Ραντεβού αγώνα στην Εφορία

01/07/2012 - 05:56
Η κατάληψη της ΔΟΥ Μυτιλήνης είναι η νέα μορφή αγώνα που επέλεξε η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση του Πλωμαρίου για να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, κόντρα στην κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών αλλά και στον «Καλλικράτη».
Κατάληψη της ΔΟΥ Μυτιλήνης από τους Πλωμαρίτες ξεκινά σήμερα νωρίς το πρωί και για άγνωστο χρονικό διάστημα

Η κατάληψη της ΔΟΥ Μυτιλήνης είναι η νέα μορφή αγώνα που επέλεξε η ανοιχτή λαϊκή συνέλευση του Πλωμαρίου για να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, κόντρα στην κατάργηση μιας σειράς υπηρεσιών αλλά και στον «Καλλικράτη», αφού το Πλωμάρι διεκδικεί τη σύστασης δήμου νότιας Λέσβου. Με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει υπάρξει απάντηση για τις συναντήσεις που έχουν ζητήσει οι Πλωμαρίτες με εκπροσώπους κεντρικών φορέων και κυβερνητικά στελέχη, οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται. Χθες το απόγευμα επρόκειτο το θέμα της κατάργησης υπηρεσιών σε Λέσβο και Σάμο να απασχολήσει και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.

Τις προηγούμενες μέρες είχαν γίνει διάφορες προτάσεις μεταξύ των κατοίκων του Πλωμαρίου για το ποιες κινητοποιήσεις θα έστελναν με τον καλύτερο τρόπο το μήνυμα της αντίδρασης στην Αθήνα. Έτσι, μετά το κλείσιμο της Εφορίας του Πλωμαρίου που ξεκίνησε πριν τρεις βδομάδες, σήμερα οι Πλωμαρίτες έχουν αποφασίσει να καταλάβουν την Εφορία της Μυτιλήνης, δίχως να είναι ξεκάθαρο αν θα παραμείνουν για λίγες ώρες, έως το τέλος του ωραρίου λειτουργίας της, ή και για πολλές μέρες.
Όπως είπε στο «Ε» ο Μανώλης Αρμενάκας απ’ την επιτροπή αγώνα, δεν έχει τίποτε προαποφασιστεί και στην πορεία, βάσει και των δεδομένων που θα υπάρχουν, θα κριθεί η διάρκεια της κατάληψης. Ο ίδιος προσέθεσε: «Βρισκόμαστε σε αναμονή των ραντεβού που ανέλαβε ο περιφερειάρχης να κανονίσει με τα αρμόδια υπουργεία και τους φορείς.».

Έχει ζητηθεί…
Απ’ το γραφείο του περιφερειάρχη Νάσου Γιακαλή μάς ανέφεραν πως έχει γίνει προσπάθεια και έχει ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση με στέλεχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, όμως ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί το πότε θα υλοποιηθεί το ραντεβού. Προφανώς, όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις, όπως π.χ. με το διοικητή τού ΙΚΑ ή το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, θα κανονιστούν μετά το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να μη μετακινηθούν οι εκπρόσωποι των Πλωμαριτών μαζί με τα αυτοδιοικητικά στελέχη, τον περιφερειάρχη και το δήμαρχο Λέσβου, Δημήτρη Βουνάτσο, περισσότερες της μίας φοράς στην Αθήνα.
Το θέμα όμως της κατάργησης και υποβάθμισης υπηρεσιών, όχι μόνο στη Λέσβο, αλλά και στη Σάμο, αναμενόταν να απασχολήσει χθες το απόγευμα, με εισηγήσεις των περιφερειακών συμβούλων Θεολόγου Πατερέλλη για τη Λέσβο και Αλέξανδρου Λυμπέρη για τη Σάμο, και το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου.


