Αυτή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στο Αϊβαλί το ετήσιο Φεστιβάλ Καμήλας, το μεγαλύτερο σε όλη την Τουρκία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η όλη γιορτή.
Φεστιβάλ Καμήλας (Deve Festival) στο Αϊβαλί
Αυτή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στο Αϊβαλί το ετήσιο Φεστιβάλ Καμήλας, το μεγαλύτερο σε όλη την Τουρκία, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Χασάν Μπουλέντ Τουρκοζέν, υπό την αιγίδα του οποίου γίνεται η όλη γιορτή.
Εκτός απ’ τους ντόπιους, έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν με τις καμήλες τους 120 καμηλιέρηδες απ’ τη γύρω περιοχή. Περιλαμβάνει επίδειξη καμηλών με τα στολίδια τους, καμηλοδρομίες και κυρίως καμηλομαχίες μεταξύ αρσενικών ζώων, στις οποίες βέβαια «πέφτουν» και στοιχήματα και εξελίσσεται σε μεγάλο τζόγο. Το Φεστιβάλ Καμήλας θα γίνει στην αλάνα έξω απ’ την πόλη στην κατεύθυνση προς Αδραμύττι, ενώ την προηγουμένη ημέρα (Σάββατο 11 Φεβρουαρίου), στο Πολιτιστικό Κέντρο του Αϊβαλιού (İsmet İnönü Kültür Merkezi) θα γίνει ανάλογη γιορτή. Όλοι ελπίζουν πως θα βοηθήσει ο καιρός. Δυστυχώς η συγκοινωνία, τώρα το χειμώνα, μεταξύ Μυτιλήνης - Αϊβαλιού δεν είναι τακτική, ώστε να πάρουν γεύση τού Φεστιβάλ και οι Μυτιληνιοί.
Ελληνοτουρκική συνεργασία στα κεραμικά
Δύο νέες κεραμίστριες, η Τσιντέμ Κιράγι απ’ το Αϊβαλί και η Γιώτα Σουλακέλλη απ’ την Αγιάσο, συναντήθηκαν και αποφάσισαν να παράγουν και να καλλιτεχνούν μαζί τα κεραμικά τους, ανταλλάσσοντας ιδέες και «παντρεύοντας» τις διαφορετικές τεχνικές και νοοτροπίες. Η «συμπαραγωγή» που θα προκύπτει κάθε φορά που θα δουλεύουν μαζί, θα διατίθεται στα καταστήματα που διατηρούν στο Αϊβαλί και στην Αγιάσο.
Το Kucukkoy (Γενιτσαροχώριον) επεκτείνεται
Το Κουτσούκκιοϊ, ο πλησιέστερος στο Αϊβαλί μικρός δήμος προς την κατεύθυνση της Σμύρνης, το Γενιτσαροχώριον της εποχής των Ελλήνων, επεκτείνεται οικιστικά.
Το Αϊβαλί και τα προάστιά του αντιμετωπίζουν οξύτατο οικοπεδικό πρόβλημα λόγω των απαγορεύσεων που θεσμοθετήθηκαν για την προστασία και ανάδειξη κηρυγμένων περιαστικών δασών και βιοτόπων. Εγκρίθηκε, λοιπόν, μελέτη για να πολεοδομηθούν 200.000 εκτάρια γης, κυρίως στο εσωτερικό, ώστε να δοθεί διέξοδος στο πρόβλημα. Ευχή όλων είναι ο σχεδιασμός που θα επιλεχθεί και οι όροι δόμησης στην επέκταση του οικισμού, να μην ακολουθήσουν τα χνάρια της δόμησης της παραλιακής ζώνης που έγινε μαζικά την περασμένη 20ετία.
