Τον Ιούλιο του 2007, η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας το ΙΒ΄ Συμπόσιό της με θέμα «Η ποιήτρια Σαπφώ και ο Λευκάτας».
Η ποιήτρια Σαπφώ και ο Λευκάτας
Πρακτικά ΙΒ΄ Συμποσίου
Επιμέλεια: Δ. Χ. Σκλαβενίτης - Τ. Ε. Σκλαβενίτης
Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών
Αθήνα 2008, σελ. 210
Τον Ιούλιο του 2007, η Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών πραγματοποίησε στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Λευκάδας το ΙΒ΄ Συμπόσιό της με θέμα «Η ποιήτρια Σαπφώ και ο Λευκάτας». Τα πρακτικά αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συμποσίου κυκλοφόρησαν μέσα στο 2009.
«Σαπφώ και Λευκάτας. Ένα πρόσωπο και ένας τόπος που η παράδοση θέλει να συνδέονται παράξενα. Ο Λευκάτας γίνεται τόπος αποχωρισμού της λυρικής ποιήτριας του 7ου αι. Σαπφούς από τη ζωή για τον άτυχο έρωτά της για το Φάωνα. Το ακρωτήριο της Λευκάδας γίνεται βήμα απόσχισης της Σαπφούς από τη ζωή, της εγκατάλειψης, του χωρισμού. Στοιχεία άρρηκτα δεμένα και με την ποίηση της Σαπφούς, με τρόπο όμως διαφορετικό. Οι ποιητικοί στίχοι της Σαπφούς είναι γεμάτοι ερωτική και ανθρώπινη ευαισθησία. Η Σαπφώ ήταν η ποιήτρια του κάλλους, η ποιήτρια που πίστευε στη βίωση της έντασης και της ομορφιάς γιατί αφήνουν μονιμότερα αποτελέσματα στις ψυχές των ανθρώπων. Η ίδια έζησε μέσω της συμβίωσής της με τα πρόσωπα του κύκλου της, ευνοημένη σαφώς και από το πολιτισμικό περιβάλλον της Λέσβου. Ένα περιβάλλον πιο ελεύθερο για τις γυναίκες, που επέτρεπε όχι μόνο την αισθητική φροντίδα και επιμέλεια, αλλά και την πνευματική καλλιέργεια και τον εκλεπτυσμό. Η Σαπφώ ήθελε να μείνει στη μνήμη των ανθρώπων και το πέτυχε με το έργο της. Αγαπήθηκε, διαβάστηκε, ενέπνευσε και συγκίνησε καλλιτέχνες όλων των αιώνων και εποχών. Αποκλήθηκε η δέκατη Μούσα. Η ποίησή της είναι διαχρονική και αποτελεί τον συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο χθες και στο σήμερα», τόνισε στην προσφώνησή του, που δημοσιεύεται και στα πρακτικά, ο νομάρχης Λευκάδας, Κώστας Αραβανής.
Στις σελίδες του τόμου δημοσιεύονται οι παρακάτω μελέτες: Μαίρη Γιόση: «“Τεθνάκην δ’ αδόλως θέλω”, Αποσπάσματα ερωτικού (;) λόγου Σαπφώ απ. 94V», Θεώνη Χριστοπούλου - Μικρογιαννάκη: «Σαπφώ: Η βιογραφική παράδοση και οι κωμικοί ποιητές», Ιόλη Βιγγοπούλου: «Ο Λευκάτας στους περιηγητές (17ος - 20ός αιώνας)», Λευτέρης Σπύρου: «Η Σαπφώ στις εικαστικές τέχνες της περιόδου 1500 - 1900», Δήμος Σπαθάρας: «Μεταφραστικές μετενσαρκώσεις της Σαπφούς: Μένανδρος, Λεκατσάς, Κακριδής», Παναγιώτης Αντωνόπουλος: «Η πρόσληψη της Σαπφούς από την ευρωπαϊκή και την νεοελληνική λογοτεχνία, Α΄: Η Σαπφώ, Εμείς και οι Αρχαίοι, Β΄: Η Σαπφώ, οι Άλλοι και ο Φάων», Γιάννης Δάλλας: «Από τη Σαπφώ του Ανατολικού Αιγαίου στη Σαπφώ του Ιονίου. Ο Ελύτης και οι ποιητές της Επτανήσου».
Δημοσιεύεται, επίσης, και η εισήγηση του Δημήτρη Σκλαβενίτη, φιλολόγου, π,ροέδρου της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών με τίτλο: «Η θεματική του ΙΒ΄ Συμποσίου».
Π.Σ.