Μια άκρως ενδιαφέρουσα διάλεξη για τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως οι ανασκαφές στην πόλη της Μυτιλήνης, έδωσε ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας και Κλασσικών Γλωσσών στο Βανκούβερ, Έκτωρ Ουίλλιαμς.
Μια άκρως ενδιαφέρουσα και εξαιρετικά επιμορφωτική διάλεξη για τα ευρήματα που έχουν φέρει στο φως, υπό τη δική του διεύθυνση, οι ανασκαφές στην πόλη της Μυτιλήνης, έδωσε το βράδυ της Δευτέρας, στο αμφιθέατρο του Νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, ο καθηγητής Κλασσικής Αρχαιολογίας και Κλασσικών Γλωσσών στο Πανεπιστήμιο Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ Έκτωρ Ουίλλιαμς.
Την εκδήλωση άνοιξε η προϊστάμενη της Κ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, Όλγα Φιλανιώτου, η οποία αναφερόμενη στον Καναδό καθηγητή ως «παλιό φίλο της Ελλάδας» μίλησε συνοπτικά για όσα έχει κάνει στη ζωή του, καθώς και για τα σημαντικότερα από τα ευρήματα που έχει αναδείξει στο Κάστρο της Μυτιλήνης.
Ο ίδιος ο κ. Ουίλλιαμς, που μετά από 28 χρόνια ανελλιπούς παρουσίας του στις εργασίες ανάδειξης και διάσωσης της κλασσικής και βυζαντινής κληρονομιάς της Μυτιλήνης μιλούσε προχθές για δεύτερη μόνο φορά στο κοινό της πόλης, εστιάζοντας στην προκειμένη περίπτωση αποκλειστικά στα ευρήματα της κλασσικής αρχαιότητας, έκανε μια εκτενή και ιδιαίτερα περιγραφική παρουσίαση της δουλειάς που έχει γίνει με την επίβλεψή του όλα αυτά τα χρόνια, τόσο στο Κάστρο όσο και στην οδό Νικομηδείας στην Επάνω Σκάλα, μιλώντας στο κοινό σε άπταιστα ελληνικά.
«Η Μυτιλήνη και η Λέσβος είναι πολύ καλοί τόποι, αλλά δε διαθέτουν καλή αρχαιολογική έρευνα και ιστορία. Η Μυτιλήνη είναι η πιο σημαντική πόλη του νησιού, η βάση για την ιστορία του τόπου, και προσωπικά ήθελα να βρω στοιχεία για την εποχή της Σαπφούς, για την οποία δεν ξέραμε πολλά πράγματα», ανέφερε ο κ. Ουίλλιαμς, τονίζοντας το πόσο λίγα είχαν γίνει στον τομέα των ανασκαφών και των ερευνών μέχρι πριν 20 χρόνια, με εξαίρεση, όπως είπε, την περιοχή της Θερμής όπου είχαν γίνει συστηματικές εργασίες από Άγγλους.
Σπουδαιότητα-χρησιμότητα των ευρημάτων
Ακολούθησε μια χρονολογική παρουσίαση των εργασιών και των ευρημάτων που ο ίδιος με τους συνεργάτες του έχουν φέρει στο φως από το 1982, εξηγώντας τις δυσκολίες που συνάντησαν στην προσπάθειά τους να βρουν στοιχεία της κλασσικής και της ρωμαϊκής Μυτιλήνης στο Κάστρο. Αναφέρθηκε, ωστόσο, στη σπουδαιότητα του ιερού της Δήμητρας, στα πήλινα ειδώλια, στα σκεύη από τους τάφους, στις ερωτικές αναπαραστάσεις, στα πολλά αγγεία από την Ιταλία, στις αναπαραστάσεις μονομάχων κ.λπ., που έχουν βρεθεί εντός και πάνω στα τείχη του Κάστρου, εξηγώντας τη χρήση και τη λειτουργία που επιτελούσε το καθένα, ενώ μίλησε και για τα ευρήματα της ρωμαϊκής οικίας στην οδό Νικομηδείας, κάνοντας επιπλέον μια σύντομη αναφορά στο Αρχαίο Θέατρο Μυτιλήνης και στο ρωμαϊκό υδραγωγείο της Μόριας.
Κάνοντας μια παρένθεση και φεύγοντας από την κλασσική αρχαιότητα, ο κ. Ουίλλιαμς αφηγήθηκε στο κοινό και την ιστορία της εύρεσης του «βρικόλακα» της Μυτιλήνης, για την οποία ο ίδιος και οι συνεργάτες του ετοιμάζουν τώρα δημοσίευση. Όπως είπε, εκτός από τις πολλές σχετικές ιστορίες ανά τον κόσμο, μόνο δύο ή τρεις είναι οι αποδείξεις που υπάρχουν από επιστημονικές ανασκαφές.
«Πιστεύω ότι η δουλειά του κ. Ουίλλιαμς είναι μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά, γιατί όσον αφορά την πόλη της Μυτιλήνης, οι ανασκαφές στο Κάστρο έφεραν στο φως τα μοναδικά λείψανα που ξέρουμε από την αρχαία πόλη - το ιερό της Δήμητρας - και οι ανασκαφές στην οδό Νικομηδείας, που έγιναν υπό τη διεύθυνση της κ. Αρχοντίδου, έφεραν στο φως εκτός από τη ρωμαϊκή βίλα, τα κατάλοιπα από εργαστηριακούς χώρους. Βέβαια, για να ολοκληρωθεί η δουλειά του περιμένουμε εναγωνίως τη δημοσίευση. Και να σημειώσω πως εκτιμώ πολύ το γεγονός ότι ο ίδιος στη διάλεξή του μίλησε σε ελληνικά και μάλιστα άπταιστα», δήλωσε στο «Ε» η προϊστάμενη της Κ΄ ΕΠΚΑ, Όλγα Φιλανιώτου.
Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και μια μικρή δεξίωση για τους παρευρισκομένους.