Ανατροπή σκηνικού που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας αποθείωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μύρινα, έδωσε η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
Ανατροπή σκηνικού που είχε δημιουργηθεί τους τελευταίους μήνες σχετικά με τη λειτουργία της μονάδας αποθείωσης στο εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μύρινα, έδωσε η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης, καθώς και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Σάββας Βαρελτζής, παρουσίασαν στην επιτροπή αναλυτικά την επιχειρηματολογία βάσει της οποίας δε θα πρέπει να υπάρξει τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων, την οποία είχε ζητήσει με έγγραφό της η ΔΕΗ για το θέμα της αποθείωσης.
Η συνεδρίαση της επιτροπής έγινε για να συζητηθεί η αίτηση της ΔΕΗ για τον περιορισμό του μήκους του αγωγού στα 212 μέτρα από την ακτογραμμή, από τα 300 μέτρα που είχαν αρχικά αποφασιστεί. Από τον αγωγό αυτό θα εκβάλλονταν τα προϊόντα της αποθείωσης. Τελικά αυτό δεν επιτεύχθηκε, χάρη στις προσπάθειες και τον αγώνα που καταβάλλουν τα τελευταία χρόνια οι φορείς της Λήμνου για να μη λειτουργήσει η συγκεκριμένη μονάδα.
Έκπληξη έχει προκαλέσει στους φορείς του νησιού η επιμονή τής ΔΕΗ για τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια η Επιχείρηση χρησιμοποιεί πετρέλαιο χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο, και δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τη χρησιμότητα της επένδυσης.
Μετά την παρουσίαση των στοιχείων και μετά τις διευκρινίσεις της σχετικής νομοθεσίας από το αρμόδιο υπουργείο, η πρόεδρος της επιτροπής, Αθηνά Σταθέλλη, εισηγήθηκε τη μη τροποποίηση της απόφασης, εισήγηση η οποία έγινε τελικά ομοφώνως αποδεκτή από τα μέλη της επιτροπής.
«Ικανοποίηση»
«Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για το αποτέλεσμα που έδωσε η συνεδρίαση της Περιφέρειας και την ομόφωνη απόφαση. Δε θα σταματήσουμε εδώ και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της υπόθεσης. Όλοι οι φορείς του νησιού συντεταγμένα ταχθήκαμε κατά της συγκεκριμένης επένδυσης, γιατί καταδικάζει μια από τις καλύτερες παραλίες του νησιού. Εν κατακλείδι πρόκειται για μία επένδυση χωρίς αντικείμενο», δήλωσε στο «Ε» ο αντιδήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μπουλώτης.
Από την πλευρά του, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος, Σάββας Βαρελτζής, μίλησε για μια σημαντική επιτυχία, τονίζοντας: «Συντονισμένα όλοι μαζί οι φορείς της αυτοδιοίκησης φροντίσαμε να αποτρέψουμε τη λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας. Είναι γενικό αίτημα όλων των φορέων του νησιού και το σημαντικό είναι ότι εργαστήκαμε όλοι για έναν κοινό σκοπό.»
Ας σημειωθεί ότι ο Όμιλος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς της Λήμνου «Ανεμόεσσα» από την πρώτη στιγμή είχε στραφεί κατά της λειτουργίας της μονάδας, συλλέγοντας σημαντικά στοιχεία και ενημερώνοντας τους φορείς και τους πολιτικούς ώστε να αποτραπεί κάθε σχέδιο για τη λειτουργία της. Η πρόεδρος της «Ανεμόεσσας», Φωτεινή Εκμετζόγλου, σχολιάζοντας στο «Ε» το αποτέλεσμα της συνεδρίασης τόνισε: «Κατ’ αρχήν είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα της συνεδρίασης και αυτό δείχνει ότι αν υπάρχει συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων, αλλά και της κοινωνίας, για να ανατραπεί ή να υποστηριχθεί μια προσπάθεια που αφορά όλους μας και την ποιότητα της ζωής μας, το αποτέλεσμα είναι ανάλογο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα εφησυχάσουμε. Συνεχίζουμε τη συλλογή στοιχείων και μελετών που αφορούν το θέμα της αποθείωσης και την προστασία του περιβάλλοντος του όρμου του Αυλώνα και θα επανέλθουμε σε κάθε επόμενη προσπάθεια να προχωρήσει η λειτουργία αυτής της μονάδας.»