Τα ΚΑΕ Α.Ε. «χτύπησαν» τη μαρίνα

01/07/2012 - 05:56
Πέντε όμιλοι προμηθεύτηκαν την αναλυτική προκήρυξη για το διαγωνισμό ανάθεσης της μαρίνας Μυτιλήνης, αλλά τελικά μόνο ένας, αυτός των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) Α.Ε. που έχει τα Hellenic Duty Free Shops, υπέβαλε προσφορά προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή της.
Αισιοδοξία για τη διαχείριση του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης από την ύπαρξη προσφοράς του Ομίλου των Hellenic Duty Free Shops

Πέντε όμιλοι προμηθεύτηκαν την αναλυτική προκήρυξη για το διαγωνισμό ανάθεσης της μαρίνας Μυτιλήνης, αλλά τελικά μόνο ένας, αυτός των Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών (ΚΑΕ) Α.Ε. που έχει τα Hellenic Duty Free Shops, υπέβαλε προσφορά προκειμένου να αναλάβει τη διαχείρισή της. Η προσφορά αυτή, που χθες ελέγχθηκε απ’ την Επιτροπή του Διαγωνισμού, η οποία και την έκανε δεκτή γιατί πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις, θα εξεταστεί και ως προς το οικονομικό της αντικείμενο μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Αν κριθεί ότι είναι συμφέρουσα, η ΚΑΕ Α.Ε. θα έχει την ευθύνη της μαρίνας Μυτιλήνης για τα επόμενα 40 χρόνια.

Αισιοδοξία προκάλεσε στα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Τουρισμού το γεγονός ότι σε τέτοιες δύσκολες συγκυρίες υπήρξε προσφορά για τη μαρίνα Μυτιλήνης από ένα μεγάλο όμιλο, και μάλιστα όταν σε πολύ καλύτερες οικονομικά εποχές η πρώτη δημοπράτηση της διαχείρισης του ίδιου λιμένα είχε βγει άγονη. Απ’ το Γραφείο της γενικής γραμματέα Τουρισμού, Κωνσταντίνας Μπέη, λίγο μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της προσφοράς, αργά χθες το απόγευμα, μας ενημέρωσαν ότι το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού για τη μαρίνα Μυτιλήνης θα εξαχθεί μετά το άνοιγμα και της οικονομικής προσφοράς, που θα γίνει στο επόμενο δεκαήμερο.
Την ικανοποίησή του, όμως, για το γεγονός ότι υπήρξε προσφορά εξέφρασε και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Σηφουνάκης, ο οποίος πληροφορούμενος την υποβολή προσφοράς απ’ τα ΚΑΕ δήλωσε στο «Ε»: «Πρόκειται για μια πολύ καλή εξέλιξη. Ας μην κρατάμε βέβαια ακόμη μεγάλο καλάθι πριν εξεταστεί και η οικονομική προσφορά που έχει κατατεθεί και περιμένουμε να αξιολογηθεί τις επόμενες μέρες. Ευελπιστώ να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα και να μπορέσει το μεγάλο έργο της μαρίνας να αναλάβει το ρόλο για τον οποίο και κατασκευάστηκε στην τουριστική ανάπτυξη της Λέσβου.»

Και τουρκικός όμιλος;
Όταν το 2008 δημοπρατήθηκε απ’ το τότε Υπουργείο Τουρισμού η ανάθεση της μαρίνας Μυτιλήνης, υπήρξαν αξιόπιστες πηγές που ανέφεραν ότι είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον να την αναλάβει ελληνοτουρκική κοινοπραξία, με τη συμμετοχή των γνωστών ομίλων Folli - Follie απ’ την Ελλάδα (της οικογένειας Κουτσολιούτσου) και «Κοτς» απ’ την Τουρκία. Πλέον, εδώ και ένα χρόνο περίπου, έχει ολοκληρωθεί η συγχώνευση των εταιρειών Folli - Follie ΑΒΕΕ και KAE A.E., με απορρόφηση της πρώτης από τα Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών. Αξιόπιστη δε πηγή απ’ το Υπουργείο Πολιτισμού - που μένει να επιβεβαιωθεί με την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και τις επίσημες ανακοινώσεις που θα γίνουν - μας ανέφερε ότι μεταξύ των συμμετεχόντων στο σχήμα που διεκδικεί τη μαρίνα Μυτιλήνης, είναι με ποσοστό μικρότερο του 50% και ο όμιλος «Κοτς», που ως γνωστόν διαχειρίζεται μαρίνες στα απέναντι παράλια.
Σε κάθε περίπτωση, πριν ανοιχθεί η οικονομική προσφορά είναι πρόωρη οποιαδήποτε πρόβλεψη για το ποιος, και το κυριότερο πώς, με ποια πολιτική προώθησης και τιμολόγησης, θα διαχειριστεί τη μαρίνα Μυτιλήνης. Η κοινή γνώμη, που παρακολουθεί επί σειρά ετών μια τεράστια υποδομή να μένει περίπου αναξιοποίητη, ενδιαφέρεται να γίνει ο τουριστικός λιμένας εκείνος ο πόλος έλξης τουριστών υψηλής οικονομικής επιφάνειας, που τόσο χρειάζεται η χειμαζόμενη τοπική αγορά.

Θα συμφέρει;

Μία ακόμη διάσταση που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι, παρά την ύφεση και την ανάγκη να δουλέψει η μαρίνα, να μη ζημιωθεί το Ελληνικό Δημόσιο απ’ την παραγωγή του έργου που συγχρηματοδοτήθηκε με τεράστια ελληνικά και ευρωπαϊκά κεφάλαια. Θυμίζουμε πως στην προκήρυξη διενέργειας του διεθνούς ανοικτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, το Υπουργείο Πολιτισμού δε ζητούσε ιδιαίτερα μεγάλο ποσό ως εφάπαξ για την ανάθεση της μαρίνας. Τουναντίον μάλιστα, το εφάπαξ αντάλλαγμα που θα καταβληθεί κατά την υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης, θα αντιστοιχεί σε ένα μόλις ετήσιο μίσθωμα, όπως αυτό θα διαμορφωθεί απ’ το διαγωνισμό. Ο δε διαγωνισμός, στοχεύει στην ανάδειξη ως αναδόχου όποιου καταθέσει την υψηλότερη ετήσια και συμφερότερη για το Δημόσιο προσφορά. Σε παλαιότερους διαγωνισμούς, το εφάπαξ ποσό ήταν το μίσθωμα πολύ περισσότερων χρόνων, αλλά τώρα το Δημόσιο, προκειμένου να βρει ανάδοχο, «αρκείται» στο τίμημα ενός ετήσιου μισθώματος ως εφάπαξ.
Η πληροφορία ότι υπήρξε ενδιαφέρον από τέσσερις ακόμη ομίλους για την προκήρυξη, ενδεχομένως να «αύξησε» την προσφορά του μοναδικού διεκδικητή, που αν επιλεγεί θα αναλάβει «την ανάπτυξη και αξιοποίηση του τουριστικού λιμένα Μυτιλήνης, του οποίου θα έχει τη χρήση, τη διοίκηση και την εκμετάλλευση για 40 συνολικά χρόνια».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey