Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Κοφτερός (Νεοχώρι Πλωμαρίου, 1951) δεξιοτέχνης του σαντουριού και συγγραφέας, έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας» το βιβλίο «Μελίφθογγο. Ελληνικό σαντούρι. Πρακτική και εκμάθηση», το οποίο γνωρίζει συνεχείς επανεκδόσεις.
Δημήτρης Κοφτερός
Ελληνικό Σαντούρι. Πρακτική & εκμάθηση
Εκδόσεις Μουσικός Οίκος Φίλιππος Νάκας
Αθήνα, σελ. 133
Ο συμπατριώτης μας Δημήτρης Κοφτερός (Νεοχώρι Πλωμαρίου, 1951) δεξιοτέχνης του σαντουριού και συγγραφέας των βιβλίων «Δοκίμιο για το ελληνικό σαντούρι» (Δωδώνη, 1991) και «Μυτιληνιό σαντούρι. Σκοποί και χοροί από τη Λέσβο» (Δ.Ο.Λ.Τ., 1997), έχει κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Φίλιππος Νάκας» το βιβλίο «Μελίφθογγο. Ελληνικό σαντούρι. Πρακτική και εκμάθηση», το οποίο γνωρίζει συνεχείς επανεκδόσεις. Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Το πρώτο περιέχει την ιστορία του σαντουριού, τη θεμελιώδη γνώση του οργάνου, τις μπαγκέτες και μεθόδους διδασκαλίας με ασκήσεις. Το δεύτερο μέρος περιλαμβάνει 48 σκοπούς και τραγούδια του τόπου μας στο πεντάγραμμο.
«Αυτή η μέθοδος για το ελληνικό σαντούρι προτείνει τρόπους και δοκιμασμένα συστήματα, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν το μαθητή να αποκτήσει τα απαραίτητα εφόδια ώστε να γίνει καλός χρήστης του ελληνικού σαντουριού. Πιο συγκεκριμένα, η μέθοδος για το σαντούρι προτείνει ασκήσεις που θα βοηθήσουν να μειωθεί η ανισότητα μεταξύ των δύο χεριών. Οι περισσότερες ασκήσεις έχουν τεχνικό χαρακτήρα. Γνωρίζουμε ότι για να μάθει κάποιος παραδοσιακό σαντούρι θα πρέπει να ασχοληθεί και με τα δημοτικά μας τραγούδια. Τα πανηγύρια, δυστυχώς, στις μέρες μας σπανίζουν, αλλά και αυτά που γίνονται, δε βοηθούν το νέο σαντουριέρη. Εμείς προτείνουμε απλές αλλά και σύνθετες ελληνικές παραδοσιακές μελωδίες. Είναι γραμμένες στο πεντάγραμμο και σε κάποιες απ’ αυτές αναφέρεται η δισκογραφία, η γεωγραφική περιοχή, ο τρόπος συνοδείας, ο ρυθμός και άλλα στοιχεία», γράφει μεταξύ άλλων ο συγγραφέας στον πρόλογό του.