Λαϊκή συνέλευση στο Μόλυβο
Κόντρα στο κλείσιμο ΙΚΑ και ΔΟΥ

Το θέμα της κατάργησης και υποβάθμισης υπηρεσιών, όμως, αφορά σε όλη τη Λέσβο, αφού εκτός του Πλωμαρίου, και σε άλλες περιοχές, όπως ο Παπάδος και ο Πολιχνίτος, κλείνουν υπηρεσίες με αρχή τα παραρτήματα του ΙΚΑ.
Την προηγούμενη Παρασκευή, με αιχμή το θέμα του κλεισίματος της ΔΟΥ Μήθυμνας και του ΙΚΑ Μήθυμνας, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Μολύβου λαϊκή συνέλευση, στην οποία παρέστη και μίλησε ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος.
Ο δήμαρχος ανέλυσε την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου, δυνάμει της οποίας απαιτεί από την κυβέρνηση να μην απομακρυνθεί από τη Λέσβο καμμία κρατική υπηρεσία, γεγονός για το οποίο μαζί με τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, Νάσο Γιακαλή, θα μεταβούν στην Αθήνα με τους βουλευτές του Νομού και την επιτροπή αγώνα Πλωμαρίου για να συναντήσουν τον υπουργό Οικονομικών (από τον οποίο όμως περιμένουν να ορίσει το σχετικό ραντεβού) και άλλους υπουργούς.
Στην ίδια συνέλευση, ο κ. Βουνάτσος μαζί με τον αντιδήμαρχο Μήθυμνας, Λευτέρη Βογιατζή, απάντησαν σε ερωτήματα τοπικού ενδιαφέροντος. Στη συνέλευση συμμετείχαν οι πρόεδροι και τα μέλη των Τοπικών Συμβουλίων Αργένου, Λεπετύμνου και Συκαμνιάς, εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου, ξενοδόχοι και άλλοι πολίτες.


Από τη σύσκεψη στο Μόλυβο


Δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου, διαβεβαίωσαν χθες στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης το δήμαρχο Λέσβου
«Αν έχει “ζωή”, θα ζήσει»

Στις αποχές των προηγούμενων ετών, όταν οι δικηγόροι διεκδικούσαν την ίδρυση Εφετείου Βορείου Αιγαίου, αποδίδεται ο μικρός αριθμός υποθέσεων που εμφανίστηκε ότι εκδικάστηκαν την τελευταία διετία στο Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου. Και με βάση αυτά τα στοιχεία βρέθηκε στη «μαύρη λίστα» εκείνων που θα καταργηθούν. Χθες το μεσημέρι, όμως, ο δήμαρχος Λέσβου, σε επικοινωνία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έλαβε τη διαβεβαίωση πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμμία οριστική απόφαση.

Στην ίδια κατεύθυνση συνηγορεί και η ενημέρωση που είχε η δημοτική σύμβουλος, δικηγόρος και μέλος της επιτροπής αγώνα, Περσεφόνη Σάββα, απ’ τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, Δημήτρη Καλλία, σύμφωνα με την οποία για το θέμα των ειρηνοδικείων θα υπάρξει συνάντηση με τον πρόεδρο Εφετών, προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου. Έτσι, σε κάθε περίπτωση, αν το Ειρηνοδικείο έχει δραστηριότητα, ικανό αριθμό υποθέσεων που να δικαιολογεί τη λειτουργία του, θα παραμείνει ανοιχτό.

Εισηγήσεις
Χθες το μεσημέρι ο Δημήτρης Βουνάτσος είχε συνομιλία με δύο συνεργάτες του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης, Νικόλα Κανελλόπουλου, τους κ.κ. Παραλίκα και Μάντζο, για το θέμα του Ειρηνοδικείου Πλωμαρίου, οι οποίοι και τον διαβεβαίωσαν πως ακόμη δεν έχει ληφθεί καμμία απόφαση περί κατάργησής του ή όχι. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης συγκεντρώνει τις εισηγήσεις των δικαστών, οι οποίοι βάσει και της κίνησης που παρουσιάζουν τα ειρηνοδικεία όλης της χώρας θα εισηγηθούν σχετικώς.
«Αυτό που μου είπαν τα δύο στελέχη, είναι πως αν πραγματικά δεν είναι ανενεργό το Ειρηνοδικείο Πλωμαρίου, θα παραμείνει ανοιχτό. Ή, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν, αν έχει ζωή, θα συνεχίσει να ζει», τόνισε ο κ. Βουνάτσος μιλώντας στο «Ε».
Ανάλογη ενημέρωση είχε και η κ. Σάββα απ’ τον κ. Καλλία, σημειώνοντας πως υπήρξαν όντως το προηγούμενο διάστημα αρνητικές εισηγήσεις, οι οποίες κι είχαν βασιστεί στα στοιχεία της προηγούμενης διετίας, όταν εξ αιτίας των αποχών είχε μειωθεί σημαντικά ο ετήσιος αριθμός των υποθέσεων που εκδικάστηκαν στο Πλωμάρι.
«Ένα δικαστήριο που πριν τις αποχές είχε κοντά 900 υποθέσεις το χρόνο, δεν μπορεί να κλείσει. Άλλωστε, είναι προφανές πως στο Πλωμάρι όπου “επιβιώνουμε” επτά δικηγόροι και τέσσερις συμβολαιογράφοι, υπάρχει αντικείμενο δουλειάς για το Ειρηνοδικείο», επεσήμανε η κ. Σάββα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey