Πρόκειται για μια άρτια από τεχνικής άποψης έκδοση, που ανέλαβε ο νέος εκδοτικός οίκος της Μυτιλήνης «Αιολίδα», με τις σύγχρονες εκτυπωτικές εγκαταστάσεις. Δομικά η νέα τούτη έκδοση ακολουθεί την παράδοση του είδους.
ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΤΙΚΗ
Γράμματα - Τέχνες - Πολιτισμός
Επιμέλεια: Παναγιώτης Σκορδάς
Εκδόσεις Αιολίδα
Μυτιλήνη 2011, σελ. 300
Λίγο μετά το θάνατο του αξέχαστου Αριστείδη Κουτζαμάνη, που άφησε ορφανές τις δύο θαυμαστές περιοδικές εκδόσεις του, τις οποίες διακόνησε έντιμα και με τη δέουσα επιστημονική αρτιότητα κι αγάπη για τη Λέσβο (το «Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου» και το «Λεσβιακό Ημερολόγιο»), ήμουν σίγουρος πως ο Παναγιώτης Σκορδάς, φιλόλογος καταξιωμένος πρώτιστα κι συνάμα ερευνητής και βιβλιοκριτικός, θα… υιοθετούσε κάποια από τις δύο, πιο πιθανά το «Ημερολόγιο», μιας και το «Παιδαγωγικό Βήμα Αιγαίου» απευθυνόταν ως προς το αντικείμενό του στους προβληματισμούς των συναδέλφων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης κι ο Παναγιώτης είναι αφιερωμένος, όπως είναι γνωστό σε όλους στη δική του… Δευτεροβάθμια, υπηρετώντας την στην έδρα και στην επιστήμη. Δεν έπεσα έξω. Ο Π. Σκορδάς το έπραξε, για να γίνει άξιος συνεχιστής μιας έκδοσης που θεμελίωσαν οι Βερναρδάκης - Σαμάρας (1950), Σαμάρας (1954, 1956, 1958) και συνέχισε μετά από μια μακρόχρονη διακοπή με απαράμιλλη συνέπεια και αδιάκοπη συνέχεια ο Αριστείδης Κουτζαμάνης (1999 - 2009).
Πρόκειται για μια άρτια από τεχνικής άποψης έκδοση, που ανέλαβε ο νέος εκδοτικός οίκος της Μυτιλήνης «Αιολίδα», με τις σύγχρονες εκτυπωτικές εγκαταστάσεις. Δομικά η νέα τούτη έκδοση ακολουθεί την παράδοση του είδους, με πρόταξη του κλασσικού ημερολογίου με το εορτολόγιό του μετά από ένα σύντομο εισαγωγικό σημείωμα του επιμελητή Παναγιώτη Σκορδά για το είδος αυτό των φιλολογικών εκδόσεων. Ακολουθούν οι χαιρετισμοί του Μητροπολίτη Μυτιλήνης Ιακώβου, του περιφερειάρχη Αθ. Γιακαλή και του δημάρχου Δ. Βουνάτσου.
Τα περιεχόμενα του βιβλίου κατατάσσονται στα διάφορα είδη του Λόγου, της Τέχνης και του Επιστητού (ιστορία, αρχαιολογία, λαογραφία, δοκίμιο, εκπαίδευση, γραμματολογία, θέατρο, κινηματογράφος). Εκτός κατάταξης προηγείται μια πανδαισία καλλιτεχνικών φωτογραφιών του Δημήτρη Γέρου, το φωτογραφικό έργο του οποίου παρουσιάζει ποιητικότατα ο Φαίδωνας Θεοφίλου. Προς το τέλος, και πάλι φωτογραφίες (τοπίων, αντικειμένων και ντοκουμέντων) από τη ζωή της Μυτιλήνης του παλιού καιρού και οι απαραίτητες γελοιογραφίες. Στο τέλος, τα βιογραφικά όσων συνετέλεσαν στην έκδοση.
Γιάννης Μανούκας
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Παλμοί της Βατούσας», τεύχος 55 / Ιούλιος - Σεπτέμβριος 2011.)