Νοσεί η υγεία…

01/07/2012 - 05:56
Με τα περιστατικά γρίπης να αυξάνονται συνεχώς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα σχολεία στο νησί να κλείνουν καθημερινά το ένα μετά το άλλο, σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες αναδεικνύονται στον τομέα της υγείας στη Λέσβο, που φαίνεται να είναι απροετοίμαστος για ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία.
Με τα περιστατικά γρίπης να αυξάνονται συνεχώς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και τα σχολεία στο νησί να κλείνουν καθημερινά το ένα μετά το άλλο, σοβαρά προβλήματα, ελλείψεις και αδυναμίες αναδεικνύονται στον τομέα της υγείας στη Λέσβο, που φαίνεται να είναι απροετοίμαστος για ν’ αντιμετωπίσει την πανδημία. Οι γιατροί και το προσωπικό του Νοσοκομείου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τα δύσκολα που, όπως λένε, «ακόμη δεν έχουν έρθει».

Από τις 16 Νοεμβρίου, όταν άρχισαν να στέλνονται ξανά δείγματα στο Ινστιτούτο Παστέρ, έχουν βρεθεί 34 άτομα θετικά στη νέα γρίπη, ενώ από έναν 35χρονο που νοσηλευόταν χθες στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με συμπτώματα πνευμονίας, στάλθηκε δείγμα φαρυγγικού υγρού για να διαπιστωθεί αν έχει προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1.
Το Νοσοκομείο έχει στείλει συνολικά 75 δείγματα. Από αυτά, τα 34 έχουν βγει θετικά, τρία ήταν αρνητικά και για άλλα 38 δείγματα δεν έχει ακόμη λάβει απαντήσεις το Νοσοκομείο. Κι αυτό γιατί το τελευταίο διάστημα το Ινστιτούτο Παστέρ δέχεται εκατοντάδες δείγματα από κάθε γωνιά της χώρας, με αποτέλεσμα να καθυστερούν ακόμα και πέντε ημέρες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ενημέρωση των ασθενών και τα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης της νόσου.

Απροετοίμαστο…

Πέρα απ’ αυτό, όμως, το ίδιο το Νοσοκομείο παρ’ ότι από τα μέσα του καλοκαιριού υποτίθεται πως είχαν ξεκινήσει διαδικασίες προετοιμασίας για τη νέα γρίπη, εμφανίζεται απροετοίμαστο μπροστά στην πανδημία.
Το Ιατρείο Γρίπης που δημιουργήθηκε, βρίσκεται δίπλα στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών, με αποτέλεσμα τα εμπύρετα περιστατικά με οποιοδήποτε άλλο περιστατικό να βρίσκονται σχεδόν στον ίδιο χώρο!
Η Μονάδα Εντατικής θεραπείας από τα οκτώ κρεβάτια που διαθέτει, λειτουργεί μόνο τα τέσσερα και αυτά οριακά, λόγω της έλλειψης προσωπικού. Δυο μόνο γιατροί καλούνται να στηρίξουν τη ΜΕΘ.
Για το θέμα είχε μιλήσει πριν λίγες ημέρες στο «Ε» ο διευθυντής της ΜΕΘ, κ. Ευθύμης Ζιώγας. Παρά τις εκκλήσεις που έχουν γίνει από το Νοσοκομείο για την ανάγκη στελέχωσής του, τίποτα δεν έχει αλλάξει. Στο θέμα αναφέρθηκε χθες σε επιστολή του προς τη διοίκηση και ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, απαντώντας στο θέμα για την απαρτία στο Δ.Σ.: «[…] με δεδομένο ότι μια από τις υποδομές του Νοσοκομείου που θα δοκιμαστεί από την πανδημία είναι η ΜΕΘ και ο αριθμός των κλινών που θα λειτουργήσουν είναι κρίσιμος, σας ρωτάμε: ποιες ενέργειες κάνατε ώστε να υπάρξει η δυνατότητα πρόσληψης νοσηλευτών και γιατρών, για να μπορέσει να ανταποκριθεί το Νοσοκομείο; (π.χ. δημιουργία προσωποπαγών θέσεων λόγω πανδημίας - εκτός των έξι θέσεων για τις οποίες μερίμνησε το υπουργείο)», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι Εργαζόμενοι στην επιστολή τους προς το διοικητή.

