Ο σεισμός, το τσουνάμι, οι καταστροφές και οι κίνδυνοι απ’ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία προβληματίζουν τους φορείς και της Λέσβου. Χθες, το ΤΕΕ, με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς, επαναφέρει το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων κτηρίων.
Ο σεισμός, το τσουνάμι, οι καταστροφές και οι κίνδυνοι απ’ τις πυρηνικές εγκαταστάσεις στην Ιαπωνία προβληματίζουν τους φορείς και της Λέσβου. Την Τετάρτη το Δημοτικό Συμβούλιο Λέσβου υιοθέτησε ψήφισμα που εισηγήθηκε ο δήμαρχος, με το οποίο εκφράζεται η συμπαράσταση στον αδελφοποιημένο Δήμο Ushimado, όπως και η αντίθεση στη δημιουργία πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου. Χθες, το ΤΕΕ, με επιστολή του στους συναρμόδιους υπουργούς, επαναφέρει το ζήτημα της αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων κτηρίων.
Το 1982 ο Δήμος Μυτιλήνης είχε αδελφοποιηθεί με το Δήμο Ushimado της νήσου Honsu της Ιαπωνίας, που έπληξε προσφάτως ο σεισμός και το καταστροφικό τσουνάμι. Ο δήμαρχος Λέσβου, Δημήτρης Βουνάτσος, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σημειώνοντας ότι οι δεσμοί της αδελφοποίησης διατηρούνται ακόμη ισχυροί, εισηγήθηκε και υιοθετήθηκε ψήφισμα με το οποίο το Συμβούλιο εκφράζει τα συναισθήματα της βαθιάς συγκίνησης και οδύνης των δημοτών της Λέσβου προς τους πολίτες του νησιού και την ιαπωνική κυβέρνηση.
Παράλληλα, όμως, επειδή ο κίνδυνος διαρροής ραδιενέργειας από πυρηνικά εργοστάσια, όπως συνέβη στην Ιαπωνία, ελλοχεύει και για τη Λέσβο απ’ την επιχειρούμενη κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, το Δημοτικό Συμβούλιο με το ίδιο ψήφισμά του αποφασίζει «να συντονίσει τη συνεργασία του μαζί με τις αντίστοιχες οργανώσεις του τουρκικού λαού για την απαγόρευση-ματαίωση οριστικά της κατασκευής του πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, καθώς και με όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις όπου Γης, για την καθολική απαγόρευση από τη διεθνή κοινότητα των πυρηνικών εργοστασίων όποιας μορφής, καθώς και των πυρηνικών όπλων».
Το ψήφισμα επιδόθηκε στην Ιαπωνική Πρεσβεία στην Αθήνα και στην ελληνική κυβέρνηση.
Ενεργειακό «καμουφλάζ»
Αποδέκτες τρία στελέχη της κυβέρνησης, τον υπουργό Δημήτρη Ρέππα, την υπουργό Τίνα Μπιρμπίλη και τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Σηφουνάκη, είχε χθες έγγραφο του προέδρου του Περιφερειακού Τμήματος Νορειοανατολικού Αιγαίου τού ΤΕΕ, Παναγιώτη Πιττού, που με αφορμή το σεισμό στην Ιαπωνία θέτει δύο σοβαρά ζητήματα. Αφενός την ανάγκη αντισεισμικής θωράκισης των δημόσιων κτηρίων, ζήτημα που κατ’ επανάληψη έχει αναδείξει το Τμήμα τού ΤΕΕ, και αφετέρου το θέμα της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων σε σχέση με τους σεισμούς, γιατί καραδοκεί ο κίνδυνος η ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων να λειτουργήσει ως «καμουφλάζ» προβλημάτων που προκλήθηκαν από σεισμούς.
«Πιστεύουμε ότι απαιτείται άμεση ανάληψη μέτρων και νομοθετικών πρωτοβουλιών, με ταυτόχρονη παροχή κινήτρων για την ενίσχυση παλαιών κατασκευών πριν την ολοκλήρωση της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων», επισημαίνει ο κ. Πιττός λέγοντας το αυτονόητο, ότι δηλαδή η κατασκευή κελύφους που θα επικαλύψει πρόδρομα φαινόμενα διάβρωσης (σκουριά), ειδικότερα στις παράκτιες περιοχές, αλλά και ρηγματώσεις από παλαιότερους σεισμούς, αν τα κτήρια δεν «αναβαθμιστούν» αντισεισμικά ταυτόχρονα με την ενεργειακή τους αναβάθμιση, θα έχει απρόβλεπτες και επικίνδυνες συνέπειες.
Το Περιφερειακό Τμήμα δηλώνει διάθεση για συνεργασία με τον ΟΑΣΠ και τονίζει ότι θα συνεχίσει να προωθεί και να στηρίζει κάθε σχετική πρωτοβουλία, γιατί δεν είναι δυνατόν αυτά τα θέματα να επανέρχονται κάθε φορά που γίνεται ένας καταστροφικός σεισμός, χωρίς να προωθούνται ενέργειες που κρίνονται απαραίτητες ώστε να θωρακιστούν οι κατασκευές στις περιοχές με έντονη σεισμικότητα.