Η Opera έχει προσθέσει πολλά νέα χαρακτηριστικά στον επερχόμενο browser της, Opera 10, και ένα από αυτά σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των χάκερς.
Η Opera έχει προσθέσει πολλά νέα χαρακτηριστικά στον επερχόμενο browser της, Opera 10, και ένα από αυτά σίγουρα θα τραβήξει την προσοχή των χάκερς.
Το Unite αποτελεί το καινούργιο χαρακτηριστικό, το οποίο η εταιρεία προμοτάρει ως τη νέα, συναρπαστική πλατφόρμα για το Web της επόμενης γενιάς. Ορισμένοι ειδικοί ασφαλείας, όμως, εικάζουν ότι μπορεί εύκολα να μετατραπεί στο τέλειο εργαλείο για φιλόδοξους botmasters.
Ο Opera Unite επιτρέπει στον οποιονδήποτε να τρέχει ένα Web server από το desktop του. Ο browser επικοινωνεί με έναν Opera proxy server, ο οποίος με τη σειρά του παρέχει τη δυνατότητα στον browser να διανέμει περιεχόμενο στο internet. Κάτι τέτοιο απλοποιεί τα πράγματα για τους οικιακούς χρήστες που θέλουν να διαχειρίζονται μόνοι τους τις δικές τους ιστοσελίδες. Με την αρχιτεκτονική του Opera, δεν είναι αναγκασμένοι να διαμορφώνουν οι ίδιοι τα firewalls ή να ανησυχούν ότι ο πάροχος υπηρεσιών internet μπορεί να μπλοκάρει την κίνηση στο Web server.
Αλλά το νόμισμα έχει δύο όψεις, αφού το Unite μπορεί εύκολα να μετατραπεί από ένα εύχρηστο εργαλείο, σε «όπλο» στα χέρια των... κακών. Από τη στιγμή που το Opera Unite τρέχει στο desktop, ίσως να είναι πολύ πιο εύκολο να δεχτεί επίθεση, σε σύγκριση με τους περισσότερους Web servers.
Όπως δήλωσε ο Don Jackson, ερευνητής ασφαλείας στη SecureWorks, «η περίπτωση του Unite ίσως αποβεί ιδιαίτερα ανησυχητική. Το σύνηθες είναι οι χάκερς να στήνουν ένα κέντρο δεδομένων, μέσω του οποίου διαχειρίζονται το σύστημα που χρησιμοποιούν για να κάνουν τις επιθέσεις τους. Με το Unite, όμως, η διαδικασία αυτή απλοποιείται, αφού θα έχουν τη δυνατότητα να συνδέονται στο δίκτυο, παραδείγματος χάριν, ενός ξενοδοχείου που δε θα διαθέτει firewall και να κάνουν εύκολα και απλά τη «δουλειά» τους.
Από την πλευρά της η Opera δηλώνει ότι θα παρακολουθεί στενά διάφορα sites για κακόβουλο ή ανάρμοστο περιεχόμενο. Ο Jackson, όμως, είναι σχεδόν σίγουρος ότι ένα τέτοιο εγχείρημα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο, αφού δε θα είναι δυνατό η εταιρεία να ελέγχει περιεχόμενο που θα διανέμεται από «έξυπνους» χάκερς.
Πηγή: www.pcw.gr