Μια ακόμη επιτυχία κατέγραψε το λάδι του Πλωμαρίου στο ελληνικό τμήμα του Διαγωνισμού Premio Biol 2009. Το βιολογικό ελαιόλαδο «Ειρήνη» του Νικολάου Καλαμπόκα βγήκε πρώτο στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας εξαιρετική βαθμολογία.
Μια ακόμη επιτυχία κατέγραψε το λάδι του Πλωμαρίου στο ελληνικό τμήμα του Διαγωνισμού Premio Biol 2009. Το βιολογικό ελαιόλαδο «Ειρήνη» του Νικολάου Καλαμπόκα βγήκε πρώτο στην Ελλάδα, πετυχαίνοντας εξαιρετική βαθμολογία και έχοντας πολλές πιθανότητες να διακριθεί και στο δεύτερο στάδιο του Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στην Ιταλία. Πολύ καλό πλασάρισμα πέτυχε και το βιολογικό ελαιόλαδο «Οlvia» του Μιχάλη Τζωρτζή, που παράγεται στην Πηγή.
Ο Διαγωνισμός Premio Biol είναι διεθνής και αφορά στα βιολογικά ελαιόλαδα. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και χωρίζεται σε δύο φάσεις, εκ των οποίων η πρώτη γίνεται σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή σε κάθε χώρα ξεχωριστά. O Διαγωνισμός Premio Biol Greece 2009 αποτελεί μέρος του 14ου Διαγωνισμού Premio Biol (τη μεγαλύτερη διεθνή εκδήλωση της βιολογικής ελαιοπαραγωγής), ο οποίος διεξάγεται από το 1996 στη Νότια Ιταλία και στον οποίο διαγωνίζονται πάνω από 300 λάδια από 20 χώρες. Το δεύτερο στάδιο, δηλαδή ο διαγωνισμός σε διεθνές επίπεδο, θα πραγματοποιηθεί στην Andria (Bari) της Ιταλίας από τις 20 έως τις 24 Απριλίου.
Η ελληνική γευσιγνωστική διαδικασία πραγματοποιήθηκε στις 3 Απριλίου, στο εστιατόριο «Γιάντες» στα Εξάρχεια, όπου αξιολογήθηκαν 21 ελαιόλαδα, κυρίως για τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά στοιχεία τους, στη βάση του κανονισμών για τη βιολογική γεωργία. Την υψηλότερη βαθμολογία συγκέντρωσαν τα τρία ελαιόλαδα του κατωτέρω πίνακα. Όμως, όλα τα ελαιόλαδα θα ταξιδέψουν στην Ιταλία για να εκτεθούν στο κοινό, να φωτογραφηθούν, αλλά και να συμμετάσχουν στις υπόλοιπες διαδικασίες (Biolkids, Biolpack, Biolethic).
Επιτροπές
Η επιτροπή, αποτελούμενη από τους έμπειρους δοκιμαστές στο λάδι της ελιάς Γιώργο Σειραγάκη, Πολύδωρο Ξενικάκη, Βασιλική Παναγιωτοπούλου, Χρήστο Διαμαντόπουλο, εκτιμώντας την ποιότητα των λαδιών, τα περισσότερα άριστης ισορροπίας και ποιότητας και με το καθένα να εμπεριέχει και να προσφέρει στο δοκιμαστή όλα τα διαφοροποιημένα χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής, ξεχώρισε τα παρακάτω:
1. «Ειρήνη», του Νικολάου Καλαμπόκα από το Πλωμάρι της Λέσβου, με βαθμολογία 98,50
2. «Bioli Creta», του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Μεσσαράς από το Ηράκλειο, με βαθμολογία 82,25
3. «Καλλιστώ», της «Παντελόπουλος Α.Ε.» από τη Μεσσηνία, με βαθμολογία 70,67
4. «Αγία Τριάδα», της «Vinolio Creta ΕΠΕ» από τα Χανιά, με βαθμολογία 67,63
5. «Elea Creta», της Elea Creta από το Ηράκλειο, με βαθμολογία 67,17
6. «Biojoy», της «Creta Life - Ψυλλάκης Εμμανουήλ» από τα Χανιά, με βαθμολογία 66,25
7. «Corone», «Παναγιώτης Πετράκος και Σία Ο.Ε.» από τη Μεσσηνία, με βαθμολογία 66,13
8. «Μάνη», της Mani Blauel Olive Oil από τη Μεσσηνία, με βαθμολογία 65,17
9. «Olvia», του Μιχάλη Τζωρτζή από τη Λέσβο, με βαθμολογία 64,67
10. «Κανάκης», του Ηλία Αθ. Κανάκη από τη Μεσσηνία, με βαθμολογία 62,00
Δίνεις και παίρνεις αγάπη…
Ο κ. Νίκος Καλαμπόκας, σε δήλωσή του στο «Ε», τόνισε: «Το έχω πει πολλές φορές αλλά λίγοι με πιστεύουν. Αυτό το ευλογημένο δέντρο, αν του δίνεις αγάπη, παίρνει αγάπη.
Το πρόβλημά μας είναι ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες στο να μπούμε στην αγορά. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, πέρα από το “Lesvoshop”, δεν έχουμε καταφέρει να μπούμε σε άλλο κατάστημα. Ίσως γιατί δεν είμαστε μέσα στα κυκλώματα.»
Ο Μιχάλης Τζωρτζής, αναφερόμενος στην επιτυχία του «Olvia», μας είπε: «Είναι η δεύτερη χρονιά που δουλεύω το δικό μας ελαιοτριβείο στην Πηγή. Έτσι τώρα έχουμε πλήρη έλεγχο σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Η φετινή χρονιά ήταν εξαιρετικά δύσκολη και δεν είχε πολλά ποιοτικά λάδια στη Λέσβο, φαίνεται ότι το δικό μας ήταν από τα λίγα που ξεχώρισαν.
Πέρα από τη δική μας επιτυχία, πιστεύω ότι εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να δώσουμε σε όλους να καταλάβουν ότι το λάδι της Λέσβου είναι το καλύτερο και ξεχωρίζει για τη γεύση του, το άρωμά του. Αν αυτό το κάνουμε γνωστό, θα έχουμε καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό για το λάδι της Λέσβου.»