«Τρικλοποδιά»… από τη Σύρο

01/07/2012 - 05:56
Την ώρα που το θέμα εξεύρεσης στέγης παραμένει σε εκκρεμότητα, ο Δικηγορικός Σύλλογος Σύρου προσέφυγε στο Συμβούλειο Επικρατείας με αίτηση ακύρωσης της ίδρυσης του Εφετείου Μυτιλήνης.
Την ώρα που το θέμα της εξεύρεσης στέγης παραμένει σε εκκρεμότητα, σε νέες περιπέτειες μπαίνει το νεοϊδρυθέν Εφετείο Βορείου Αιγαίου με έδρα στη Μυτιλήνη, αυτήν τη φορά μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Οι Δικηγόροι της Σύρου θεωρούν ότι η «διάσπαση» των εφετείων θα δημιουργήσει έλλειμμα δικαιοσύνης στα νησιά. Το γεγονός προκαλεί την οργισμένη αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, που δηλώνει αποφασισμένος να παλέψει μέχρι τέλους για τη λειτουργία του Εφετείου.

Σε πολλά «μέτωπα» εξελίσσεται η «μάχη» για τη λειτουργία του Εφετείου Μυτιλήνης. Δεν έφθαναν οι «τοπικές συγκρούσεις» για το θέμα της στέγης, ήρθε να προστεθεί τώρα και η προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου που θέλει να μπλοκάρει στο «παρά πέντε» τη λειτουργία του. Οι Δικηγόροι της Σύρου, μάλιστα, «πατούν» πάνω στο ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με το θέμα της στέγης και λένε τώρα ότι «αφού δεν έχετε κτήριο, πώς θέλετε να λειτουργήσετε εφετείο;».
Ας σημειωθεί ότι χθες το πρωί, σε ραδιοφωνική εκπομπή τής «ΕΡΑ Αιγαίου», διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον «αέρα» οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων Σύρου, Νίκος Παγίδας, και Μυτιλήνης, Δημήτρης Καλλίας, σε μια συζήτηση που κινήθηκε σε υψηλούς τόνους.
 
«Ανησυχούν για τις “απώλειές” τους»
Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κ. Καλλίας, υπογραμμίζει ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος βρίσκεται κοντά στην επίλυση του ζητήματος της στέγης, ενώ ο προϋπολογισμός λειτουργίας μπορεί να είναι χαμηλός - γι’ αυτόν το λόγο άλλωστε επιδιώκουν τη στέγαση σε δημόσιο κτήριο. Προσθέτει δε ο κ. Καλλίας πως με την κατάργηση των Ειρηνοδικείων Ερεσού, Πλωμαρίου, Παπάδου και Πολιχνίτου, θα μετακινηθούν γραμματείς για να στελεχώσουν το Εφετείο.
«Είναι βέβαιο ότι οι συνάδελφοι της Σύρου ανησυχούν γιατί θα έχουν μεγάλες “απώλειες” με την ίδρυση εφετείου στη Μυτιλήνη. Δεν περιμέναμε από συναδέλφους να κάνουν μια τέτοια κίνηση. Εμείς δε θα μείνουμε, όμως, με δεμένα χέρια. Θα το παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Θ’ αναθέσουμε σε δικηγόρο καθηγητή Διοικητικού Δικαίου την υπόθεση για να το παρακολουθήσει στενά και θα κάνουμε όλες τις ενέργειες για να περιφρουρήσουμε τη λειτουργία του Εφετείου, το οποίο διεκδικεί τόσα χρόνια η τοπική κοινωνία του νησιού», δήλωσε στο «Ε» ο κ. Καλλίας.

«… για την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης!»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου, κ. Παγίδας, μιλώντας στο «Ε» υποστήριξε ότι σε καμμιά περίπτωση η ενέργειά τους αυτή δεν έχει σχέση με οικονομικά οφέλη, αλλά έχει ως στόχο «την εύρυθμη λειτουργία της Δικαιοσύνης».
«Από τη στιγμή που υπάρχουν μεταβατικές έδρες και έρχονται οι δικαστές στη Μυτιλήνη, και μόνο στα δικαστικά συμβούλια χρειάζεται να μετακινηθούν δικηγόροι, δε νομίζουμε ότι υπήρχε κανένας λόγος να δαπανηθούν τόσα χρήματα για να ιδρυθεί έδρα εφετείου. Δεν κατανοούμε επίσης, τη στιγμή που ο α΄ βαθμός δικαιοσύνης αντιμετωπίζει τόσα προβλήματα, να συρρικνώνεται για ν’ αναπτυχθεί ο β΄ βαθμός. Μαθαίνουμε ότι για να στελεχωθεί η σύνθεση της Μυτιλήνης, θα μετακινηθούν δικαστές από Σύρο, Θεσσαλονίκη και Ρόδο. Αυτό θα δημιουργεί, όμως, μια σειρά άλλων προβλημάτων, αφού αν υπάρχει κώλυμα στη μετακίνηση των δικαστών και δε συμπληρώνεται η σύνθεση, θα λένε στους πολίτες ότι η υπόθεσή τους θα πρέπει να πάρει αναβολές.»
Ο κ. Παγίδας αναφέρθηκε και στο «κτηριακό» του Εφετείου Μυτιλήνης. «Μας έλεγαν ότι έχουν κτήριο, αλλά απ’ ό,τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα δεν έχουν. Επίσης υποστήριξαν ότι θα λειτουργήσει με 40.000 ευρώ το Εφετείο, τη στιγμή που χρειάζεται τουλάχιστον 800 με 900.000 ευρώ το χρόνο.
Στην προσφυγή των Δικηγόρων της Σύρου υποστηρίζεται ακόμη ότι είναι μικρή η κίνηση των εφέσεων για αποφάσεις της τελευταίας τριετίας (μικρότερη από την ετήσια κίνηση ενός μικρού εφετείου), με συνέπεια να μη χρειάζεται άλλο δικαστήριο, που στην πράξη θα μετατρέψει τη δευτεροβάθμια δικαιοσύνη σε μέσο διεκπεραίωσης μικροϋποθέσεων.
Τονίζεται, έτσι, ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα διασπαστεί ανεπίτρεπτα το Εφετείο Αιγαίου, θα μειωθεί ο αριθμός των υπηρετούντων δικαστών και υπαλλήλων, με συνέπεια τη συρρίκνωση της εφετειακής περιφέρειας, πλήττοντας ηθικά και επαγγελματικά συμφέροντα των δικηγόρων. Όσον αφορά στο μεγάλο αριθμό υποθέσεων που εκκρεμούν για εκδίκαση, τις αποδίδει στις απεργίες που έγιναν από τους δικηγόρους της Μυτιλήνης.

Εν αναμονή για το κτηριακό …
Στο μεταξύ, η προγραμματισμένη για αυτή την εβδομάδα συνάντηση της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Μυτιλήνης με το νέο υπουργό Δικαιοσύνης, Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, για το «κτηριακό» του Εφετείου αλλά και τα ζητήματα λειτουργίας του, «σκόνταψε» στη συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο. Από την άλλη εβδομάδα αναμένεται οι Δικηγόροι να επιδιώξουν νέο ραντεβού, προκειμένου να συζητήσουν όλα αυτά τα ζητήματα που προκύπτουν, με το νέο υπουργό.


ΕΠΩΝΥΜΩΣ


Γιατί δε θέλουν το Εφετείο στη Μυτιλήνη…


Η δικαστική περιπέτεια του υπογράφοντος με ομάδα στελεχών του Λιμενικού Σώματος που κινήθηκαν εναντίον του δικαστικά, είναι γνωστή. Γνωστή είναι και η πολυσυζητημένη δικαστική απόφαση με την οποία καλείται να τους καταβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ… Απόφαση για την οποία υποβλήθηκε ήδη αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο και αναμένεται να εκδοθεί η απόφαση…
Τι δουλειά έχει τώρα ετούτη η ιστορία με τη λειτουργία εφετείου στη Μυτιλήνη. Έχει… Και το θυμηθήκαμε ετούτο διαβάζοντας τα λόγια του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Σύρου. Ο οποίος καλά κάνει και υποστηρίζει τα εισοδήματα των συναδέλφων του, και προφανώς τα δικά του…
Για να υποβάλεις λοιπόν αίτηση αναίρεσης στον Άρειο Πάγο, πρέπει να επισυνάψεις και επικυρωμένα αντίγραφα των δικαστικών αποφάσεων στις οποίες αναφέρεται η αίτηση. Και η απόφαση είχε ληφθεί από το Εφετείο Αιγαίου που εδρεύει στη Σύρο, άρα εκεί βρίσκεται και ο σχετικός φάκελος. Τι κάνεις στην περίπτωση. Πας στη Σύρο ή ζητάς από ένα δικηγόρο της Σύρου να πάει στη Γραμματεία του Εφετείου, να φωτοτυπήσει ό,τι χρειάζεται και να το επικυρώσει με ό,τι ένσημα απαιτούνται… Πόσο κοστίζει όλη αυτή η ιστορία; Έμπειρος δικηγόρος υπολόγισε ότι το κόστος των ενσήμων δεν ξεπερνά τα 30 ευρώ. Και 20 ευρώ οι φωτοτυπίες; Συνολικά 50. Και 50 ευρώ το μεροκάματο της κοπέλας από το γραφείο του δικηγόρου; 100 ευρώ συνολικά. Κι άλλα τόσα για το δικηγόρο που υπέγραψε; Σύνολον 200 ευρώ.
Πόσα πλήρωσε ο υπογράφων και μάλιστα προκαταβολικά διά λογαριασμού τράπεζας, για να ξεκινήσει ο Συριανός δικηγόρος να ασχολείται με τη μεγάλη αυτή δικαστική υπόθεση; 750 ευρώ! Άνευ της παραμικρής απόδειξης μάλιστα. Είναι μετά να μην τρέχουν μη τύχει και δημιουργηθεί εφετείο στη Μυτιλήνη οι Συριανοί δικηγόροι;
Στρατής Μπαλάσκας

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey