Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 86 προγράμματα από 40 ευρωπαϊκές χώρες κατέκτησε ο εκπαιδευτικός δορυφόρος «Ικαρομένιππος», στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.
Τη δεύτερη θέση ανάμεσα σε 86 προγράμματα από 40 ευρωπαϊκές χώρες κατέκτησε ο εκπαιδευτικός δορυφόρος «Ικαρομένιππος», στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα. Ο φυσικός Γιώργος Κοντέλλης που μαζί με τους μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Μυτιλήνης κατασκεύασαν τον «Ικαρομένιππο» πέρυσι, εκπροσωπώντας τον Αύγουστο τη χώρα μας στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, «απογείωσαν» και φέτος με το ίδιο έργο τους την Ελλάδα σε επίπεδο Ευρώπης, ενώ σύντομα βάζουν πλώρη και για την πρώτη παγκόσμια διάκριση καινοτομίας. Την οποία και θα διεκδικήσει διά της Μυτιλήνης η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ τής Microsoft το Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον.
Παρά τις διακρίσεις όμως που δεν έχουν τελειωμό, δεν μπορεί κανείς να αγνοήσει τη βασική επισήμανση στην οποία και επέμεινε για μια ακόμη φορά ο Γιώργος Κοντέλλης, επιστρέφοντας από μια ευρωπαϊκή διοργάνωση όπου και είχε την ευκαιρία να κάνει συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και υπόλοιπων κρατών: πόση θλίψη τού προκαλούν οι «αγκυλώσεις» του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος που δυσκολεύουν τη δημιουργία πολλών «Ικαρομένιππων».
Ξεχώρισε…
Το 2008 με τη «Δίκη του Γαλιλαίου», το ψηφιακό παιχνίδι για την κατανόηση του μαθήματος της Φυσικής της Α΄ τάξης λυκείου, ο Γιώργος Κοντέλλης πήρε την πρώτη διάκριση του Πρωτοπόρου Δασκάλου τής Microsoft το 2008 σε Ελλάδα, αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στη διοργάνωση που έγινε στο Ζάγκρεμπ. Το 2010 ο κ. Κοντέλλης, μαζί με τους μαθητές του, αποτέλεσαν μία απ’ τις 12 ομάδες σχολείων απ’ όλη την Ευρώπη που συμμετείχαν στον πρώτο μαθητικό διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος, πετυχαίνοντας να είναι μία απ’ τις ελάχιστες ομάδες που εκτόξευσαν με επιτυχία το κουτάκι αναψυκτικού-εκπαιδευτικό δορυφόρο (CanSat), που ονόμασαν «Ικαρομένιππο».
Για αυτό το έργο ο κ. Κοντέλλης, πήρε τη δεύτερη θέση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών και εκπροσώπησε μαζί με ακόμη δύο έργα την Ελλάδα στο 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα απ’ τις 20 έως τις 25 Μαρτίου.
Ο «Ικαρομένιππος» διακρίθηκε, καταλαμβάνοντας μάλιστα τη δεύτερη θέση στην κατηγορία επιλογής των καλύτερων έργων απ’ τους ίδιους τους συμμετέχοντες. Στην κατηγορία αυτή ήταν διαγωνιζόμενα όλα τα πρότζεκτ τού Φόρουμ, 86 συνολικά από 40 χώρες της Ευρώπης. Στην κατάκτηση του βραβείου ο κ. Κοντέλλης θεωρεί ότι συνέβαλε, εκτός απ’ το ίδιο το έργο, και η πολύ καλή παρουσίασή του με τρισδιάστατη απεικόνιση, η οποία και επιτεύχθηκε με τη βοήθεια του Τμήματος Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και ειδικότερα του υπευθύνου του Εργαστηρίου Γεωπληροφορικής και Χαρτών, Γιώργου Τάταρη, τον οποίο και ευχαριστεί ιδιαιτέρως.
Ο Γιώργος Κοντέλλης, πρώτος δεξιά, με τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής μετά τη βράβευση του
Χαρά και… θλίψη
«Ήταν καταπληκτική η όλη εμπειρία της συμμετοχής στο Πανευρωπαϊκό Φόρουμ. Παρ’ ότι είχα μετάσχει και πριν τρία χρόνια σε ανάλογη διοργάνωση, ό,τι έβλεπα, όλες οι συμμετοχές, ήταν κάτι το συγκλονιστικό», ανέφερε ο κ. Κοντέλλης, που αποδίδει την επιτυχία του «Ικαρομένιππου» στη σοβαρή και συστηματική δουλειά όλων των μαθητών του που δούλεψαν για τον εκπαιδευτικό δορυφόρο. Ο καθηγητής, ο οποίος συγκεντρώνει πλέον διακρίσεις στον τομέα της καινοτομίας στην εκπαίδευση, που λίγοι συνάδελφοί του έχουν σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε μαζί με τη χαρά του για τη νέα διάκριση και την απέραντη θλίψη του.
«Όσο βλέπεις», είπε χθες το πρωί εν ώρα διαλείμματος, στο «Ε», «τι γίνεται σε άλλες χώρες, δεν μπορείς παρά να αισθανθείς θλίψη για το σύστημα που επικρατεί στην εκπαίδευση στη χώρα μας, όπου όλοι διδάσκονται την ίδια Φυσική, όπου δεν υπάρχει αξιολόγηση, όπου όλα είναι το ίδιο, χωρίς κίνητρα για κάτι περισσότερο.»
Για αυτό κατά την άποψή μας η διάκριση του κ. Κοντέλλη, του 3ου Γενικού Λυκείου, της Μυτιλήνης, σε μια τέτοια «ισοπεδωτική» αντίληψη για την Παιδεία, αποκτά ακόμη μεγαλύτερη αξία.
Και το βραβείο - επιβράβευση των προσπαθειών του
Ο «Ικαρομένιππος» θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Φόρουμ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών το Νοέμβριο Αποστολή στην Ουάσιγκτον
Στη διοργάνωση της Μόσχας, συνολικά σε έξι κατηγορίες («Προϊόντα Microsoft», «Κριτική Σκέψη», «Απήχηση στην Κοινωνία», «Χρήση τεχνολογίας με ελάχιστα μέσα» κ.ά.), βραβεύτηκαν 24 απ’ τα 86 έργα. Ο «Ικαρομένιππος» με τη δεύτερη θέση που κατέλαβε στην κατηγορία όλων των συμμετοχών, ήταν το μόνο απ’ τα τρία ελληνικά που έφυγε με διάκριση απ’ το 8ο Πανευρωπαϊκό Φόρουµ Πρωτοπόρων Εκπαιδευτικών τής Microsoft.
Για αυτό και θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας το Νοέμβριο του 2011 στην Ουάσιγκτον, στην αντίστοιχη παγκόσμια διοργάνωση της Microsoft για την ανάδειξη των παγκόσμιων πρωτοπόρων εκπαιδευτικών.
Λίγους μήνες πριν τον Ιούνιο, όπως έχει ήδη παρουσιάσει το «Ε», ο κ. Κοντέλλης θα παρουσιάσει στην Αθήνα ένα νέο πρόγραμμα που δουλεύει εδώ και καιρό με τους μαθητές του, «διευρύνοντας» τους ορίζοντες της Φυσικής στη Μυτιλήνη και στην Εκπαιδευτική Ρομποτική.