Άρωμα Λέσβου μετέφερε στην περιοχή της Πλάκας, η εκδήλωση με θέμα «Τα μυτιληνιά μας». Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, που φιλοξένησε τη γεραγώτικης καταγωγής ορχήστρα αλλά και πάνω από 159 θεατές, Μυτιληνιούς και μη, γέμισε χορούς και σκοπούς από τα πανηγύρια της Λέσβου.
Άρωμα Λέσβου μετέφερε στην περιοχή της Πλάκας, όπου πραγματοποιήθηκε πριν από μία περίπου εβδομάδα, η εκδήλωση με θέμα «Τα μυτιληνιά μας». Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, που φιλοξένησε τη γεραγώτικης καταγωγής ορχήστρα αλλά και πάνω από 159 θεατές, Μυτιληνιούς και μη, γέμισε χορούς και σκοπούς από τα πανηγύρια της Λέσβου, παιγμένα και τραγουδισμένα από τους «Γεραγώτες», που έκαναν τον κόσμο να διασκεδάσει και να χορέψει.
Η εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη και τη συνεργασία του Μορφωτικού Συλλόγου Ανεμωτισίων Λέσβου της Αθήνας, ήταν ουσιαστικά μια πρωτοβουλία του Παναγιώτη Αγιακάτσικα. Ο ίδιος κατάγεται από την περιοχή της Γέρας, έχοντας ζήσει για ένα διάστημα και στην Αυστραλία, όπου είχε μεταναστεύσει η οικογένειά του.
Έχοντας διατελέσει πρόεδρος του Παγγεραγωτικού Συλλόγου της Αθήνας για τέσσερα χρόνια, είχε ξεκινήσει ήδη από τότε την προσπάθεια να προβάλει όσο γίνεται τη μουσική του τόπου του. Το 2004 φρόντισε να γίνουν συνεντεύξεις με όλους τους Γεραγώτες μουσικούς και αφού αυτές δημοσιοποιήθηκαν στην εφημερίδα του Συλλόγου, ακολούθησε μια συναυλία με μουσικές της Λέσβου.
Η δημιουργία του σχήματος
Κάθε καλοκαίρι που ερχόταν στη Μυτιλήνη, γίνονταν πρόβες. Το συγκρότημα, που σχηματίστηκε ήδη από τότε, πήρε ευλόγως το όνομα «Οι Γεραγώτες». Αποτελείται από έξι μουσικούς, νέους και μεγαλύτερους σε ηλικία, άλλοι από τους οποίους κατοικούν στη Λέσβο και άλλοι στην Αθήνα, είτε για σπουδές είτε για επαγγελματικούς λόγους. Εκτός από τον ίδιο, που είναι καθηγητής και παίζει κιθάρα και ούτι, στο συγκρότημα συμμετέχουν επίσης η κόρη του και μαθήτρια λυκείου, Μυρσίνη Αγιακάτσικα με το σαντούρι της, ο φοιτητής μουσικής Ερμόλαος Κατζουρίδης με το κλαρίνο του, ο φοιτητής Φιλολογίας Θεμιστοκλής Πατίλας με το βιολί του και ο Παναγιώτης Βλάμος με το τουμπελέκι, ενώ τραγουδάει ο, επίσης καθηγητής, Στράτος Σουβατζής.
Στο βιογραφικό του το σχήμα έχει συνεργασίες με Τούρκους μουσικούς, τόσο εδώ όσο και στην Τουρκία, ενώ πριν τέσσερα χρόνια έπαιξαν στη Γέρα για γυρίσματα που πραγματοποιούσε η ΕΡΤ3. Το πρόγραμμά τους περιλαμβάνει σκοπούς της Λέσβου, που είναι και η βάση του, εμπλουτισμένους ωστόσο και με μικρασιάτικα τραγούδια.
Το συγκρότημα «Οι Γεραγώτες», στην εμφάνισή του στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων, στην Πλάκα (πάνω). Ο Παναγιώτης Αγιακάτσικας και τα υπόλοιπα μέλη του σχήματος, που τα τελευταία χρόνια παίζουν τραγούδια του τόπου τους
Τραγούδια του τόπου
Ένα τέτοιο πρόγραμμα παρουσίασαν και στο Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων της Πλάκας, την Πέμπτη 2 Ιουνίου. Μουσικοί και κοινό πέρασαν μια βραδιά που τους χάρισε αμοιβαία ευχαρίστηση.
«Πήγαμε πολύ καλά και ομολογώ πως δεν το περιμέναμε», είπε ο κ. Αγιακάτσικας μιλώντας στο «Ε». «Δεχτήκαμε πολλά συγχαρητήρια, τόσο από το κοινό όσο και από τους ανθρώπους του Μουσείου, αλλά και από ανθρώπους ειδικευμένους στη μουσική. Για εμάς πιο πολύ μετρούσε έτσι κι αλλιώς η προσπάθεια. Σκοπός μας ήταν το να περάσουμε τα τραγούδια του τόπου μας.»
«Οι Γεραγώτες» ετοιμάζουν τώρα κι άλλες εμφανίσεις. Στις 21 Ιουνίου θα παίξουν για την Παλλεσβιακή Ένωση Νέας Ιωνίας και Νέου Ηρακλείου, ενώ μέσα στο καλοκαίρι θα εμφανιστούν και στον τόπο καταγωγής τους, τη Γέρα.