Ανάπλαση της Πλατείας Ταξίμ στην Πόλη
Μ’ ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης, που επικυρώθηκε απ’ την κρατική αρμόδια επιτροπή για τα μνημεία, εγκρίθηκε η μελέτη συνολικής ανάπλασης της περίφημης Πλατείας Ταξίμ στην Πόλη. Με βάση όσα προβλέπει η μελέτη, όλη η επιφάνεια της πλατείας αποδίδεται στους πεζούς. Οι μεγάλες λεωφόροι που διασταυρώνονται σήμερα στην πλατεία, βυθίζονται και η κυκλοφορία των πάσης φύσεως οχημάτων θα γίνεται πλέον υπογείως. Ακόμη, μεταφέρεται και η είσοδος του μετρό, που θα γίνεται απ’ τη συμβολή της πλατείας με τη λεωφόρο τού Πέραν (Ιστικλάλ). Μεταξύ των επεμβάσεων που θα γίνουν, είναι και η αναστήλωση της όπερας «Αττατούρκ» που κάηκε πριν χρόνια και παραμένει εγκαταλελειμμένη μέχρι σήμερα, λίγο πιο πέρα απ’ το ξενοδοχείο «Μαρμαρά».
Για την ιστορία αναφέρεται πως στα τουρκικά «ταξίμ» σημαίνει διαχωρισμός-διχοτόμηση, γιατί εκεί υπήρχαν οι εγκαταστάσεις ύδρευσης που διαχώριζαν το νερό στις συνοικίες της Πόλης. «Taxim», δηλαδή διχοτόμηση, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, ήταν και το κυρίαρχο σύνθημα των Τουρκοκυπρίων τη δεκαετία τού ’60 απέναντι σε αυτό των Ελληνοκυπρίων, που ήταν «Ένωση».
Επεκτείνονται τα λιμάνια Αλί Αγά και Αλσαντσάκ
Μεγάλες επενδύσεις αποφασίστηκε να γίνουν στα λιμάνια τη εταιρείας Petkim στο Αλί Αγά και το Αλσαντσάκ της Σμύρνης, προκειμένου να καταστούν κατάλληλες οι εγκαταστάσεις τους να εξυπηρετούν μεγαλύτερο αριθμό κοντέινερ (τρίτης γενιάς εμπορευματοκιβώτια). Σήμερα το μεγαλύτερο ανάλογο λιμάνι στην ανατολική Μεσόγειο είναι αυτό του Πειραιά, με δυνατότητα εξυπηρέτησης 1,5 εκατ. TEU (μονάδα μέτρησης των κοντέινερ). Εκτιμάται ότι μετά τα έργα στα ανωτέρω λιμάνια και με τη λειτουργία του νέου μεγάλου λιμανιού στο Τσανταρλί, η δυνατότητα της ευρύτερης περιοχής Σμύρνης θα ξεπερνά τα 2,5 εκατ. TEU.
Τουριστική Έκθεση Κωνσταντινούπολης (16η EMITT)
Από μεθαύριο Πέμπτη έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου διοργανώνεται στην Πόλη η 16η ΕΜΙTΤ. ΄Όλες οι απέναντί μας πόλεις (Αϊβαλί, Πέργαμος, Αδραμύττι κ.λπ.) συμμετέχουν με ξεχωριστά μεγάλα περίπτερα, όπου προβάλλονται οι υποδομές και οι δυνατότητές τους. Πιο οργανωμένη φέτος φαίνεται να είναι και η δική μας συμμετοχή, ως Λέσβος, στην Έκθεση. Ας σημειωθεί ότι πέρυσι μέσα στο περίπτερο της πόλης τού Μαρμαρίς συμμετείχε και το νησί της Σύμης, και προβλήθηκε από κοινού το τουριστικό τους πακέτο. Ας το δουν οι αρμόδιοι (πράκτορες - ξενοδόχοι κ.ά.) που αναχωρούν αύριο για την Πόλη, στις επαφές που θα έχουν εκεί, ώστε του χρόνου να προβληθούμε αποτελεσματικότερα. Στο κάτω - κάτω, συμμετέχοντας εμείς στην ΕΜΙΤT, αποσκοπούμε να προσελκύσουμε τουρίστες απ’ την εσωτερική τουρκική αγορά, όπως ακριβώς και το Αϊβαλί και οι άλλες αντικρινές μας πόλεις. Ένα τουριστικό πακέτο, για παράδειγμα, «Αϊβαλί και Μυτιλήνη μαζί», μόλις αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το σημερινό «αγκάθι» της βίζας, ίσως να μας συμφέρει περισσότερο, απ’ το να πασχίζουμε μόνοι μας.