Ορατός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο πολύ ο κίνδυνος την άνοιξη να βρεθεί η Λέσβος - κύρια πύλη παράνομης εισόδου μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 - χωρίς καμμιά απολύτως δομή για υποδοχή τους. Μερικούς μήνες μετά τις ανακοινώσεις για νέο κέντρο στην Ουτζά, τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει, αφού η προσπάθεια φαίνεται τώρα να «σκοντάφτει» σε αντιδράσεις… τοπικών φορέων!
Ορατός αρχίζει να γίνεται όλο και πιο πολύ ο κίνδυνος την άνοιξη να βρεθεί η Λέσβος - κύρια πύλη παράνομης εισόδου μεταναστών σύμφωνα με τα στοιχεία του 2008 - χωρίς καμμιά απολύτως δομή για υποδοχή τους. Μερικούς μήνες μετά τις ανακοινώσεις για νέο κέντρο στην Ουτζά, τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει, αφού η προσπάθεια φαίνεται τώρα να «σκοντάφτει» σε αντιδράσεις… τοπικών φορέων! Την ίδια ώρα και τα σχέδια για αξιοποίηση ξενοδοχείου στο Μανταμάδο, ως προσωρινή λύση μέχρι να γίνει το νέο κέντρο, έχουν μείνει στα συρτάρια. Η νομαρχία, από την άλλη μεριά, είναι έτοιμη τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και λήγει το συμβόλαιο ενοικίασης, να παραδώσει τα κλειδιά της Παγανής.
Από τη μια η ολιγωρία του αρμόδιου υπουργείου Εσωτερικών να προχωρήσει στην ενοικίαση νέου προσωρινού χώρου για τη φιλοξενία μεταναστών, από την άλλη οι αντιδράσεις τοπικών φορέων για το νέο κέντρο στην Ουτζά, έχουν γίνει η αιτία κάθε πρωτοβουλία για δημιουργία υποδομών υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο να έχει σταματήσει. Μετά το χειμώνα, όμως, όταν θ’ αρχίσουν ν’ αυξάνονται οι παράνομες αφίξεις από τα απέναντι τουρκικά παράλια και όταν θα δημιουργηθεί μπλακ άουτ στη Χίο και στη Σάμο που δε θα μπορούν να «σηκώσουν» το βάρος της καταγραφής όλων των μεταναστών στα νησιά, είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα.
Ανακοίνωσαν, αλλά…
Αρχές του περασμένου Νοεμβρίου είχε ανακοινωθεί η παραχώρηση του οικοπέδου 80 στρεμμάτων στην Ουτζά από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου ν’ ανεγερθεί νέο κέντρο υποδοχής, μετά και από σχετικό αίτημα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Έκτοτε, σε σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, υπό την αρμόδια υφυπουργό Θεοδώρα Τζάκρη με τη συμμετοχή νομαρχών σε περιοχές που είναι πύλες εισόδου μεταναστών, δόθηκε και πάλι η δέσμευση ότι θα προχωρήσει το θέμα της ενοικίασης ξενοδοχείου για την προσωρινή κάλυψη των αναγκών και παράλληλα θα προχωρήσει το νέο κέντρο στην Ουτζά.
Όμως μέχρι τώρα τίποτα απολύτως δεν έχει προχωρήσει. Το ξενοδοχείο στο Μανταμάδο, παρ’ ότι έχει κριθεί ως κατάλληλο, δεν έχει ενοικιαστεί, προφανώς με ευθύνη του υπουργείου Εσωτερικών.
Αντιδρούν δήμος και Μητρόπολη
Στο μεταξύ, εμπόδιο στην αξιοποίηση του οικοπέδου που παραχωρήθηκε «μετά βαΐων και κλάδων» από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, βάζει τώρα ο δήμος Μυτιλήνης και η τοπική Εκκλησία. Σε κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ο μεν δήμος επικαλείται διαμαρτυρίες επιχειρηματιών της περιοχής και αναφέρει ότι δεν προβλέπεται από το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο η χρήση αυτή για το οικόπεδο στη βιομηχανική ζώνη της πόλης. Η Μητρόπολη Μυτιλήνης από την πλευρά της πάλι, ζητά να της επιστραφεί η κυριότητα του οικοπέδου το οποίο είχε επιταχθεί από το Στρατό και πλέον, αφού δε χρησιμοποιήθηκε, μπορεί να «περάσει» και πάλι στα χέρια των Φιλανθρωπικών Καταστημάτων. Της κοινής επιστολής δήμου Μυτιλήνης και Μητρόπολης είχε προηγηθεί συνάντηση εκπροσώπων τους με τον υφυπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δημοσίων Έργων Νίκο Σηφουνάκη, του οποίου ζήτησαν την παρέμβαση προκειμένου ν’ αποτραπεί η δημιουργία του Κέντρου στη συγκεκριμένη περιοχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε από πλευράς Μητρόπολης και μια άλλη εναλλακτική χρήση, η αξιοποίηση για το σκοπό αυτό ενός παλιού στρατοπέδου σε οικόπεδο που επίσης ανήκει στα Φιλανθρωπικά Καταστήματα και βρίσκεται στην περιοχή της Θερμής.
Οι εξελίξεις αυτές είναι βέβαιο ότι μπαίνουν εμπόδιο στην προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος υποδοχής μεταναστών, τη στιγμή μάλιστα που η Λέσβος συνολικά έχει στιγματιστεί διεθνώς από τη λειτουργία του Κέντρου στην Παγανή. Όπως έχει ανακοινωθεί σε όλους τους τόνους, το νέο Κέντρο δε θα είναι «χώρος κράτησης» και δε θα φυλάσσεται από την Αστυνομία, αλλά θα είναι απλά ένας χώρος καταγραφής των μεταναστών που θα φθάνουν στο νησί και ανοιχτής φιλοξενίας τους.
Διαμαρτυρίες
Παρ’ όλα αυτά, ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Νάσος Γιακαλής, τονίζει ότι έχει δεχθεί παράπονα από επιχειρηματίες της περιοχής. «Ιδιοκτήτες οικοπέδων της περιοχής μαζεύουν υπογραφές γιατί θεωρούν ότι μια τέτοια λειτουργία θα δημιουργήσει πρόβλημα στις επιχειρήσεις τους. Πέρα απ’ αυτό, όμως, εμείς επισημάναμε ότι με βάση το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο δεν προβλέπονται τέτοιες χρήσεις στην περιοχή. Τους δώσαμε όμως και εναλλακτική λύση, που θα μπορούσαν να είχαν ήδη προχωρήσει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Την πρόταση αξιοποίησης του συγκεκριμένου οικοπέδου στην Ουτζά είχε καταθέσει πρώτος το Νοέμβριο του 2008 ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής. Ο ίδιος διαπιστώνει ότι όλες οι εξαγγελίες που έγιναν για το θέμα έχουν μείνει στα λόγια, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος έχει ήδη ενημερώσει με επιστολές του τα αρμόδια υπουργεία ότι η Παγανή από το Μάρτιο δε θα υπάρχει ούτε καν ως… πρόχειρη λύση.
«Το συμβόλαιό μας λήγει το Μάρτιο και εμείς έχουμε ενημερώσει τους πάντες ότι θα παραδώσουμε τα κλειδιά του κτηρίου. Ακόμη δηλαδή και αυτοί οι δυο θάλαμοι που προσωρινά φιλοξενούν για μια ή δυο ημέρες μετανάστες που φθάνουν στο νησί, δε θα υπάρχουν. Όλοι συμφωνούν ότι πρέπει η Παγανή να κλείσει οριστικά. Θα πρέπει όμως να φροντίσουν και άμεσα να βρουν εναλλακτικές λύσεις, γιατί θα βρουν το πρόβλημα μπροστά τους πολύ σύντομα», δήλωσε στο «Ε» ο νομάρχης Παύλος Βογιατζής.