Ιούλιο της ίδιας χρονιάς.
Τονίζοντας πως το μνημείο ήταν σημαντικό να διασωθεί, η προϊσταμένη της 14ης ΕΒΑ,
Χριστιάνα Λούπου, προέβλεπε τότε πως η σχετική μελέτη θα ολοκληρωνόταν μέχρι το τέλος τού 2010, συμπληρώνοντας πως με την ολοκλήρωσή της η υπηρεσία θα αναζητούσε χρηματοδοτικά προγράμματα στα οποία θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο.
Περιμένοντας το τοπογραφικό
Με την ολοκλήρωσή της, η μελέτη υποβλήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού. Ένα χρόνο μετά, ωστόσο, μια επιστολή του Συλλόγου Βρισαγωτών της Αθήνας προς το δήμαρχο Λέσβου έρχεται να αναδείξει μια σοβαρή εκκρεμότητα, που εμποδίζει την έναρξη των εργασιών συντήρησης του Παλαιόπυργου Βρίσας, και αυτή είναι η απουσία τοπογραφικού διαγράμματος που χρειάζεται η 14η ΕΒΑ για να προχωρήσει το έργο.
Συνδρομή και για τον Άγιο Φωκά...
Για το αρχαίο λιμάνι
Παράλληλα με το θέμα του Παλαιόπυργου, ο Σύλλογος Βρισαγωτών Λέσβου ζητά από τη δημοτική αρχή Λέσβου να συνδράμει και σε ένα δεύτερο θέμα, αυτό της προστασίας και ανάδειξης του αρχαίου λιμανιού του Αγίου Φωκά και της μετατροπής του σε αλιευτικό καταφύγιο.
Όπως εξηγεί, και σε αυτή την περίπτωση έχει εξασφαλιστεί η απαραίτητη μελέτη, την οποία προσφέρθηκε να εκπονήσει ο πρώην πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Κώστας Μουτζούρης.
Και πάλι, ωστόσο, είναι απαραίτητη η ύπαρξη τοπογραφικού διαγράμματος του χώρου όπου βρίσκεται το λιμάνι του Αγίου Φωκά, η οποία θα πρέπει, όπως εξηγεί ο Σύλλογος, να περιλαμβάνει αποτύπωση του παραλιακού δρόμου, του αιγιαλού και της παραλίας, καθώς και βυθομέτρηση της λεκάνης και του στομίου του λιμανιού και αποτύπωση του περιμετρικού χώρου.
Την τοπογραφική αποτύπωση του λιμανιού του Αγίου Φωκά και του περιβάλλοντος χώρου του, ζητά από το δήμαρχο ο Σύλλογος να αναθέσει σε τοπογράφο μηχανικό του Δήμου Λέσβου. |