Σε δυο χρόνια… επαγγελματίες

01/07/2012 - 05:56
Τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παρουσίασαν στην πράξη προχθές το απόγευμα οι σπουδαστές των Τμημάτων Κομμωτικής - Αισθητικής, Μαγειρικής και Πληροφορικής, της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ.
Τις γνώσεις που αποκόμισαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους, παρουσίασαν στην πράξη προχθές το απόγευμα οι σπουδαστές των Τμημάτων Κομμωτικής - Αισθητικής, Μαγειρικής και Πληροφορικής, της Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) του ΟΑΕΔ. Γονείς και όσοι άλλοι βρέθηκαν στους χώρους της Σχολής παρακολούθησαν από την αρχή μέχρι το τέλος την επίδειξη κομμώσεων, μακιγιάζ και τατουάζ, από τις σπουδάστριες και τους σπουδαστές του Τμήματος Κομμωτικής, το βίντεο που είχαν ετοιμάσει ειδικά για την περίσταση οι σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής, ενώ στο τέλος πήραν μια… γεύση από τις γαστρονομικές δημιουργίες των σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής στο ισόγειο της Σχολής.

«Φέτος είχαμε περισσότερους σπουδαστές στην Α΄ τάξη του Τμήματος - από 20 που ήταν πέρυσι αυξήθηκαν στους 31, ενώ και οι δύο τάξεις μαζί είναι 51 παιδιά», είπε στο «Ε» η υπεύθυνη καθηγήτρια του Τμήματος Κομμωτικής - Αισθητικής, Κατερίνα Τσαγκαράκη, συμπληρώνοντας μάλιστα πως για πρώτη φορά φέτος έχουν έρθει στη Μυτιλήνη σπουδαστές από Μήλο και Σάμο.


Όλα τα παιδιά του Τμήματος Κομμωτικής μαζί. Σύμφωνα με τον κ. Φωτεινό, φέτος υπήρχε πρόβλημα στην απασχόλησή τους από επαγγελματίες της Λέσβου

Ανεβασμένο επίπεδο σπουδών

Στο πλαίσιο του προγράμματος, οι σπουδαστές παρακολουθούν μαθήματα κομμωτικής (βαφή, περμανάντ, χτενίσματα), μαθήματα μακιγιάζ, που περιλαμβάνουν από απλό μακιγιάζ μέχρι μακιγιάζ νύφης, αισθητικής προσώπου, μασάζ για το κεφάλι, το πρόσωπο και τα χέρια και γενικά ολοκληρωμένη περιποίηση μαλλιών και προσώπου, καθώς και τατουάζ σώματος με χρώματα glitter.
«Προσπαθούμε να κάνουμε όσα περισσότερα μπορούμε, αφού οι αντίστοιχες σχολές είναι πολλές και ο ανταγωνισμός μεγάλος. Το θετικό είναι πως όσες μαθήτριές μας εργάζονται σε χωριά αναλαμβάνουν πιο ολοκληρωμένες εργασίες και δουλεύουν πιο καλά», εξηγεί η καθηγήτρια Αισθητικής Θέκλα Αργυρούδη. Σύμφωνα με την ίδια, μάλιστα, φέτος οι σπουδαστές του Τμήματος ανέλαβαν επιπλέον τις κομμώσεις και το μακιγιάζ της θεατρικής παράστασης που ανέβασε μέσα στον περασμένο Μάρτιο το 4ο Γυμνάσιο Μυτιλήνης.
Την επίδειξη παρακολούθησαν και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών νομού Λέσβου, Παναγιώτης Δάλλης, καθώς και ο αντιπρόεδρος, Πάρης Ελευθερίου, που μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για το επίπεδο σπουδών της Σχολής. «Η προσπάθεια των σπουδαστών είναι πολύ καλή και πιστεύω πως θα έχουν σίγουρα καλό μέλλον, παρ’ όλο που οι καιροί είναι δύσκολοι. Πολλοί από αυτούς συμμετέχουν στα σεμινάρια κομμωτικής που διοργανώνουμε, ενώ ορισμένοι πρόκειται να παρακολουθήσουν και το σεμινάριο που διοργανώνουμε προσεχώς, με στυλίστες και από την Ευρώπη. Μέλη μας, επιπλέον, απασχολούν την πλειοψηφία των σπουδαστών. Σκοπός μας είναι το να καλυτερέψουμε την ποιότητα της κομμωτικής στην περιοχή», είπε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συλλόγου. Στο υψηλό επίπεδο της Σχολής που ανεβαίνει, όπως είπε, χάρη στο αντίστοιχο επίπεδο κομμωτικής στη Λέσβο, αναφέρθηκε και ο κ. Ελευθερίου: «Ομολογώ πως έχω μείνει έκπληκτος από τη δουλειά των παιδιών και πιστεύω πως αξίζουν συγχαρητήρια, τόσο στα ίδια τα παιδιά, όσο και στον κ. Φωτεινό και στους καθηγητές, για το έργο που κάνουν, το οποίο είναι καλύτερο του αναμενομένου.»


Ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Κομμωτών, κύριοι Παναγιώτης Δάλλης και Πάρης Ελευθερίου αντίστοιχα, μαζί με τις καθηγήτριες Κομμωτικής

Άρτος και θέαμα
Παράλληλα με την επίδειξη κομμωτικής και μακιγιάζ, οι παρευρισκόμενοι μπορούσαν να παρακολουθήσουν το βίντεο που είχαν στήσει οι 30 σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής ειδικά για την περίσταση, με επιλογή φωτογραφιών, τίτλων και μουσική υπόκρουση. Οι ίδιοι, με τη βοήθεια των καθηγητών τους Γρηγόρη Σαββέλη και Παναγιώτη Χατζηπαναγιώτη, είχαν ετοιμάσει και τα πολυσέλιδα έντυπα με χρήσιμες «συμβουλές ομορφιάς από όλο τον κόσμο», που μπορούσε να πάρει όποιος έμπαινε στην αίθουσα.
Με την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, ο κόσμος μεταφέρθηκε στο ισόγειο της Σχολής, ώστε να δοκιμάσει τις δημιουργίες των 33 σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής, οι οποίοι, με τη βοήθεια των καθηγητών Μαγειρικής Μαίρης Κάβουρα και Στέλιου Προκοπίου, είχαν ετοιμάσει τυροπιτάκια σφολιάτας, λουκανοπιτάκια, σπανακοπιτάκια, κέικ αλμυρό, κανταΐφι με γέμιση τυριών, ταρτάκια με γέμιση κιμά και τυριών, μηλοπιτάκια, γαλακτομπούρεκα και σου.
Σημειώνεται πως παράλληλα με την πρακτική κατάρτισή τους οι σπουδαστές του Τμήματος Μαγειρικής λαμβάνουν και θεωρητικές γνώσεις διαιτολογίας, από επαγγελματίες του χώρου στο νησί.


Τις νόστιμες δημιουργίες των σπουδαστών του Τμήματος Μαγειρικής δοκίμασαν οι παρευρισκόμενοι μετά τη λήξη της εκδήλωσης

Μειωμένη απορρόφηση στα κομμωτήρια
Τη συγκίνηση και την ικανοποίησή του για το πολύ καλό, όπως είπε, επίπεδο εκπαίδευσης εξέφρασε ο διευθυντής της Σχολής, Δημοσθένης Φωτεινός, ευχαριστώντας παράλληλα τους διδάσκοντες για τις υπηρεσίες τους και τους εκπροσώπους του Συλλόγου Κομμωτών για την παρουσία τους στην επίδειξη.
Ωστόσο, όπως υποστήριξε ο ίδιος, φέτος για πρώτη φορά υπάρχει μικρή πτώση στο ποσοστό των σπουδαστών του Τμήματος Κομμωτικής - Αισθητικής που απορροφούνται από επαγγελματικά κομμωτήρια και χώρους αισθητικής της Λέσβου.
«Είμαστε ικανοποιημένοι από την επίδοση των παιδιών, αλλά αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στην απασχόλησή τους», είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας μάλιστα πως η απορρόφηση των σπουδαστών αυτήν τη στιγμή βρίσκεται περίπου στο 80% του συνόλου, καθώς και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η δουλειά δεν ήταν αρκετή και οι επαγγελματίες δεν μπόρεσαν να τους απασχολήσουν. «Ελπίζουμε να ξεπεραστεί γρήγορα η κρίση και μαζί της και τα προβλήματα και εύχομαι του χρόνου να γίνουν ακόμη περισσότερα πράγματα όσον αφορά στον τομέα της απασχόλησης», ανέφερε ο κ. Φωτεινός.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ίδιο δεν υπάρχει αντίστοιχο πρόβλημα στα άλλα δύο Τμήματα της Σχολής του ΟΑΕΔ, αφού οι σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής απασχολούνται 100%, ενώ οι σπουδαστές του Τμήματος Μαγειρικής αναμένεται να απασχοληθούν πλήρως μέσα στο καλοκαίρι από τις τουριστικές επιχειρήσεις του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey