Από τα στενοσόκακα του Μπουένος Άιρες ως την παρισινή υψηλή κοινωνία, το βιβλίο αυτό αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του χορού που μάγεψε τον κόσμο - μια ιστορία ανάμεσα στην πολιτική και το πάθος, τη μετανάστευση και τον ερωτισμό.
Christine Denniston
Η ιστορία του αργεντίνικου χορού
Μετάφραση: Πόλυ Μοσχοπούλου
Επιμέλεια: Δάφνη Χρήστου, Βικτώρια Λέκκα
Εκδόσεις Αλεξάνδρεια
Αθήνα 2001, σελ. 244
(πρόταση του βιβλιοπωλείου «Grafica»)
Από τα στενοσόκακα του Μπουένος Άιρες ως την παρισινή υψηλή κοινωνία, το βιβλίο αυτό αφηγείται την εκπληκτική ιστορία του χορού που μάγεψε τον κόσμο - μια ιστορία ανάμεσα στην πολιτική και το πάθος, τη μετανάστευση και τον ερωτισμό. «Το νόημα του τάνγκο» δείχνει πώς γεννήθηκε αυτός ο χορός στις ιδιάζουσες συνθήκες της Αργεντινής προς το τέλος του 19ου αιώνα, όταν ένα κύμα εισροής Ευρωπαίων εργατών κι ένα περίσσευμα ανδρών πλημμύρισαν τη χώρα· πώς η τανγκομανία κατέλαβε όλο τον κόσμο στις αρχές του 20ού αιώνα· πώς το πραξικόπημα της δεκαετίας τού ’50 έπνιξε την επιρροή του τάνγκο για μια ολόκληρη γενιά· και πώς η θεατρική παράσταση «Τάνγκο Αργεντίνο» πυροδότησε την αναγέννησή του που συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Καταξιωμένη μορφή της διεθνούς κοινότητας του τάνγκο, η Κριστίν Ντέννιστον έζησε κοντά στους τελευταίους μιλονγκέρος της Χρυσής Εποχής, έμαθε απ’ αυτούς τα μυστικά του τάνγκο στο Μπουένος Άιρες κι έγραψε το βιβλίο που εκείνοι δεν έγραψαν ποτέ. Σ’ αυτό περιγράφει τις τεχνικές και αποκαλύπτει τα μυστικά που τους έκαναν τόσο εξαιρετικούς - μυστικά που κάθε χορευτής μπορεί να εφαρμόσει στο δικό του χορό σήμερα -, δείχνοντας ότι εκείνο που έχει να μάθει κανείς δεν είναι μια απλή ακολουθία βημάτων, αλλά μια ολόκληρη γλώσσα επικοινωνίας με δικό της λεξιλόγιο, γραμματική και απίστευτη εκφραστικότητα. Δείχνει έτσι γιατί το αυθεντικό τάνγκο σε ανταμείβει πολύ περισσότερο όταν καταλάβεις ότι δεν πρόκειται για ασκήσεις αεροβικής ή ακροβατικές επιδείξεις, αλλά για «δυο καρδιές» που κινούνται σα μία, με τον πιο ευχάριστο και άνετο τρόπο, κι όταν το βάλεις στην καρδιά σου σαν όχημα μυστικής επικοινωνίας και οικειότητας του ζευγαριού.
Η Κριστίν Ντέννιστον γεννήθηκε το 1963. Σπούδασε φυσικές επιστήμες (Θεωρητική Φυσική) στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ και σκηνοθεσία στο Old Vic Theatre School τού Μπρίστολ. Έζησε στην Αργεντινή στη δεκαετία τού 1990 και σήμερα κατοικεί στο Λονδίνο. Έχει διδάξει τάνγκο στις πέντε ηπείρους και έχει εμφανιστεί στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο ως ειδήμων τού τάνγκο.