Παρέμβαση του Μυτιληνιού πρέσβη Φωτή Ξύδα σε επιπολαιότητα του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα
Με τίτλο «Η Ευρώπη δίνει τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία» πανηγύρισε η εφημερίδα «Χουριέτ». Η ιστορία είναι απίστευτη, αλλά καθ’ όλα αληθινή και σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Μυτιληνιός πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας.
Παρέμβαση του Μυτιληνιού πρέσβη Φωτή Ξύδα σε επιπολαιότητα του γραφείου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Άγκυρα
Με τίτλο «Η Ευρώπη δίνει τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία» πανηγύρισε η εφημερίδα «Χουριέτ». Η ιστορία είναι απίστευτη, αλλά καθ’ όλα αληθινή και σε αυτήν πρωταγωνιστεί ο Μυτιληνιός πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα, Φωτής Ξύδας.
Πριν από ένα μήνα, λοιπόν, κατά την τακτική συνάντηση των πρέσβεων των χωρών μελών της Ευρωπαϊκή Ένωσης, μοιράστηκε ένας φάκελος με θέματα προς συζήτηση. Ο πρέσβης της Ελλάδας Φωτής Ξύδας ανέσυρε από το φάκελο ένα έγγραφο με έναν τυπωμένο χάρτη, στον οποίο απεικονίζονταν τα Δωδεκάνησα και η Μυτιλήνη με το ίδιο χρώμα με αυτό της Τουρκίας, ωσάν να αποτελούσαν τουρκικό έδαφος!
Ο κ. Ξύδας διέκοψε τη συζήτηση και απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της Ένωσης στην Τουρκία, Μαρκ Περίν, του είπε: «Επειδή έχω γεννηθεί στη Μυτιλήνη και δεν είμαι Τούρκος αλλά Έλληνας, και επειδή αυτός ο χάρτης δείχνει τα ελληνικά νησιά ως τουρκικά, παρακαλώ εξηγήστε μου τι συμβαίνει.»
Ο επίσημος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε πίσω το χαρτί για να αντιληφθεί περί τίνος πρόκειται, αλλά ο Έλληνας διπλωμάτης αρνήθηκε να του το επιστρέψει με την φράση: «Δεν πρόκειται να σας το επιστρέψω, διότι αυτό το χαρτί θα είναι κάποια στιγμή χρήσιμο.» Προφανώς ο κ. Ξύδας ήθελε να αποστείλει το έγγραφο στο υπουργείο Εξωτερικών για περαιτέρω ενέργειες.
Ένα μήνα μετά το συμβάν, οι εφημερίδες «Χουριέτ» και «Ζαμάν» δημοσίευσαν την περασμένη Τετάρτη το χάρτη με τον τίτλο «Η Ευρώπη έδωσε τα Δωδεκάνησα στην Τουρκία», πανηγυρίζοντας προφανώς με την επιπολαιότητα των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και προσωπικά της επίσημης ευρωπαϊκής αντιπροσωπίας στην Άγκυρα.
Ας σημειωθεί πάντως ότι το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε εξηγήσεις, αλλά το ζήτημα δεν έλαβε διαστάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών για την αμετροέπεια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών και την επιπολαιότητα του γραφειοκράτη εκπροσώπου της στην Άγκυρα, κ. Μαρκ Περίν.