Ανάστατοι οι συνεταιριστές της Βόρειας Ελλάδας

01/07/2012 - 05:56
Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχονται τα στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου τις τελευταίες ημέρες από συνεταιριστές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου ή όχι.
Ενοχλεί το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου για το ΟΣΔΕ

Δεκάδες τηλεφωνήματα δέχονται τα στελέχη της ΕΑΣ Λέσβου τις τελευταίες ημέρες από συνεταιριστές της Βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι προσπαθούν να διαπιστώσουν αν είναι πραγματικό το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου ή όχι. Είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι το ενδιαφέρον της ΕΑΣ Λέσβου είναι πραγματικό, ωστόσο θα δραστηριοποιηθεί μόνο στην περίπτωση που οι Ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας και συγκεκριμένα της Κεντρικής Μακεδονίας, δηλώσουν οριστική άρνηση διαχείρισης του ΟΣΔΕ για το 2011.

Οι Ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας, παρά τα όσα λένε και κάνουν, δεν θέλουν να χάσουν τη διαχείριση του ΟΣΔΕ. Διότι τα έσοδα που έχουν να λαμβάνουν, είναι σημαντικά. Εκείνο που επιδιώκουν, είναι να αυξηθεί η αμοιβή τους ανά αίτηση. Όμως από την στιγμή που εμφανίζεται η ΕΑΣ Λέσβου να δηλώνει πρόθυμη να καλύψει το κενό που θα δημιουργηθεί, εξασθενεί και η πίεση που ασκείται προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τη Διοίκηση της ΠΑΣΕΓΕΣ.
Η ΕΑΣ Λέσβου με το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, δεν μπορεί να καλύψει το σύνολο της Κεντρικής Μακεδονίας. Μπορεί όμως να καλύψει τη διαχείριση του ΟΣΔΕ σε ορισμένες περιοχές. Αν βέβαια παραστεί ανάγκη, μπορεί να οργανώσει τη λήψη των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης από τους παραγωγούς ακόμη των περιοχών που καλύπτονται από μεγάλες Ενώσεις Συνεταιρισμών.

«Έχουν δίκιο…»
Ο συνεργάτης της ΕΑΣ Λέσβου, Γιάννης Φλωρίδης, σημειώνει πως οι Ενώσεις της Βόρειας Ελλάδας έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται για τις μειωμένες αποζημιώσεις που προτίθεται να τους καταβάλει το κράτος - μόλις 26 ευρώ ανά αίτηση ενιαίας ενίσχυσης. Κι αυτό γιατί στις περιοχές αυτές κυριαρχούν οι αροτραίες καλλιέργειες, σιτηρά, τεύτλα, βαμβάκι, βιομηχανική ντομάτα κλπ, οι οποίες κάθε χρόνο αλλάζουν για λόγους αμειψισποράς, προστασίας από ασθένειες ή τιμών πώλησης. Αυτό σημαίνει ότι οι διαχειριστές του ΟΣΔΕ κάθε χρόνο είναι υποχρεωμένοι να κάνουν από την αρχή ψηφιοποίηση των εκτάσεων. Στη Λέσβο, όπου κυριαρχούν οι δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιά), τα πράγματα είναι πιο απλά διότι οι διαφοροποιήσεις από χρόνο σε χρόνο είναι περιορισμένες.
Περιορισμένες είναι και οι αλλαγές που γίνονται στο ΟΣΔΕ της Λήμνου, όπου κυριαρχούν η αμπελοκαλλιέργεια και η παραγωγή σιτηρών.
nman@emprosnet.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey