Ενισχύεται ο ρόλος του σχολικού φύλακα

01/07/2012 - 05:56
Την αναβάθμιση του ρόλου του σχολικού φύλακα, με στόχο να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες φύλαξης στο χώρο των σχολείων, ιδιαίτερα εκτός σχολικού ωραρίου, προωθεί από το Σεπτέμβριο η αντιδήμαρχος Παιδείας, Μαρία Λόζου.
Την αναβάθμιση του ρόλου του σχολικού φύλακα, με στόχο να παρέχει ουσιαστικές υπηρεσίες φύλαξης στο χώρο των σχολείων, ιδιαίτερα εκτός σχολικού ωραρίου, προωθεί από το Σεπτέμβριο η αντιδήμαρχος Παιδείας, Μαρία Λόζου. Οι φθορές και τα φαινόμενα βανδαλισμών σε σχολικά κτήρια, που γίνονται όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, αλλά και το υψηλό κόστος στο τέλος του καλοκαιριού για τις απαραίτητες επισκευές που επιβαρύνει το δήμο, οδήγησαν στην ενίσχυση της φύλαξης στους σχολικούς χώρους.

«Εξετάζουμε τη δυνατότητα κατ’ αρχήν να ενισχυθεί ο εξοπλισμός των φυλάκων. Να έχουν μαζί τους ένα φακό, ένα μικρό πυροσβεστήρα χειρός και γενικά ό,τι άλλο χρειάζεται για να μπορούν να παρεμβαίνουν σε ένα έκτακτο περιστατικό», αναφέρει χαρακτηριστικά η αντιδήμαρχος κ. Μαρία Λόζου. «Χωρίς καθόλου εξοπλισμό, με ποιο τρόπο μπορεί να βοηθήσει η παρουσία ενός φύλακα;», συμπληρώνει η ίδια.
Ένα άλλο ζήτημα που τίθεται, είναι και η έλλειψη εκπαίδευσης των σχολικών φυλάκων για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών. Στην κατεύθυνση αυτή ο δήμος προσανατολίζεται να ζητήσει τη βοήθεια της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, ώστε από το Σεπτέμβριο να γίνει μια εκπαίδευση στους σχολικούς φύλακες του δήμου Μυτιλήνης, για να γνωρίζουν κάποιες βασικές αρχές περί του πώς θ’ αντιδράσουν σε ένα επείγον περιστατικό στο οποίο θα κληθούν να επέμβουν.
Προβληματισμός υπάρχει και ως προς τα ωράρια απασχόλησης των φυλάκων. «Το χρησιμότερο θα ήταν να υπάρχει φύλαξη τις μεταμεσονύκτιες ώρες, όμως ιδιαίτερα αυτή την εποχή, λόγω της οικονομικής κρίσης, το κόστος αυτής της απασχόλησης γίνεται απαγορευτικό», λέει η αντιδήμαρχος Παιδείας. Οι βάρδιες των σχολικών φυλάκων προγραμματίζονται τις ώρες λειτουργίας των σχολείων ή το απόγευμα. «Το πιο σημαντικό για μας είναι βέβαια να υπάρχουν φύλακες στα σχολεία τις ώρες που δε λειτουργούν, για να φυλάσσουν τους χώρους από τους εξωσχολικούς», υπογραμμίζει η κ. Λόζου. Στην κατεύθυνση αυτή εξετάζεται το ενδεχόμενο να προγραμματιστούν βάρδιες το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ.

Αθλητικοί χώροι στα σχολεία
Πολλούς νέους συγκεντρώνουν τα απογεύματα σχολεία όπου υπάρχουν γήπεδα μπάσκετ ή ποδοσφαίρου. Ο δήμος δε θέλει να στερήσει από τους νέους τούς χώρους άθλησης, αρκεί να υπάρχει όμως και η παρουσία του σχολικού φύλακα. «Ξέρουμε ότι στην πόλη δεν υπάρχουν αρκετοί χώροι άθλησης και θέλουμε να υπάρχει ζωή στα σχολεία και μετά το σχολικό ωράριο, αρκεί να μην προκαλούνται ζημιές. Γι’ αυτό και θέλουμε στις αυλές σχολείων όπου υπάρχουν αθλητικοί χώροι να υπάρχει απαραιτήτως και ένας σχολικός φύλακας τ’ απογεύματα», λέει η κ. Λόζου.
Έμφαση δίνεται επίσης στην οργάνωση της λειτουργίας των σχολικών φυλάκων και στην κατεύθυνση αυτή μελετάται να συσταθεί ένας κανονισμός λειτουργίας, που σήμερα δεν υπάρχει. Για το θέμα αυτό γίνεται συνεννόηση μεταξύ του δήμου, των εκπροσώπων των σχολικών φυλάκων και των εκπροσώπων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey