Η κλιματική αλλαγή: Η κατάσταση στην Ελλάδα (μέρος α΄)

01/07/2012 - 05:56
Τα όσα έλεγαν οι οικολογικές οργανώσεις, δεκαετίες πριν, έρχονται κι επιβεβαιώνουν έρευνες και μελέτες επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων.
Τα όσα έλεγαν οι οικολογικές οργανώσεις, δεκαετίες πριν, έρχονται κι επιβεβαιώνουν έρευνες και μελέτες επιστημονικών ιδρυμάτων και φορέων. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών που έχουν δημοσιοποιήσει επιστημονικοί φορείς, όπως η Εθνική Επιτροπή για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης, το Τμήμα Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων & Γεωργικής Μηχανικής του Γεωπονικού Πανεπιστήμιου Αθηνών, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Geo-info, αλλά και πολλά σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, η κλιματική αλλαγή αρχίζει και γίνεται εμφανής και στη χώρα μας με μια σειρά φαινομένων, τα οποία μάλιστα θα εντείνονται. Συγκεκριμένα:
Καύσωνας: Κατά την περίοδο 2021 - 2050 θα αντιμετωπίζουμε 10 - 20 περισσότερες μέρες με καύσωνα (μέρες κατά τις οποίες η θερμοκρασία ξεπερνά τους 35οC). Η ζωή στις πόλεις το καλοκαίρι θα γίνει αβίωτη. Από το 2060 η θερμοκρασία της Αθήνας και άλλων μεγάλων πόλεων υπολογίζεται ότι θα ξεπερνά τους 40οC, κατά μέσο όρο 35 μέρες το χρόνο! Οι συχνότεροι και εντονότεροι καύσωνες αναμένεται να πλήξουν, μεταξύ άλλων, και τον τουρισμό, τη λεγόμενη (και μοναδική) «βαριά βιομηχανία» της Ελλάδας. Κάποιοι υπολογισμοί αναφέρουν μείωση στα επίπεδα του 20%!
Ανομβρία, Ξηρασία, Ερημοποίηση Εδαφών και... Πλημμύρες: Κατά την περίοδο 2021 - 2050 οι βροχοπτώσεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 5% - 15% (ανάλογα με την περιοχή), ενώ οι περίοδοι ξηρασίας θα αρχίζουν νωρίτερα και θα διαρκούν έως και 25 μέρες περισσότερο. Μέχρι το 2080 η μείωση των βροχοπτώσεων θα αγγίζει το 33%. Σήμερα το 35% των εδαφών της Ελλάδας βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ερημοποίησης, ενώ το 45% θα αντιμετωπίσει σύντομα τον ίδιο κίνδυνο. Η κλιματική αλλαγή επιδεινώνει μια κατάσταση που οφείλεται κυρίως στις εντατικές αγροτικές καλλιέργειες, την υπεράντληση των υδάτων, την καταστροφή των δασών κ.ο.κ.. Οι περιοχές της Ελλάδας που κινδυνεύουν περισσότερο από την ερημοποίηση είναι η Στερεά Ελλάδα (στο μεγαλύτερο μέρος της), η Πελοπόννησος, η ορεινή ζώνη των Ιόνιων Νησιών, τα νησιά του Αιγαίου, η Ανατολική Κρήτη, καθώς και τμήματα της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης! Το ήδη υπαρκτό πρόβλημα της λειψυδρίας θα γιγαντωθεί και η αγροτική παραγωγή της Μεσογείου αναμένεται να μειωθεί έως και 40%, οδηγώντας την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών στην οικονομική καταστροφή. Παρ’ όλο που οι βροχοπτώσεις συνολικά θα μειωθούν, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Λάρισα, Βόλο) οι μέρες με ακραίες βροχοπτώσεις θα αυξηθούν κατά 10% - 20%, προκαλώντας πλημμύρες και εκτεταμένη διάβρωση των εδαφών!
Άνοδος της στάθμης και της θερμοκρασίας της Μεσογείου: Μέχρι 1 μέτρο αναμένεται να ανέβει η στάθμη της Μεσογείου μέχρι το τέλος του αιώνα (η άνοδος θα είναι μικρότερη από άλλες περιοχές του πλανήτη, καθώς η Μεσόγειος είναι μια «κλειστή» θάλασσα και το νερό της εξατμίζεται με γοργούς ρυθμούς). Παράλληλα, η θερμοκρασία και η αλατότητα της Μεσογείου θα αυξηθεί. Πολλά από τα χαρακτηριστικά είδη της Μεσογείου όπως είναι τα δελφίνια δε θα καταφέρουν να επιβιώσουν σε μια θερμότερη και πιο αλμυρή θάλασσα, ενώ σημαντικά θα πληγεί και ο τομέας της αλιείας. Τα 6.000 από τα 15.000 χλμ. ακτογραμμής με αμμώδη σύσταση και ήπιες κλίσεις, θα έχουν καλυφθεί από τη θάλασσα μέχρι το τέλος του αιώνα! Εκατομμύρια σπίτια, χιλιάδες ξενοδοχεία και μαγαζιά, αλλά και ένας σημαντικός αριθμός υποδομών (λιμάνια, δρόμοι κ.ο.κ.) θα καταστραφούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας και τη διάβρωση. Η πιο ευπαθής περιοχή από την άνοδο της στάθμης της Μεσογείου είναι ο Θερμαϊκός Κόλπος, στον οποίο αναμένεται να χαθούν έως και 97 km2 γης, μετατρέποντας τη Θεσσαλονίκη σε... Βενετία...
Οι κίνδυνοι για τα δάση και τη μεσογειακή βιοποικιλότητα: Τα δάση θα αναπτύσσονται πιο αργά, ενώ παράλληλα θα κινδυνεύουν από ασθένειες. Συχνότερες και πιο καταστροφικές θα είναι και οι δασικές πυρκαγιές! Η θερμοπυρική περίοδος, η περίοδος δηλαδή κατά την οποία τα δάση κινδυνεύουν από φωτιές, θα αυξηθεί κατά 6 εβδομάδες και από αυτές οι 4 θα είναι εβδομάδες εξαιρετικά υψηλού κινδύνου. Μια αύξηση της τάξης των 2οC στη θερμοκρασία θα απειλήσει το 50% των ζώων και των φυτών της Μεσογείου με εξαφάνιση...
Μέσα από τον περιβαλλοντικό λάκκο των λεόντων θα δούμε στη συνέχεια πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή...

... ο Δανιήλ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey