Ξεκίνησαν προχθές το απόγευμα οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Συστημικής Επιστήμης, που φέτος διοργανώνεται στη Μυτιλήνη από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών και φιλοξενεί πλήθος συνέδρων από όλο τον κόσμο.
Ξεκίνησαν προχθές το απόγευμα οι εργασίες του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου Συστημικής Επιστήμης, που φέτος διοργανώνεται στη Μυτιλήνη από το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Συστημικών Μελετών και φιλοξενεί πλήθος συνέδρων από όλο τον κόσμο. Πολλοί ήταν οι φοιτητές και οι σύνεδροι που παρευρέθηκαν στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου και παρακολούθησαν την τελετή έναρξης, αλλά και την ενδιαφέρουσα εισήγηση του καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Άαχαν Αθανάσιου Καραφυλλίδη, ενώ οι εργασίες του Συνεδρίου ολοκληρώνονται αύριο Σάββατο.
Τους παρευρισκομένους καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συνεδρίου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Κωνσταντίνος Ρόντος, ο οποίος μίλησε για τη σημασία του Συνεδρίου και για την επόμενη διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο του 2011 στην Αθήνα.
Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου από το γενικό γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του υπουργείου Μεταφορών, Δημήτρη Χαλκιώτη, ακολούθησε η παρουσίαση του έργου της Ελληνικής Εταιρείας Συστημικών Μελετών (ΕΕΣΜ) από τον πρόεδρό της, Νικήτα Ασημακόπουλο, καθώς και μια αναφορά από τον καθηγητή Αλέξανδρο Χριστάκη στις εμπειρίες από τα προηγούμενα συνέδρια της ΕΕΣΜ και από το Επαγγελματικό Πρόγραμμα CSAP.
Ενδιαφέρον παρουσίασε η εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική εισήγηση του κεντρικού ομιλητή της βραδιάς, καθηγητή Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου του Άαχεν, Αθανάσιου Καραφυλλίδη, που αναφέρθηκε στη Θεωρία των Κοινωνικών Συστημάτων και ειδικά στην προσέγγιση του κοινωνιολόγου Νίκλας Λούμαν, ενός από τους λίγους συναδέλφους του τού 20ού αιώνα, που προσπάθησαν να θεμελιώσουν μια γενική Θεωρία της Κοινωνίας.
Σημαντικό για τη Λέσβο
Στο πλαίσιο της έναρξης του Συνεδρίου απονεμήθηκαν σε δύο φοιτητές του Τμήματος Κοινωνιολογίας βραβεία καλύτερης φοιτητικής εργασίας, για τις εργασίες που ολοκλήρωσαν με αφορμή τη συγκεκριμένη διοργάνωση, ενώ εκ μέρους του προέδρου της ΕΕΣΜ, καθηγητή Νικήτα Ασημακόπουλου, έγινε τιμητική απονομή βραβείου της Εταιρείας στο διακεκριμένο μέλος της καθηγητή Βασίλη Αγγελή.
Να σημειωθεί πως στο Συνέδριο παρευρέθηκε και ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, που απηύθυνε το χαιρετισμό του.
«Η έναρξη του Συνεδρίου στέφθηκε με επιτυχία, ενώ ήταν ευχάριστο το ότι υπήρχε προσέλευση και από τις τοπικές αρχές. Θεωρούμε ότι η διοργάνωση του συγκεκριμένου συνεδρίου στη Μυτιλήνη είναι ένα γεγονός πολύ σημαντικό για τη Λέσβο, αλλά και για τη χώρα μας», δήλωσε στο «Ε» ο πρόεδρος του Συνεδρίου, Κωνσταντίνος Ρόντος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάλιστα, πολύ σημαντική είναι η τηλεδιάσκεψη με θέμα «Μειώνοντας την απόσταση μεταξύ Θεωρίας και Πράξης», που πρόκειται να πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί με Ισπανό καθηγητή που βρίσκεται στην Ελβετία.
Να σημειωθεί ότι οι εισηγήσεις που πραγματοποιούνται στο Λόφο του Πανεπιστημίου και ολοκληρώνονται αύριο, άπτονται των ενδιαφερόντων τόσο του επιστημονικού όσο και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς σε μεγάλο βαθμό αφορούν σε εφαρμογές στον τομέα της δευτερογενούς παραγωγής και των υπηρεσιών, δεδομένου ότι η συστημική προσέγγιση έχει τεράστια εφαρμογή στη διοίκηση και την οργάνωση επιχειρήσεων και στο μάρκετινγκ.