Σειρά δράσεων με θέμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προσφύγων πρόκειται ν’ αναπτύξει στη Λέσβο η νεοσύστατη μη κυβερνητική οργάνωση «Αίτημα». Η αρχή έγινε με την πρωτοβουλία δημιουργίας τάξης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Θεομήτωρ».
Σειρά δράσεων με θέμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προσφύγων πρόκειται ν’ αναπτύξει στη Λέσβο η νεοσύστατη μη κυβερνητική οργάνωση «Αίτημα». Η αρχή έγινε με την πρωτοβουλία δημιουργίας τάξης για τους ασυνόδευτους ανήλικους μετανάστες που φιλοξενούνται στο ίδρυμα «Θεομήτωρ», ενώ μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα οργανωθούν ενημερώσεις σε 10 γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου, με στόχο οι μαθητές να γνωρίσουν τα προβλήματα των προσφύγων και να «αγκαλιάσουν» τους αλλοδαπούς συμμαθητές τους.
Από την 1η Σεπτεμβρίου, η οργάνωση, που δραστηριοποιείται εδώ και δυο χρόνια, ξεκίνησε πρόγραμμα ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των Αρχών της Λέσβου σε θέματα προσφύγων, με πρώτο και βασικό στόχο την ένταξη των ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων του ιδρύματος «Θεομήτωρ» στο τοπικό εκπαιδευτικό σύστημα. «Είχε προκηρυχθεί μια δράση από το υπουργείο Υγείας με θέμα την ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα προσφύγων σε δυο σημεία εισόδου μεταναστών της χώρας. Καταθέσαμε την πρότασή μας που αφορούσε στη Μυτιλήνη και όταν τον περασμένο Αύγουστο εγκρίθηκε, εμείς εξειδικεύσαμε την πρόταση για τη δημιουργία τάξης για τους ανήλικους μετανάστες, δεδομένου ότι είχαμε ενημερωθεί από το Κέντρο της Αγιάσου ότι, παρά τις προσπάθειες που είχαν καταβληθεί εδώ και δυο χρόνια, δεν είχε επιτευχθεί κάτι τέτοιο», λέει στο «Ε» ο πρόεδρος της Μ.Κ.Ο. «Αίτημα» και συντονιστής του προγράμματος, κ. Σπύρος Ριζάκος.
Το πρόγραμμα ένταξης των ανήλικων μεταναστών στην εκπαίδευση συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Παρόμοια προγράμματα σε σχέση με την εκπαίδευση των ασυνόδευτων ανηλίκων έχουν ανατεθεί επίσης στο ίδρυμα «Θεομήτωρ» και τη Μ.Κ.Ο. «Ηλιαχτίδα».
Στο πλαίσιο της προσπάθειας αυτής, η οργάνωση «Αίτημα» έστειλε επιστολή στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Βορείου Αιγαίου, ζητώντας να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη εγγραφή των ανήλικων μεταναστών στα σχολεία. Παράλληλα, ξεκίνησε επαφές με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το «Συνήγορο του Πολίτη», που επίσης ασχολούνται με το ζήτημα.
Η τοπική συντονίστρια του προγράμματος, Ειρήνη Δρακούλα, ανέλαβε τις επαφές με τους αρμόδιους φορείς και συνεργάστηκε με το διοικητή του ιδρύματος «Θεομήτωρ», κ. Ψυρούκη, προκειμένου να ενημερωθούν οι ανήλικοι και να δηλώσουν, όσοι επιθυμούν, συμμετοχή στο πρόγραμμα, ώστε να υποβληθούν οι σχετικές αιτήσεις εγγραφής στο Γυμνάσιο Αγιάσου.
Σε σύσκεψη που έγινε την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων, συμφωνήθηκαν όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου η τάξη να λειτουργήσει το συντομότερο δυνατό.
«Ελπίζουμε ότι όλα θα εξελιχθούν ομαλά και πολύ σύντομα οι ανήλικοι πρόσφυγες θα μπορέσουν και αυτοί να απολαύσουν το αγαθό της εκπαίδευσης, το οποίο δικαιούνται σύμφωνα με το νόμο και τις διεθνείς συμβάσεις», αναφέρει ο κ. Ριζάκος.
Ενημέρωση στα σχολεία
Εφόσον ολοκληρωθούν οι ενέργειες και ξεκινήσουν τα μαθήματα στην Αγιάσο, η οργάνωση θα δρομολογήσει την επόμενη δράση που έχει προγραμματίσει και αφορά στην πραγματοποίηση 10 εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης μαθητών σε γυμνάσια και λύκεια της Λέσβου.
«Θα γίνουν ενημερώσεις σε σχολεία της Μυτιλήνης που θα επιλεγούν σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σίγουρα θα γίνουν στο Γυμνάσιο Αγιάσου και σε άλλα σχολεία του νησιού. Στόχος μας μέσα από αυτές τις ενημερώσεις, να μπορέσουν οι μαθητές να γνωρίσουν τα προβλήματα των προσφύγων, να μιλήσουν με συνομήλικούς τους μετανάστες, να μάθουν την ιστορία τους και να τους δεχθούν δίπλα τους. Πιστεύουμε ότι μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου θα είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε και αυτό το πρόγραμμα», τόνισε ο κ. Ριζάκος.