Χωρίς διοίκηση
Ακόμη όμως και η κόντρα που υπάρχει ανάμεσα στη διοίκηση και το Σύλλογο Εργαζομένων γεννά τεράστια προβλήματα στη λειτουργία του Νοσοκομείου, που μοιάζει να λειτουργεί στον «αυτόματο πιλότο». Το γεγονός ότι τα μισά από τα μέλη του Δ.Σ. έχουν ήδη παραιτηθεί και οι εργαζόμενοι δε συμμετέχουν με εκπρόσωπό τους στα διοικητικά συμβούλια, καταγγέλλοντας τις πρακτικές του διοικητή, δημιουργεί ένα μεγάλο κενό διοίκησης. Παρά τις καταγγελίες που έκαναν το γύρο της χώρας για παράνομους διορισμούς από το Κληροδότημα, το υπουργείο Υγείας δεν έχει παρέμβει για να δώσει μια λύση στο πρόβλημα διοίκησης που υπάρχει σήμερα στο Βοστάνειο Νοσοκομείο, με αποτέλεσμα και οι πιο απλές προμήθειες υλικών να έχουν σταματήσει. Ακόμη και ο ίδιος διοικητής, προχθές, είχε επισημάνει σε ανακοίνωσή το μεγάλο πρόβλημα που δημιουργείται στη λειτουργία του Νοσοκομείου λόγω της έλλειψης απαρτίας στο διοικητικό συμβούλιο.

Κινητοποιήσεις των γιατρών

Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, από τις αρχές της εβδομάδας έχουν ξεκινήσει επίσχεση εργασίας οι ειδικευόμενοι γιατροί, ενώ από την ερχόμενη Δευτέρα έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις και οι ειδικευμένοι νοσοκομειακοί γιατροί για τη διεκδίκηση των εφημεριών. Η υπουργός Υγείας έκανε έκκληση στους γιατρούς να μην προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις λόγω της πανδημίας. Με δεδομένες, όμως, τις ήδη υπάρχουσες τραγικές ελλείψεις στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης και την κινητοποίηση των ειδικευόμενων γιατρών που είναι σε εξέλιξη, μια απεργία και των γιατρών του ΕΣΥ θα τίναζε στον αέρα το Νοσοκομείο. Ήδη οι κλινικές λειτουργούν χάρη στην ευαισθησία και το φιλότιμο ορισμένων γιατρών που εργάζονται και πέρα από το ωράριό τους για να καλύψουν τις ανάγκες.

Σταμάτησαν οι αερομεταφορές
Το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νησί από τον περασμένο Οκτώβριο είναι ότι καμμιά αεροπορική εταιρεία δεν αναλαμβάνει να μεταφέρει φορεία με ασθενείς για την Αθήνα, με αποτέλεσμα οι διακομιδές πλέον να καλύπτονται μόνο από το ΕΚΑΒ, με «ντακότα», κάτι που σημαίνει πολύ μεγάλη καθυστέρηση, αφού το ΕΚΑΒ καλείται να καλύψει και όλα τα υπόλοιπα νησιά. Για το πρόβλημα μίλησε χθες στο «Ε» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης, Νίκος Μαυρουδής, τονίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου, που απαιτεί άμεσες λύσεις. «Από τον περασμένο Απρίλιο η Ολυμπιακή έκανε γνωστό ότι θα σταματήσει να μεταφέρει φορεία στις πτήσεις της. Όταν από τον Οκτώβριο που ανέλαβε η νέα διοίκηση, ζητήσαμε από την Olympic Air να μας απαντήσει αν θα καλύπτει τις αερομεταφορές. Ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση και στο μεταξύ έχει ανασταλεί κάθε αερομεταφορά. Οι άλλες δυο εταιρείες (Aegean και Athens Airways) αρνούνται ν’ αναλάβουν τις μεταφορές φορείων. Είναι δυνατόν να έχουμε τρεις αεροπορικές εταιρείες στο νησί και καμμιά να μην αναλαμβάνει να εξυπηρετεί τέτοια περιστατικά; Αυτήν τη στιγμή τα έκτακτα περιστατικά τ’ αναλαμβάνει το ΕΚΑΒ με “ντακότα”. Με καθυστέρηση, όμως, τουλάχιστον δυο ωρών μέχρι να φθάσει στο νησί από άλλο προορισμό. Για τα χρόνια περιστατικά ασθενών που πρέπει να μεταφερθούν στην Αθήνα ή τα νεογνά που πρέπει να μπουν σε θερμοκοιτίδες, καλούμε και πάλι το ΕΚΑΒ, το οποίο μπορεί να κάνει το λιγότερο πέντε ώρες μέχρι να έρθει, γιατί καλύπτει τα επείγοντα σε άλλες περιοχές. Κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Είναι ένα πολύ κρίσιμο ζήτημα για το οποίο πρέπει η Πολιτεία και τα αρμόδια υπουργεία να βρουν λύσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρουδής.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey