Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αφού, όπως λένε, υπάρχει έλλειψη επιθεωρητών ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, οι οποίοι μεσολαβούν και για την έκδοση των σχετικών ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων.
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτουν οι Οικολόγοι Πράσινοι για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου, αφού, όπως λένε, υπάρχει έλλειψη επιθεωρητών ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων, οι οποίοι μεσολαβούν και για την έκδοση των σχετικών ενεργειακών πιστοποιητικών για τις μισθώσεις ή αγοραπωλησίες ακινήτων, όπως προβλέπει η σχετική Κοινοτική Οδηγία για εξοικονόμηση ενέργειας.
Το θέμα των επιθεωρητών και άλλα προβλήματα που προκύπτουν από την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών συζητήθηκε σε συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο γραμματέας της Περιφερειακής Οργάνωσης Βορείου Αιγαίου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Μπάκας, με τον πρόεδρο του Παραρτήματος του ΤΕΕ Βορείου Αιγαίου, Παναγιώτη Πιττό.
Σύμφωνα με τους Οικολόγους, η Λήμνος είναι ένα από τα νησιά (μαζί με τη Σάμο και την Ικαρία) όπου δεν υπάρχει σήμερα ούτε ένας μηχανικός που να έχει προσωρινή αδειοδότηση για την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών και που οι κάτοικοί τους θα πρέπει να απευθύνονται σε μηχανικούς της Αθήνας, με το κόστος της διαδικασίας να αυξάνει «ιλιγγιωδώς». Όσο για τη Λέσβο, οι ίδιοι σημειώνουν πως υπάρχουν δύο επιθεωρητές, ενώ στη Χίο είναι τέσσερις, καθώς και πως οι προσωρινοί επιθεωρητές έχουν ελλιπή ενημέρωση για τη διαδικασία και ακόμη προσπαθούν να ενημερωθούν.
«Είναι απαραίτητο να προχωρήσει το ΥΠΕΚΑ άμεσα στον εμπλουτισμό του Μητρώου Προσωρινών Ενεργειακών Επιθεωρητών, για την κάλυψη όλων των νησιών του Αιγαίου», λένε οι Οικολόγοι, ζητώντας επιτάχυνση της διαδικασίας εκπαίδευσης των τελευταίων και επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες στο Δημόσιο για τις εξαιρετικά ενεργοβόρες δραστηριότητές του, όπως τα εργοστάσια της ΔΕΗ.